Honor 20 – zkrátka skvělý smartphone recenze

Honor 20 – zkrátka skvělý smartphone [recenze]
2019-07-28T18:00:48+02:00
• 28. 7. 2019

Jak asi většina našich čtenářů ví, Huawei se v současnosti potýká s nemalými problémy. Pouhé dva dny poté, co vypluly tyto skutečnosti na povrch, došlo v Londýně, navzdory pochybnostem, k představení nových smartphonů Honor 20 a Honor 20 Pro. První dojmy jsme již přinesli a dnes se s vámi podělíme o kompletní recenzi Honoru 20. Ten lze momentálně předobjednat a do volného prodeje se dostane již 1. srpna, a to za velice konkurenceschopnou cenu.

Balení dle očekávání

Po otevření krabičky na vás hned jako první vykoukne samotný telefon, navíc s již předem aplikovanou ochrannou fólií, což mnoho uživatelů ocení. Nicméně ti co preferují hladké klouzání prstu po skleněné ploše mají samozřejmě možnost tento základní ochranný prvek sloupnout.

Balení dále obsahuje sponku pro vložení SIM karty (či dvou SIM karet), nabíječku s oddělitelným kabelem a sluchátkovou redukci, jelikož 3.5mm konektor přímo v telefonu chybí. Osobně bych ocenil ještě například přibalení obyčejného silikonového pouzdra. Není však problém přikoupit dodatečně to, co každému nejlépe vyhovuje.

Výstřední design a kvalitní konstrukce

Jak je již u Honoru zvykem, telefon nabízí elegantní barevný design a skvěle zpracovanou konstrukci. Nám byla k otestování přidělena modrá varianta, v závislosti na konkrétním osvětlení lze však v zádech spatřit i odstíny fialové či téměř černou barvu. Zároveň jsou ale skleněná záda skvělým magnetem na otisky prstů a vzhledem k velkému lesku poslouží i jako improvizované zrcadlo.

Kovový rámeček je rovněž modrý a po jeho obvodu nalezneme typické prvky. Na pravém boku se usídlila všechna tlačítka, na tom levém pak nalezneme šuplík pro dvojici SIM karet. Na spodní straně společně s USB-C konektorem nalezneme ještě reproduktor a mikrofon. K případnému připojení drátových sluchátek slouží přibalená redukce.

Nejvíce nás zmátla vrchní strana. Na první pohled by každého napadlo, že plastový černý „ostrůvek“ skrývá infraport pro ovládání domácí elektroniky. Při pátrání v systému jsme však příslušnou aplikace nenalezli a ani dodatečně instalované nechtěli spolupracovat. Až později se ukázalo, že se nejedná o infraport, nýbrž proximity senzor. Ten se nejspíš nepodařilo výrobci umístit pod displej či někam poblíž, a tak bylo zvoleno toto atypické, avšak dokonale funkční řešení. Mnoho recenzí přitom tuto skutečnost vůbec nezmiňuje a naopak chválí přítomnost neexistujícího infraportu.

  

Na čelní straně nás pak již nemá co překvapit. Nachází se zde 6,26palcový displej s drobným průstřelem v levém horním rohu. Zde se nachází selfie kamerka. Dle výrobce jde navíc o úplně nejmenší průstřel displeje ze všech telefonů. Ze začátku může působit trochu rušivým dojmem, ale časem jej již ani nezaregistrujete. Je to zkrátka jen o zvyku a v nejhorším případě nabízí systém možnost „schovat“ tento prvek do černého pruhu. To však následně kazí hezký dojem z téměř bezrámečkového telefonu.

Na zádech dominuje kromě úchvatných barev zejména oválný modul s trojicí fotoaparátů, o nichž si však povíme více v samostatné kapitole. Ke konstrukčnímu provedení fotoaparátů si však nemohu jednu poznámku odpustit. Skleněné krytí veškeré optiky je po obvodu ohraničené tenkým plastem či hliníkem, nelze jednoduše rozpoznat. Problémem je to, že jde o černě lakovaný materiál, který se během používaní bez zadního krytu poměrně jednoduše ošoupe.

 

Konkrétně u našeho kousku došlo k tomuto defektu ve spodní části, kde je při položení největší kontakt s podkladem. Nejde o nic, co by se nějakým způsobem projevilo na funkčnosti telefonu, nicméně kazí to následně estetický dojem. Jelikož jde ale o jediný zápor, který jsme našli, lze toto Honoru poměrně snadno odpustit.

Nakonec překvapivě na zádech nenalezneme čtečku otisků prstů, tu Honor šikovně umístil do bočního odemykacího tlačítka. Vzhledem k preciznímu umístění je odemykání velmi pohodlné a především bleskově rychlé.

Skvěle vybavený, dostatečně výkonný

Co se vnitřní hardwarové výbavy týče, jde o velice solidně vybavený smartphone, který snad nikoho nemůže zklamat. Srdcem celého přístroje je osmijádrový procesor HiSilicon Kirin 980. Ten je mimochodem také prvním mobilním procesorem vyrobeným 7nm technologií. Grafický výkon obstarává čip Mali-G76 MP10 a operační paměť disponuje šesti gigabajty, což je na dnešní poměry více než dostačující. Chod celého systému i všech aplikací je plynulý. Díky velké operační paměti uchovává telefon většinu často používaných aplikací na pozadí a přepínání mezi nimi je tedy velmi rychlé.

Osobně nejsem žádný velký hráč, tudíž nemohu posoudit výkonnost telefonu u dnešních populárních herních titulů. Své oblíbené Asphalt 8 či Alto’s Odyssey jsem si však bez problémů zahrál. Telefonu nečinily hry žádné potíže a ani jsem nepociťoval výraznější zahřívaní při hraní.

I veškeré aplikace zvládá Honor 20 bez obtíží, zkrátka vše šlape jako švýcarské hodinky přesně tak, jak byste u takového telefonu čekali.

Co se benchmarků týče, nejsem moc typ člověka, co se nechá při výběru smartphonu ovlivnit číslem v tabulce. Důležitá je pro mě plynulost a odladěnost systému a zejména dlouhodobě dobrá funkčnost, bez větších známek stárnutí a podobně. Zkrátka subjektivně si telefon zhodnotím a porovnám s konkurencí. Nicméně benchmarky jsou již v recenzích zažitou tradicí, z toho důvodu přikládám screenshoty několika z nich.

Další výbava také nikterak nezklamala. Máme zde prostorné 128GB úložiště, poměrně slušný reproduktor a mikrofon s aktivním potlačením hluku, rychlou Wi-Fi, Bluetooth 5.0, veškeré lokalizační služby či NFC pro placení s Google Pay. Potěší použití USB-C konektoru, zklamáním naopak může být starší standard USB 2.0, což znamená pomalejší přenos dat mezi telefonem a počítačem.

Specifikace Honor 20

  • displej: 6,26 palců, 2340 x 1080 pixelů (Full HD+), 412 PPI
  • procesor: Kirin 980, Dual NPU
  • RAM: 6 GB
  • úložiště: 128 GB
  • Foťáky:
    • zadní
      • 48 MPx, f/1.8, AIS, Super Night Mode, 4K video
      • 16 MPx, 117°, f/2.2
      • 2 MPx, f/2.4, hloubka ostrosti
      • 2 MPx, f/2.4, makro foťák, 4 cm
    • přední
      • 32 MPx, f/2.0, EIS, Full HD video
  • čtečka otisků prstů na straně zařízení
  • Android 9.0 + Magic UI 2.1.0
  • Virtuální 9.1 zvuk
  • Wi-Fi (2.4 GHz + 5 GHz) ac, Bluetooth 5.0, USB 2.0, GPS/AGPS/Glonass/BeiDou/Galileo/QZSS
  • rozměry: 154,25 x 73,97 x 7,87 mm, 174 gramů
  • baterie: 3750 mAh + 22,5W nabíjení

Magic UI a Android Pie na palubě

Základem je Android ve verzi 9.0 (Pie), Honor však u svých telefonů používá nadstavbu Magic UI. Ta je v podstatě obdobou EMUI, který uživatelé znají ze zařízení Huawei. V posledních několika verzích již nabízí například možnost zapnutí odděleného menu s aplikacemi. Díky tomu je již nemusíte „schovávat“ do složek na domovské obrazovce. Osobně preferuji spíše čistší verze Androidu a z nadstaveb si mě v poslední době získalo One UI od Samsungu.

V prostředí Magic mi chybí zejména dnes čím dál více populární tmavý režim, nebo drobnosti jako rozbalení notifikační lišty potažením prstu shora dolů na domovské obrazovce. Trochu rozbité je nastavení notifikací. Android nativně umožňuje skrýt notifikace či kategorie aplikací. Například tu otravnou a zbytečnou, která informuje o tom, že chatovací bubliny messangeru se zobrazují přes ostatní aplikace. Všude jinde se mi podařilo ji přepínačem jednoduše schovat, jen u Honoru a telefonech od Xiaomi na nastavení systém nijak nereaguje.

Honor jde s dobou a nabízí kromě klasické trojice navigačních kláves také ovládání pomocí gest. Ta fungují bezchybně a telefon jednotlivá gesta dobře rozpoznává. Stále je však pro mě osobně pohodlnější používat navigační tlačítka a jsem rád, že tato možnost z Androidu zatím zcela nezmizela, vzhledem k tomu, že gesta bývají často nastavena jako výchozí metoda navigace po systému.

Prostřelený displej skoro bez rámečků

Přední strana je osazena 6,26palcovým zobrazovacím panelem typu IPS s rozlišením FullHD+. Systém pak nabízí v rámci úspory energie snížení rozlišení na HD+. V tomto případě se sice zvýší výdrž baterie, ovšem (pochopitelně) klesne kvalita zobrazení a nadšení z pěkného displeje se vytratí.

V základním nastavení zobrazuje displej pěkně syté, živé barvy. V případě, že by nevyhovovala výchozí kalibrace obrazu, je zde možnost přizpůsobení režimu barev a jejich teploty. Nechybí ani přizpůsobení velikosti textu a celkového zobrazení. Jak již zaznělo dříve v této recenzi, i průstřel displeje lze v rámci nastavení zobrazení schovat do černého pruhu.

Honor dlouhodobě patří mezi výrobce, kteří zatím nepovýšili rozlišení displeje na QHD. Zároveň však výrobce dokazuje, že na takto velké zobrazovací ploše je FullHD pro potřeby většiny zákazníků plně dostačující a i sledování videí či hraní her si užijete naplno.

Kolik fotoaparátů je hodně fotoaparátů?

Dnes již asi nikoho nepřekvapí, že i dvojice fotoaparátů je výrobcům zkrátka málo a takovým standardem u lepších modelů jsou tři zadní snímače. Honor šel ještě dál a i když to na první pohled není patrné, nabízí zadní strana hned čtyři samostatné fotoaparáty. Hlavní senzor disponuje rozlišením 48 MPx, světelnost má hodnotu f/1.8 a stabilizace je bohužel pouze elektronická.

      

Jako další zde máme 16MPx fotoaparát se širokoúhlou optikou a úhlem záběru 117°, což je poměrně praktická záležitost. Do třetice bych osobně uvítal teleobjektiv, Honor se však vydal jinou cestou a zvolil raději 2MPx fotoaparát pro snímání hloubky obrazu. Nakonec tu máme čtvrtý 2MPx fotoaparát, který je dedikovaný pro makro snímky. Mezi trojicí ostatních se na něj již nenašlo místo, a tak je jako jediný schovaný mimo a přímo pod skleněnými zády, tudíž nevystupuje na povrch.

Širokoúhlý záběr, klasický snímek a dvojitý zoom

Kvalita fotografií je dle očekávání jednoduše výborná a aplikace nabízí nespočet režimů pro všemožné situace. Za dobrého osvětlení se můžete těšit na krásné snímky s věrným podáním barev, dobrou ostrostí, detaily a kvalitním HDR. Ani s blížícím se večerem kvalita fotografií nikterak neupadá. V noci pak máte možnost sáhnout po dedikovaném nočním režimu. Pokud budete mít štěstí, podaří se vám zachytit vcelku uspokojivý výsledek. Ne vždy ale zafunguje vše jak má a fotografie mohou být neostré, rozmazané a především stále velmi tmavé.

   

Porovnání klasického a nočního režimu

Co se makro fotoaparátu týče, jde o poměrně šikovný bonus, nicméně mnohem lépe co se kvality týče vychází vyfotit snímek klasickou optikou a poté oříznout na požadovanou část. Snímkům z makro fotoaparátu kvůli nižšímu rozlišení chybí především detaily a celkově mě kvalita nijak nenadchla. Pokud by místo makro fotoaparátu výrobce zvolil teleobjektiv, potěšilo by mě to daleko více.

Baterie s dlouhou výdrží

Telefon dám během dne z ruky jen málokdy a proto je pro mě výdrž jedním z nejzásadnějších parametrů. Honor 20 v tomto ohledu velmi příjemně překvapil. Nejen, že bez problému vydrží na jedno nabití i náročnější den, ale další den s trochou snahy zvládne až do odpoledních hodin. Zpravidla jsem dosahoval zhruba okolo sedmi hodin zapnutého displeje. Od nabíječky jsem odpojoval nejpozději v 8 hodin ráno a nebyl problém vydržet bez dobíjení až do tří hodin odpoledne dalšího dne. Zkrátka luxus, který jsem od 3750mAh baterie rozhodně neočekával, a o to více jsem byl potěšen.

A co se nabíjení týče, pokud sáhnete po originální 22,5W nabíječce, nebude tento proces žádným zdlouhavým utrpením a již za několik málo minut budete připraveni vyrazit z domu i na delší dobu. Lehce zamrzí snad jen absence bezdrátového dobíjení, čistě pro jeho pohodlnost bych tuto možnost určitě ocenil.

Zhodnocení Honoru 20

Honor 20 je velmi povedený smartphone, který dle očekávání přinesl vylepšení oproti svému předchůdci. Osobně musím pochválit především povedený design, skvělý fotoaparát a výbornou výdrž baterie. Ještě nedávno to s osudem tohoto smartphonu nevypadalo nijak pozitivně. Politická válka Číny a USA postihla celý Huawei a hrozilo, že se Honor 20 do rukou zákazníků ani nedostane. Tomu je nyní konec a již od 1. srpna bude možné telefon zakoupit za velice příznivých 9990 korun.

To je velice konkurenceschopná cena, která je i předzvěstí dobrých prodejů. Otázkou stále je, zda se po zmíněné kauze nebudou zákazníci nákupu Honoru obávat. Za sebe však mohu upřímně sdělit, že pokud bych v současné době vybíral telefon do deseti tisíc, byl by Honor 20 jasnou volbou. I jako náročný uživatel bych se navzdory několika málo kompromisům pořízení Honoru 20 vůbec nebránil.

Plusy

  • Hezký design
  • Uspokojivý výkon
  • Perfektní výdrž baterie
  • Výborný fotoaparát

Mínusy

  • Vystoupný fotoaparát
  • Chybí slot na paměťovou kartu
  • Absence audio jacku
  • Negativní vliv politické kauzy
HEUREKAHonor 20 6GB/128GB na Heureka.czHonor 20 6GB/128GBCena od 7 100 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat