Mobily Nokia – agresivní ukončování aplikací končí

Mobily Nokia – agresivní ukončování aplikací končí
2019-08-27T12:00:34+02:00
• 27. 8. 2019
1

Výrobci mobilních telefonů nejrůznějšími způsoby upravují systém Android, a to i v případě Android One. Přidávají si nejrůznější optimalizace, služby nebo mírné modifikace. Vše je cíleno na zlepšení uživatelské zkušenosti. V některých případech se společnostem podaří skutečně zrychlit systém a zejména odezvu. Bohužel jindy jsou optimalizace do takové úrovně, že systém zabíjí každou aplikaci, což se samozřejmě nelíbí uživatelům. Nyní dochází ke změně u mobilů Nokia.

Nokia a agresivní ukončování aplikací

Společnost HMD Global začala do svých smartphonů implementovat službu Evenwell, která se starala o ukončování aplikací, pokud nejsou aktivně používány. To ale mělo za následek, že byl razantně omezen multitasking. Pokud uživatel chtěl přejít na aplikace, kterou požili před chvílí, tak se musela nastartovat znovu, jelikož ji systém zabil. Uživatel tak musel čekat, až se znovu spustí, načte obsah a podobně.

To vyústilo v situaci, kdy Nokia mobily byly na prvním místě v rámci petice na stránkách dontkillmyapp.com. Zde uživatelé hlasují, nebo se spíše přimlouvají, aby výrobci ve svých smartphonech omezili ukončování aplikací. V tuto chvíli je již situace jiná a mobily Nokia jsou již na třetím místě. Důvod je jednoduchý, služba Evenwell na mobilech Nokia přestává fungovat.

agresivní ukončování aplikací

Oficiální stanovisko ze společnosti HMD Global zní, že Evenwell pro ukončování aplikací přestává fungovat na mobilech se systémem Android 9 Pie. Důvodem je totiž přechod na systémové řešení optimalizace běhu systému. Konkrétně HMD Global dáví přednost řešení nazvaném adaptivní baterie, kde se používá strojové učení k optimalizaci běhu systému.

V tuto chvíli je služba Evenwell kompletně deaktivována, tedy na zařízeních s Androidem 9. U mobilů s Androidem 10 již nebude Evenwell ani součástí systému.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Josef Rábek

29. 8. 2019, 12:08

Děkuji za radu

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat