Xiaomi Mi 9T se schovanou kamerou i čtečkou recenze

Xiaomi Mi 9T se schovanou kamerou i čtečkou [recenze]
2019-07-05T11:39:04+02:00
• 5. 7. 2019
8

Xiaomi v dnešní době již vlastní dvě sub značky – BlaskChark se zaměřuje na herní mobily a Redmi spíše cílí na střední a nižší třídu. Ne dlouho po představení Redmi by Xiaomi se objevily spekulace, že se chystá top model. Toho jsme se dočkali v podobě Redmi K20 Pro, přičemž byl uveden i sourozenec zapadající do střední třídy. Ten získal označení Redmi K20. Na některé trhy (včetně toho našeho) se novinka dostala pod označením Xiaomi Mi 9T. Sice se může zdát, že se jedná o upravenou verzi původního top modelu Xiaomi Mi 9 (recenze), ale ve skutečnosti se jedná o zajímavější mobilní telefon.

Xiaomi Mi 9T je bez obalu zajímavý

Xiaomi Mi 9T se řadí mezi skleněné mobily. Očekával byl, že když společnost použije sklo na zádech, bude mít k tomu nějaký důvod, třeba zakomponování bezdrátového nabíjení. Bohužel se tak nestalo, takže zde nevidím jakoukoliv výhodu v tomto případě. Spíše naopak, budete si muset dávat větší pozor na to, kam odkládáte mobil. Sklo se dá jednoduše poškodit, zejména mikročásticemi v kapse. Naštěstí Xiaomi přidalo do balení ochranný kryt z tvrdšího plastu.

Xiaomi Mi 9T Xiaomi Mi 9T

Je to celkem škoda, jelikož si Xiaomi Mi 9T tak trochu hraje na designový skvost. Místo nudné černé placky je na zádech patrný vzor v podobě pruhů a navíc hlavní foťák je zvýrazněn červeným prvkem. Xiaomi tak jednoduše chtělo upozornit na 48MPx senzor. Červená barva byla navíc použita pro vypínací tlačítko, což považuji za velmi elegantní. Rozhodně se něco takového nevidí často, a to hlavně u mobilů střední třídy.

Xiaomi Mi 9T Xiaomi Mi 9T

Co se týče tlačítek, tak nemají na sobě jakoukoliv texturu nebo zvýraznění. Naštěstí jsou dostatečně vystouplá, takže je prstem najdete pohmatu velmi dobře. Vypínací tlačítko je navíc velmi dobře umístěno, že na něj pohodlně dosáhnete palcem. Stisk je dostatečný a jistý.

3.5mm jack se nevytratil

Pokud stále dáváte přednost běžnému sluchátkovému konektoru (3.5mm jack), tak mám pro vás dobrou zprávu. Nachází se na horní straně, přičemž je hned vedle něj otvor pro mikrofon. Dále se zde nachází mechanismus pro přední kameru, v kterém je zakomponována notifikační dioda. Příznivce infra portu nepotěším, není zde.

Spodní strana disponuje USB C konektorem pro rychlé nabíjení a přenos dat. Hned vedle něj napravo se nachází další mikrofon a následně i reproduktor. Na druhé straně je slot na dvě SIM karty (nano). Co se týče reproduktoru, tak mě Xiaomi v poslední době hodně překvapuje. Od mobilu střední třídy bych nečekal tak kvalitní výstup. Hlasitost je dostatečná a dokonce lze pocítit náznaky basů. Pro ozvučení místnosti dostačuje. Oceňuji jeho kvality zejména při sledování videí.

Xiaomi Mi 9T Xiaomi Mi 9T

Bohužel si jej můžete jednoduše zakrýt prstem při držení mobilu, nebo dokonce dlaní. Dávám jednoduše přednosta reproduktorům na přední straně, i za cenu větších rámečků kolem displeje. Nad displejem jinak najdete malý otvor skrývající další reproduktor, ale ten je určen jen pro telefonování. Xiaomi jej nepoužilo ani pro vytvoření efektu sterea. Kvůli tomu tedy pocítíte, že se zvuk šíří jen z jedné strany.

Jak již bylo řečeno, hlavně došlo na použití skla, ale rám telefonu je kovový se speciální lesklou úpravou. I přes větší úhlopříčku displeje není Xiaomi Mi 9T nějak velké zařízení. Rámečky jsou dostatečně malé a při sledování videí si jich ani nevšimnete.

Xiaomi Mi 9T ovládnete jednou rukou, ale bude to vyžadovat jiné uchycení mobilu v ruce. Zpravidla jsem se nedostal do situace, kdy bych musel nutně použít druhou ruku, vše se dá obsloužit. Uživatelé s menší rukou budou mít ale komplikace. Konstrukce tohoto modelu je výborná. Nikde nic netlačí nebo neřeže do ruky a navíc vše působí bytelně.

Displej jak má být

Už jsem si zvykl na AMOLED/OLED/PLED displeje natolik, že je vyžaduji od každého smartphonu. Sice nejsou dokonalé a nedají se považovat za herní, ale reprodukované barvy mi lahodí. V případě Xiaomi Mi 9T muselo navíc dojít k použití tohoto typu displeje, jelikož je do něj zakomponována čtečka otisků prstů.

Xiaomi Mi 9T

Vzhledem k tomu, že je přední kamera chovaná do těla smartphonu, tak se nabízí pohled na nenarušený zobrazovací panel, který doslova láká na sledování videí. Rámečky nad i pod displejem nejsou symetrické, ale to mi nevadilo. Hlavně jsem ocenil celou plochu displeje. Neměl jsem problémy během používání na denním světle. Vzhledem k tomu, že se jedná o HDR panel, tak mnohá videa na Youtube jsou doslova skvostem.

Schovaná kamerka

Vzhledem k tomu, že selfie fotografie pořizuji jen při testování mobilních telefonů a nijak neholduji tomuto trendu, uvítal jsem výsuvný mechanismus. Zpravidla došlo k vysunutí jen tehdy, když jsem lidem v mém okolí dal mobil do rukou a požádal je o to, aby našli přední kameru. Sem tam to bylo docela vtipné.

Xiaomi Mi 9T

Schválně jsem nečistil mobil, abyste měli představu o usazování nečistot

Mechanismus je poměrně dobře vytvořený, ale vzhledem k tomu, že hlavní část (motorek) je jen na jedné straně, tak občas byla vysunutá kamerka mírně nakřivo, ale nebylo to až tak výrazné. Všimnout si toho ale lze. Zapouzdření kamery je řešeno plastem a kovem. Plastová část je zde hlavně proto, že při vysunutí se objeví efekt, který rozzáří tyto části kolem kamery. Vše je doprovázeno ještě zvukovým efektem, který se dá změnit. Na horní straně se nachází menší kruh, který se používá i jako notifikační dioda.

Oceňuji, že Xiaomi zakomponovalo mechanismus automatického zasunutí kamery v případě detekce pádu. Z menší výšky to mobil nestihne, ale z úrovně pasu dojde k dostatečně rychlému zasunutí. Zkusil jsem i pevnost celého systému a mohu říci, že je konstrukce bytelná. Sice bych mobil nikdy nedržel za kameru, ale odhaduji, že několik takových pokusů vydrží bez problémů.

Xiaomi Mi 9T Xiaomi Mi 9T

Také jsem zkusil kameru zasunout manuálně, silou. Jde to, ale ani to bych nedoporučoval. Jen si říkám, co se stane, až jednou vypoví službu. Zřejmě bude stačit kousek izolepy a vše bude vyřešeno. Sice uživatel nebude mít selfie kameru, ale bez toho se dá žít.

Čtečka dobrá, ale pomalejší

Čtečky umístěné v displeji jsou novým trendem, který se bude čím dál více rozšiřovat. Zatím ale svou rychlostí nedostačují na běžné, tedy ty, které jsou umístěny na zádech, bocích nebo pod displejem. Ostatně zachytit obraz prstu skrze AMOLED displej není nejjednodušší. U Xiaomi Mi 9T jsem se občas dočkal toho, že mobil delší dobu skenoval prst, ale následně došlo k odemknutí.

Xiaomi Mi 9T

Sem tam se stalo, že prst nebyl rozeznán. Zpravidla to bylo tehdy, pokud byl prst vlhčí, případně ne zcela čistý. Zde tedy jednoduše musíte mít jistotu, že na prstu nemáte nějakou nečistotu. Umístění čtečky je na celkem dobrém místě, přičemž mobil stále napovídá, kde se nachází tento senzor. Po pár dnech používání jsem si zvykl a již mi nečinilo jakýkoliv problém správně přiložit prst. Nevýhodou je ale rychlost a zatím tedy budu dávat přednost dedikovaným čtečkám.

Výkonu akorát

Xiaomi Mi 9T nebude spadat mezi nejvýkonnější smartphony už jen z jednoduchého faktu, že byl použit procesor Snapdragon 730 od společnosti Qualcomm. Na druhou stranu nabízí dostatek výkonu i pro náročné hry. Nesetkal jsem se s nějakou situací, kdy bych vyžadoval lepší procesor. Samozřejmě neříkám, že tento model je rovnocenným protivníkem pro nejvyšší řady, ale rozhodně nebudete zklamáni.

Vzhledem k tomu, že Xiaomi použilo rychlé úložiště UFS 2.1, tak i instalace a aktualizace aplikací je dostatečně rychlá. Menším nedostatkem pro některé může být absence microSD slotu, ale nabízené úložiště je dostatečné, zejména když používáte cloudové služby na fotografie a jiný obsah.

Samozřejmě jsem prověřil Xiaomi Mi 9T skrze benchmarky. Výsledky můžete vidět níže, ale z mého pohledu se jedná jen o čísla, více záleží na odladěnosti systému a jeho použitelnosti. Sice zpracování fotografií při použití komplikovanějších funkcí může nějakou chvilku trvat, ale rozhodně nebudete ztrácet mnoho času.

Specifikace Xiaomi Mi 9T

  • displej: 6,39 palců, 2340 × 1080 pixelů (Full HD+), 19.5:9, AMOLED, HDR, Corning Gorilla Glass 5
  • procesor: Snapdragon 730
  • 6GB LPDDR4X RAM
  • úložiště: 64 GB / 128 GB (UFS 2.1)
  • Android 9.0 (Pie) + MIUI 10
  • Dual SIM (nano + nano)
  • foťáky:
    • zadní – 48 MPx, f/1.75
      • 8 MPx, 2x zoom, f/2.4
      • 13 MPx, 124.8°, f/2.4
    • přední – 20 MPx, f/2.2
  • čtečka otisků prstů v displeji
  • 3.5mm audio jack, Qualcomm WCD9375 Hi-Fi
  • rozměry: 156,7 x 74,3 × 8,8, 191 gramů
  • Dual 4G VoLTE, WiFi 802.11 ac (2.4GHz + 5GHz), Bluetooth 5, GPS + GLONASS, NFC, USB Type-C
  • baterie: 4000 mAh + 18W nabíjení

Co se týče výbavy jako takové, mohu hodnotit Xiaomi Mi 9T jako velmi dobrý smartphone. K dispozici je rychlé Wi-Fi, Bluetooth ve verzi 5.0 a hlavně USB C. Menší nevýhoda může být právě u USB, které je ve verzi 2.0, takže na rychlý přesun dat můžete zapomenout, ale na fotografie to dostačuje. U videí si jednoduše počkáte.

Energie dostatek

O dodávku energie se stará baterie o kapacitě 4000 mAh, přičemž v balení je k dispozici 18W nabíječka. Doplnění energie je rychlé, jak si žádá dnešní doba. Stačí jedna hodina nabíjení a můžete vydržet celý den bez nutnosti doplňování energie.

Xiaomi Mi 9T mi standardně vydrželo celý den, přičemž těsně před usnutím jsem měl k dispozici přibližně 30 až 40 % kapacity. Rozhodně jsem nešetřil mobil, sledoval jsem Youtube, poslouchal hudbu skrze bezdrátová sluchátka, zahrál si nějakou hru, vyřizoval komunikaci, telefonoval atd. Již během prvních dnů jsem se již mohl zcela spolehnout na výdrž. Neměl jsem obavy, že bych musel dohledávat zásuvku během dne.

Pokud bych se mírnil a případně bych používal úspornější režimy systému, mohl bych se bez problémů dostat na dva dny používání. Teoreticky by u velmi nenáročného používání mohl mobil vydržet i tři dny, ale tím si nejsem zcela jistý.

Systém potřebuje doladit

MIUI se mi dříve nelíbilo, ale tak tomu již není. Systém nemá tolik odlišností a nesnaží se tvářit jako něco jiného. I tak zpravidla změním launcher na Nova Launcher a klávesnici na Gboard. Nastavení je trochu jiné od čisté verze systému, ale díky vyhledávání zde najdete vše potřebné.

Xiaomi si zakládá na možnostech úprav nastavení, což považuji za vítané zpestření, jen někdy to společnost trochu přehání. Například instalace aplikací je doprovázena o speciální antivirovou kontrolu ze strany Xiaomi, takže je proces trochu zdlouhavější. Případně správné nastavení alternativního budíku vyžaduje trochu více nastavování. I z pohledu omezení spotřeby energie.

MIUI disponuje tmavým režimem, ale ten by chtěl ještě vyladit. Někdy na vás skočí bílé prostředí, ale jen zřídka. Zejména v částech systému, kam se nepřistupuje nějak často. Případně některé notifikace mají špatně zvolené barvy. Zde by mohlo Xiaomi více zapracovat na kompatibilitě.

Nejvíce na systému oceňuji gesta, kdy se využívají i boční strany. Tento systém adoptoval už i Google v rámci nového Androidu Q. Celkově hodnotím MIUI jako výbornou nadstavbou, kde si užijí zejména ti, co si chtějí takřka vše nastavit dle svých požadavků.

Xiaomi Mi 9T nabízí dostatek foťáků

Xiaomi Mi 9T spadá mezi mobily, které nabízí hlavní 48MPx foťák na zádech. Ten produkuje v základním režimu 12MPx snímky, jelikož jsou 4 pixely použity na vytvoření jednoho. Díky tomuto spojení jsou výsledky na střední třídu, kam zapadá tato novinka, výborné. Za běžných okolností se dočkáte velmi kvalitních snímků. Rozdíly jdou spatřit za specifických okolností a zejména za zhoršených světelných podmínek. Ocenil bych širší dynamický rozsah a trochu věrnější podání barev.

Na zadní straně jsou kromě toho ještě dva snímače. Jeden je určen pro zoom a druhý nabízí širokoúhlé snímky. Zachytil jsem jednu scénu na automatický režim všemi třemi foťáky a jak vidíte níže, rozdíly jsou znatelné. Zejména v podání modré barvy oblohy. Širokoúhlý snímač zachytil líbivější barvu, zatímco hlavní snímek je tak nějak vybledlý. Zoom zde vytvořil nevěrohodný snímek.

Základní automatické nastavení si umí poradit i s nočními snímky, aspoň v rámci mezí. První dvě fotografie jsou pořízeny běžným režimem, jen s odlišným bodem zaostření. Poslední snímek je výsledkem nočního režimu. Zde je nutné, abyste zařízení drželi velmi stabilně.

Vzhledem k tomu, že je přední kamerka schovaná a umístěna na výsuvném mechanismu, neočekával jsem zázraky. K dispozici je 20MPx snímač a mohu říci, že produkuje poměrně dobré snímky. Byť dynamický rozsah je značně nižší. Vzhledem k tomu, že nepatřím mezi selfie maniaky, tak se mi zalíbilo, že je tento foťák schovaný.

Ukázkové fotografie z Xiaomi Mi 9T

Zhodnocení Xiaomi Mi 9T

Xiaomi Mi 9T bych mohl skoro považovat za top model, aspoň z uživatelského pohledu. Pokud by Xiaomi zakomponovalo voděodolnost a stereo reproduktory, dokázal bych jej považovat za konkurenci top modelů. Samozřejmě z pohledu specifikací a všech možný funkcí je znát, že se jedná o střední třídu. Procesor ale nabízí dostatek výkonu a fotografické schopnosti jsou velmi dobré. Sice některé nepotěší absence optické stabilizace, ale pokud se nechystáte pro natáčení videí, nebude vám to tolik vadit.

Xiaomi Mi 9T

Nejvíce na Xiaomi Mi 9T oceňuji schovanou přední kameru. Nepotřebuji se každý den fotit, takže její umístění je z mého pohledu dokonalé. Hlavní je, že mám k dispozici nenarušený výborný AMOLED displej s Full HD+ rozlišením, což je dostačující na dnešní dobu. Sice mám pochyby kolem dlouhého využívání výsuvného mechanismu, ale nezdá se mi, že by jen tak došlo k poškození.

Výborně musím hodnotit i baterii a nakládání s energií. Xiaomi Mi 9T vydrží náročný den a při slabším používání lze dosáhnout na dva dny. Rychlé nabíjení nezklame, byť bych ocenil podporu USB PD pro rychlejší nabíjení při napojení na počítač. Celkově se Xiaomi Mi 9T povedlo. Nedostatky, které u tohoto modelu vidím, jsou spíše jen mé požadavky na top model. S cenou pod 9 000 Kč si rozhodně najde spokojené zájemce. Pokud chcete tento model v trochu extravagantnějším provedení, nabízí se ještě v červené a modré barvě s výraznější grafikou na zadní straně.

Plusy

  • výdrž na jedno nabití
  • kvalitní reproduktor
  • schovaná přední kamerka
  • displej

Mínusy

  • absence sterea
  • čtečka otisků prstů
  • nastavování systému
  • USB 2.0

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi 9T pro účely této recenze děkujeme obchodu XM.cz.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Luboš Píša

14. 8. 2019, 15:35

Mám ho týden a budu vracet, teda budu se snažit, po 10 letech jsem si něco koupil v kameným krámě a jak naschvál problém…primo v xiaomi shopu…
jeden slot pro sim je nefunkční ( pro mě dost podstatný když používám dvě sim) takže reklamace, snad pochodím s vracením peněz, jinak už si nikdy více nekoupím nic dražšího v kameným krámě…měli by se chovat jako eshop jinak končí uplně

a čtečka otisku je nepoužítelná, uspěšnost tak 50% spiš hodně méně…teď mám druhou sim v předchozím Redmi Note 5 a tam je čtečka stále super ( když už nahodou na druhá pokus zareaguje, tak je to pořád rychleji než tahle zfušovaná co je na display ) strašně se mi zamlouval ten dispay přes celé tělo, protože nesnáším vykrojení nebo ještě lepe ten debilní průstřel….ale to je vlastně tak vše :(…takže za mě základní problém čtečka nepoužítelná típ padem fakt ne ne a ne :) ( jo pokud bych pracoval ve sterilním prostředí rukama, tak by možná fungovala :) )

Cistota Cistota

8. 7. 2019, 8:18

Jeřábek, Jeřábek.
Chtěl jsi dělat chytrého a moc ti to nevyšlo. Tvoje štiplavá poznámka ohledně displeje, byla tak trochu mimo mísu. On totiž PLED opravdu existuje.

Někdy platí MLČETI ZLATO.

Na závěr poděkování autorovi /za nás čtenáře a nerypalky/ za povedený a čtivý článek.

Kdyby se vyprdnuli na celou selfie kamerku, hodilo by to cenu minimálně o litr dolů.
Za mě moc povedenej tydlifoun.

Martin Jeřábek

VIP 5. 7. 2019, 15:30

Co to je ten PLED? To neznám, jen P-Oled, Super AMOLED, Dynamic AMOLED, Fluid AMOLED, a G-Oled ale PLED mi nic neříká. Mohu poprosit o info.?

Přemysl Vaculík

VIP 5. 7. 2019, 15:52

Je to to samé jako P-OLED (Polymer-OLED).

Martin Jeřábek

VIP 5. 7. 2019, 17:35

Takze Plastic OLED? A kdo to využívá? V mobilech.

Přemysl Vaculík

VIP 5. 7. 2019, 17:38

Nokia 8 Sirocco, LG V30, Google Pixel 2 atd…

Mě by docela zajímalo, v čem je ta která technologie lepší.
Třídím displaye na ty xxx-LEDy s pravou černou, a IPS.
Mám v tom, přiznávám, guláš!

Co takhle článek na tohle téma?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat