Huawei Mate 30 (ne)nabídne odemčení bootloaderu aktualizováno

Huawei Mate 30 (ne)nabídne odemčení bootloaderu [aktualizováno]
2019-09-22T19:44:05+02:00
• 22. 9. 2019
3

Aktualizováno 22. 9.

Ačkoliv Richard Yu (Huawei CEO) více méně potvrdil, že nově představené modely Mate 30 a Mate 30 Pro nabídnout možnost odemčení bootloaderu, tak nakonec je vše jinak. Tiskový mluvčí kontaktoval AndroidAuthority, kteří informovali o této novince, a sdělil, že nové smartphony nenabídnou odemčení bootloaderu. Zjevně se plány změnily a komunita si bude muset najít jinou cestu, jak dostat Google aplikace a hlavně služby do mobilů.

Původní článek 20. 9.

Tento týden světlo světa spatřila nová série mobilů Huawei Mate 30. Rozhodně nabízí vskutku zajímavé specifikace, ale budoucnost je nejistá. Tentokrát za to může zákaz spolupráce amerických společností s firmou Huawei, což má za následek, že novinky nemají Google služby a aplikace. Ve výsledku tedy nenajdete v mobilech ani Obchod Play. Huawei se snaží vybudovat vhodnou alternativu, ale je na začátku velmi trnité a nesnadné cesty. Výsledkem je ale menší ústupek, který může potěšit velmi zkušené uživatele.

Série Huawei Mate 30 představena, Google služby nehledejte

Huawei se trochu otevře komunitě

Čínský gigant musel vybavit mobily Huawei Mate 30 a Huawei Mate 30 Pro alternativními službami a aplikacemi. To se ale týká služeb pro obsah třetích stran. Pokud máte certifikované zařízení od Googlu, je v něm obsažena komponenta Google Play Services, která zajišťuje potřebné prostředky pro další aplikace. Ta je nahrazena u novinek pomocí Huawei Mobile Services (HMS), ale není to vše. Firma zapracovala na vývojářských nástrojích pro vývojáře, aby mohli produkovat aplikace pro mobily bez Google služeb. V této oblasti bude Huawei investovat v následující době nemalé prostředky. Na tiskové konferenci zazněla suma jedné miliardy dolarů.

Mate 30

I přes velké investice nebude jednoduché nabídnout na trhu mobily bez Google služeb. Mnozí jsou zvyklí na tento ekosystém a přesvědčit je k přechodu bude dosti komplikované. V této oblasti Huawei dělá jeden malý ústupek. V rozhovorech pro zahraniční média se Richard Yu (Huawei CEO) snažil vyhýbat některým otázkám, které se týkaly i bootloaderu, ale z odpovědí vyplývá, že Huawei ustupuje a nabídne odemčení, zřejmě bez porušení záruky.

U mobilů Huawei byl bootloader zamčený, a to zejména kvůli bezpečnosti. Nyní je ale situace jiná a společnost bere zpátečku. Právě díky možnosti odemčení bootloaderu bude možné manuálně do mobilu nahrát všechny Google aplikace a hlavně služby.

Hodinky Huawei Watch GT 2 představeny, stojí 5999 Kč

Jedná se o malý ústupek a rozhodně jej nevyužije každý. Znalejší a zkušenější uživatel zvládne nahrát vše potřebné, ale běžný uživatel bez pomoci ne, a ani to nedoporučuje. V podstatě se dá konstatovat, že Huawei bude muset zásadně změnit přístup, dokud se nevyřeší problémy s USA. Zatím nikdo neví, jak to vše dopadne a jaký vliv budou mít tyto kroky na Huawei.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Od BBerry jsem po 15letec odesel protoze ignoroval A-droid… nejsem milovnik droidu, ale bez plnohodnotneho droidu ceka tento pristroj podobny osud… Pokud rychle ne-dovyvinou Arc/Harmony OS…
to se pak najednou Gugl a fesak s vlajicim blondatym cirem, budou divit ze droid neni jediny OS na svete… do Te doby bohuzel pristroj jen pro Cinu, kde google sluzby nejedou uz asi 8let…

Velmi rozumné řešení

Nezkušený uživatel zajde za roh ulice do prvního obchodu, kde mu to ‚zkušený‘ za ‚pakatel‘ doinstaluje. Ten mobil je podle popisu dělo! Mít tak zbytečný korunky…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat