Sony Xperia 5 – první dojmy IFA

Sony Xperia 5 – první dojmy [IFA]
2019-10-02T20:42:53+02:00
• 9. 9. 2019
3

Sony v Berlíně ukázalo světu svůj nový model Xperia 5. Ten se vzhledově inspiroval u modelu Xperia 1 a jedná se v podstatě o jeho kompaktnější a parametrově lehce slabší variantu. Mezi uživateli je stále skupina lidí, kteří preferují spíše telefony menších rozměrů. Současný trend jim tedy do karet příliš nehraje, ovšem Xperia 5 má v tomto ohledu šanci na úspěch.

Úzká nudle s překvapivě dobrou ergonomií

S poměrem stran displeje 21:9 působí telefon napoprvé v ruce trochu zvláštně, po chvíli však tento pocit odpadne. Ačkoliv je úhlopříčka displeje poměrně velká, lze bez problému takřka celou plochu obsloužit jednou rukou. Zároveň je však displej dostatečně široký na to, aby se vám pohodlně psalo i oběma rukama. Širokoúhlý formát je pak skvělý zejména pro sledování videí, hraní her či multitasking se dvěma aplikacemi najednou.

Telefon je dostupný ve čtyřech barvách, které jsou všechny velice výrazné a vypadají krásně, avšak lesklá úprava zad způsobuje extrémní náchylnost k ulpívání jakýchkoliv nečistot a otisků prstů. Přímo u expozice pobíhali pomocníci s utěrkami a neustále telefony čistili, aby na fotkách vypadaly co nejlépe. Zkrátka krása telefonu tak, jak jej vidíte na přiložených snímcích, není nic dlouhodobě udržitelného.

Trochu matoucí mi přijde čtečka otisků prstů. Ta je sice chytře umístěna na boku zařízení, avšak neslouží současně jako odemykací tlačítko, jak by většina lidí čekala. Tlačítko pro odemknutí je samostatné a umístěné přímo pod čtečkou.

Ačkoliv Xperia 5 nevypadá vůbec špatně, osobně se nemohu zbavit dojmu, že designérům od Sony dochází kreativita. Vzhledově je většina Xperií velice podobná a chybí mi u novinek nějaká razantnější změna, či odlišení od předchůdců. Jistě, Xperia 5 je prakticky jen menší verzí Xperie 1, tím pádem je podobnost této dvojice trochu logická, nicméně i tak se mi dlouhodobě nedaří najít si k telefonům od Sony cestu. Chybí mi na nich zkrátka něco, čím by vystoupily z davu a zaujaly. Věřím však, že díky hromadě pozitivních vlastností si Xperia 5 své zájemce rozhodně najde.

Sony Xperia 5 představena, přijde na 19 990 Kč [IFA]

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

David Skyba

11. 9. 2019, 20:29

Ze Sony nevystupuje z davu??? To snad autor clanku nemuze myslet vazne?! Jako jediny prave z davu vystupuje.

Dochází kreativita? Kdo krom Sony dělá tak krásné minimalistické hranaté mobily? Nokia možná nějaké, jinak nikdo.. To je vše zakulacené, ošklivé z výřezy a průstřely. V tomto jsem velmi rád, že Sony nejde s davem. A nejsem sám, kdo to tak vidí. Neříkám, že mobil je perfektní, ale jeho vzhled rozhodně mínus není.

Jiří Pospíšil

22. 9. 2019, 10:43

Naprosto souhlasím a ještě jedno plus – žádná, respektive minimální nadstavba Androidu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat