Xiaomi Mi 9 – specifikace ohromí, cena překvapí recenze

Xiaomi Mi 9 – specifikace ohromí, cena překvapí [recenze]
2019-05-16T09:02:25+02:00
• 15. 5. 2019
14

Xiaomi patří dnes již k zaběhnutým značkám a vybudovala si pověst společnosti, která umí vyrobit top model za cenu vyšší střední třídy. Dokazuje to i novinka Xiaomi Mi 9, která v nejnižší verzi stojí na českém trhu okolo 12 000 Kč. Za takovou částku se nabízí smartphone se špičkovými specifikacemi, přičemž se nezapomnělo ani na bonusové funkce, které najdeme i v oblasti hardwaru. Samozřejmě se nabízí i vyšší verze, které se pomalinku šplhají k vyšším sumám, ale takové verze nejsou zatím dostupné u nás. Dnes se ale podíváme na nejzákladnější model Mi 9, který lze sehnat za cenu pod 12 000 Kč.

Bez obalu to nejde

V oblasti designu a konstrukce společnosti nemají mnoho možností, zejména pak u top modelů. Používají se zpravidla materiály jako kov, sklo a někdy se dočkáme i třeba kevlaru nebo keramiky. Vzhledem k ceně Mi 9 je celkem jasné, že společnost šla osvědčenou cestou kovové konstrukce a použitá skla i na zadní straně. Zde ostatně nebylo moc možností na výběr, jelikož mobil podporuje rychlé bezdrátové nabíjení, takže sklo je nutností.

Možná byste se báli, že se jen tak poškodí, ale v podstatě konstrukce vybízí k používání obalu, který je součástí balení. Ten nejenže chrání sklo před škrábanci, ale také vyhlazuje zadní stranu. Na ní se totiž nachází na dnešní dobu až příliš vyčnívající ostrůvek s trojicí kamer. Že ale něco vyčnívá, ještě nemusí nutně znamenat, že to bude vadit při používání. To ale není případ Xiaomi Mi 9.

Nejenže je ostrůvek s kamerami hodně vystouplý, ale i hrany jsou ostré a při uchopení dosti pocítíte, že je zde pořádný hrb. Naštěstí ochranný obal vyrovná aspoň z větší části zadní stranu. Vzhledem k tomu, že jsou záda zaoblená a ostrůvek si jde tak trochu vlastní cestou, tak z části vyčnívá i přes obal, ale není to tak hrozné. V podstatě jsem si na něj zvykl. Vzhledem k tomu, že mobil spíše držím ve spodní části, nevadil mi, ale při telefonování jde pocítit, stejně jako v kapse. Několikrát jsem pocítil, že v kapse zavadil o látku.

Dodávaný obal je měkký a poměrně dobře udělaný, jelikož jsem neměl problém se zakrytými tlačítky. Vše je dobře kliknutelné a neměl jsem problém s nalezením vypínacího tlačítka, nebo kolébky hlasitosti. Jen jsem díky němu zapomínal na AI tlačítko, které se nachází na levé straně zařízení. To bohužel nejde přeprogramovat z nastavení systému. Nabízí jen několik základních voleb, ale není zde možnost zvolit si nějakou vlastní aplikaci. K tomu je zřejmě nutné použít aplikaci třetí strany.

Bez microSD

Na stejné straně se nachází také šuplíček pro dvě nano SIM karty. Mnozí budou asi neradi, že tentokrát Xiaomi nezakomponovalo možnost rozšíření o microSD kartu. Budete se tak muset spokojit jen se zabudovaným úložištěm nebo budete muset využívat cloudové služby. Na horní straně se nachází pouze mikrofon a infra senzor.

Spodní strana disponuje USB C konektorem, kde je k dispozici USB 2.0, takže na rychlé přenášení souborů do počítače můžete poměrně rychle zapomenout. Po stranách se nachází série otvorů, ale jen v pravé části je k dispozici jediný hlasitý reproduktor. Sice nad displejem je poměrně velký reproduktor, ale ten slouží pouze pro telefonování.

Očekával bych, že si Xiaomi více pohraje s možností sterea, ale zřejmě je to dopad nižší ceny. Co se týče jediného hlasitého reproduktoru, byl jsem velmi příjemně překvapen jeho kvalitou výstupu. Dostačoval mi ke sledování Youtube videí, a pokud narazíte na video nebo hudbu s kvalitním zvukem, rozhodně oceníte výstup.

Celkově mohu hodnotit zpracování Xiaomi Mi 9 za velmi dobré, bezvadně padne do ruky a vše dobře lícuje, tedy až na zadní foťáky. Tlačítka jsou přesná a umístěna na vhodném místě, kdy není potřeba mobilní telefon uchytit tak, abyste dosáhli třeba na vypínací tlačítko. Zejména stisknutí tlačítek je jasné a přesné, nijak se neviklají.

Čtečka dobrá, ale pomalejší

Displej nabízí 6,39palcovou úhlopříčku s Full HD+ rozlišení. Nabízí standardy HDR10 a DCI-P3, což oceníte hlavně u sledování videí. Xiaomi použilo technologii Super AMOLED, což má své výhody při nastavení systému a aplikací do černého vzhledu – menší spotřeba energie. Barvy jsou živější a hlavně černá je skutečně černou. Má to ale i své nevýhody. Například při nižším jasu je vidět problém s obnovováním pixelů, když posouváte obsah, kde se vyskytují černé prvky. Ale asi si toho nevšimnete, jen když se na tento nedostatek AMOLED displejů zaměříte.

Díky použité technologii AMOLED mohlo Xiaomi zakomponovat optickou čtečku otisků prstů, která je ukryta pod displejem ve spodní části displeje. Pokud jste doposud používali běžné čtečky, všimnete si, že je o něco pomalejší. Důvodem je nutnost rozsvícení displeje v konkrétní oblasti, sejmutí obrazu skrze senzor ukrytý pod displejem a následná identifikace. Rozhodně dedikované čtečky na zádech, pod displejem nebo na straně zařízení jsou rychlejší. Naštěstí rozdíl není tak markantní, aby si uživatel nezvykl.

Dokonce i přes vlhký prst nebo s mírným znečištěním čtečka vše rozpozná. Někdy se dokonce pokusí několikrát sejmout obraz, ale zpravidla jsem se dočkal odemknutí. Během celé doby používání jsem s ní neměl problém a docela dobře jsem se naučil nazpaměť umístění, takže přiložení prstu a odemknutí mobilu nedělalo problém.

Výkonu na rozdávání

Xiaomi Mi 9 z pohledu specifikací je skutečným top modelem, a to nejen kvůli použitému Snapdragonu 855. Ten má totiž k dispozici operační paměť typu LPDDR4x (2133MHz dual-channel ). Konkrétně se v základní verzi nabízí 6 GB, což je dostatečný prostor pro spuštěné aplikace i náročnější hry. Vzhledem k tomu, že je systém dostatečně vyladěný, neseká se a dokáže dobře pracovat s hardwarem. Během používání jsem se nesetkal ani s jednou situací, kdy by došlo k zaváhání. Vše běží plynule. Samozřejmě jsem ověřil výkon v benchmarcích, což můžete vidět níže, ale jsou to jen čísla. Z pohledu používání se jedná o bezproblémový smartphone.

Při práci s daty dobře poslouží 64GB úložiště typu UFS 2.1. V oblasti konektivity jsem byl mile překvapen rychlostí lokalizace zařízení, nabízí se všechny přední lokalizační služby. Bluetooth je ve verzi 5.0, takže nebudete mít problémy s jakýmkoliv bezdrátovým příslušenstvím. Co se týče mobilního signálu, tak jsem taky spokojen, jelikož v místech, kde jsem měl s jinými mobily nestabilní signál (třeba výtah), byla konektivita stabilní a nedocházelo k výpadkům.

Specifikace Xiaomi Mi 9

  • displej: 6,39 palců, 1080 × 2280 pixelů (Full HD+), Super AMOLED, Corning Gorilla Glass 6, DCI-P3, HDR10
  • procesor: Octa-Core Snapdragon 855
  • 6GB LPDDR4x RAM
  • 64GB (UFS 2.1) úložiště
  • Dual SIM
  • Android 9.0 (Pie) with MIUI 10
  • foťáky:
    • zadní – 48 MPx, f/1.75, LED, laserové ostření, PDAF, CAF
      • 12 MPx, f/2.2, 2x zoom
      • 16 MPx, 117°, f/2.2, 4cm macro
    • přední – 20 MPx
  • čtečka otisků v displeji, dedikované tlačítko asistenta, infra senzor
  • Dual 4G VoLTE, WiFi 802.11ac dual-band (2×2 MU-MIMO ), Bluetooth 5, GPS/GLONASS/Beidou/GALILEO/QZSS, NFC, USB Type-C
  • baterie: 3300 mAh + 27W, 20W bezdrátově

Baterie na jeden den

Xiaomi si nechalo záležet na nabíjecích možnostech modelu Mi 9. Dodávaná nabíječka má 18 W, takže rychlé doplnění energie není problém. Pokud byste chtěli rychlejší nabíječku, můžete si pořídit od Xiaomi 27W, jelikož mobil podporuje tuto specifikaci.

Ale zde to nekončí, jelikož součástí je i rychlé bezdrátové nabíjení s 20 W. Bohužel jsem neměl možnost otestovat tuto formu na maximum, jelikož disponuji jen běžnou základní variantou. Doplnění energie funguje dobře i přes dodávaný ochranný obal.

Vzhledem k tomu, že kapacita je 3300 mAh, neočekával jsem zázračné výsledky. Xiaomi Mi 9 v mém případě vydrží jen jeden den používání. To obnáší telefonování, sledování Youtube videí, poslouchání hudby, neustálé propojení s chytrými hodinkami, korespondence a také příležitostné hraní her. Na konci dne jsem se zpravidla pohyboval kolem 30 % energie.

Pokud bych využil všechny možnosti úspory energie a omezil bych například sledování videí a hraní, pravděpodobně bych se bez problémů dostal i na dva dny používání. Díky podporovaným způsobům doplnění energie není potřeba se nějak omezovat. Například stačí mít k dispozici bezdrátové nabíjení v práci.

Dospělé MIUI

Ještě před nějakou dobou byla nadstavba MIUI doslova utrpení, aspoň pro mě. Měl jsem zpravidla problémy s notifikacemi, které nechodily. Nebo jsem nemohl používat svou oblíbenou aplikaci na buzení. Dnes mohu hodnotit MIUI jako zdařilou nadstavbu, která mě již neomezuje. Je pravdou, že je potřeba si pohrát s nastavením aplikací a povolit jim v systému několik možností, ale již vše funguje tak, jak osobně potřebuji.

Součástí MIUI je také tmavý režim systému, který je zdařilý, ale sem tam narazíte na nekonzistentní grafiku, ale jednalo se o výjimky. Ocenil bych možná trochu lepší vyladění automatického jasu, kdy v noci došlo až k příliš velkému snížení. Ani když jsem tuto možnost přenastavoval pokaždé, systém se nenaučil mou preferenci.

Během používání se ale naskytl problém s aplikací Google Pay. Platební terminály nedokázaly rozpoznat kartu. Snažil jsem se řešit komplikaci s dodavatelem mobilu, ale nedošli jsme k řešení. Zřejmě se jedná o anomálii, jelikož ostatní majitelé něco podobného nehlásili.

Nejvíce oceňuji gesta, která Xiaomi zakomponovalo do systému, díky kterým nejsou k dispozici jakákoliv ovládací tlačítka ve spodní části displeje. Jednoduchým tažením nahoru se dostanu na úvodní obrazovku, tažení z boční strany nahrazuje šipku zpět. Za sebe mohu říci, že jsem si velmi rychle zvykl na toto ovládání. Ostatně se velmi podobá jiným podobným a navíc stejný způsob přijde do Androidu 10.

Co se týče aktualizací, tak se Xiaomi stará. Šlo to vidět na bezpečnostní záplatě. Sice přišla s nějakým zpožděním, ale dorazila v poměrně krátkém čase od vydání.

Tři foťáky na hraní

Xiaomi vždy myslí na nejrůznější funkce a vychytávky, což se týká i aplikace na focení. Najdete zde tolik funkcí, že vyzkoušení každé z nich bude zdlouhavý proces. Osobně jsem spíše pro focení v automatickém módu, zejména s ohledem na kvalitní výbavu. Mi 9 nabízí hlavní 48MPx snímač, který produkuje 12MPx snímky, ale pokud chcete, můžete pořizovat i 48MPx. Pak je k dispozici telefoťák s dvojnásobným zoomem nebo ultraširoký snímač. Všechny jsou podpořeny laserovým ostřením a PDAF (fázovou detekcí obrazu).

Například se nabízí i natáčení videí ve 4 K rozlišení s 60 snímky za sekundu. Jako specifikace je to dobrá, ale bez kvalitní optické stabilizace se efekt trochu vytrácí. Bohužel u Xiaomi Mi 9 se budete muset spolehnout jen na elektronickou, která si sice umí trochu poradit, ale výsledek není až tak dobrý, například u chůze. Zde bych tedy doporučil nějaký externí stabilizátor, pokud plánujete natáčení videí. Mi 9 disponuje možností natáčení videí s 960 snímky za sekundu, ale budete potřebovat hodně světla pro kvalitnější záběry.

K dispozici je automatický HDR režim nebo i AI režim. Výsledky jsou vskutku dobré a v podstatě mobil produkuje velmi kvalitní, věrné a detailní snímky. Nižší cenu pocítíte zejména u zhoršených světelných podmínek, kdy se Xiaomi Mi 9 již nemůže rovnat ke špičkám jako Pixel 3 (recenze), Huawei P30 Pro (recenze) nebo Galaxy S10 (recenze). Na druhou stranu se jedná o značně dražší zařízení.

Ukázkové fotografie Xiaomi Mi 9

Závěrečné hodnocení Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 9 je trochu zvláštní zařízení. Nejvíce oceníte poměr mezi cenou a výbavou. Nabízí se pokročilejší technologie nabíjení, čtečka otisků prstů, tři foťáky na zadní straně, s kterými si dost vyhrajete, nebo kvalitní konstrukce. Základní hardware nabízí hodně výkonu a systém je dostatečně odladěný a rychlý.

Bohužel nízká cena se sebou nese i ústupky, kvůli kterým se Xiaomi Mi 9 nemůže rovnat jiným top modelům od Samsungu, Applu, Googlu nebo Huawei. Příkladem může být absence jakékoliv certifikace zaručující vyšší odolnost vůči vodě. Mezi mínusy mohu považovat i absenci stereo reproduktorů, nebo aspoň nějakého využití horního reproduktoru pro přehrávání médií.

Xiaomi Mi 9

Konstrukce je velmi zdařilá, jen by se výrobce mohl více soustředit na redukci vystouplých foťáků. Kdyby přidal zařízení na tloušťce, například by mohl zakomponovat větší baterii, udělal by rozhodně dobře. S cenou kolem 12 000 Kč ale bude nejeden majitel spokojený, hlavně s ohledem na dodatečné funkce a možnosti.

Plusy

  • cena
  • dobré fotografické schopnosti
  • dobrý hlasitý reproduktor

Mínusy

  • příliš vystouplý foťák
  • bez IP certifikace
  • jeden hlasitý reproduktor

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Mi 9 pro účely této recenze děkujeme obchodu XM.cz.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tereza Vranová

29. 12. 2019, 12:16

IP certifilaci sice nemá, ale smskování v dešti mu zatím nikdy nevadilo.
A s telefonem do bazénu neskáče asi nikdo, bez ohledu na papíry, ne?

Martin Bireš

10. 7. 2019, 21:01

zdarec, mam mi9 128gb a dost me trapi že se mi porad zapina v kapse foťák, jak je tam možnost se k nemu dostat z odemykaci obrazovky.. proste ho vyndam z kapsy jak cítim že je teplý a natočeno 49 minut 4k videa 60 fps. v nastavenich jsem nikde nenasel zapnout kapesny režim, pripadne vite o nakej aplikaci ktera dokáže pracovat s tym proximity senzorom? dekuji za odpoveď ;)

Přemysl Vaculík

VIP 11. 7. 2019, 7:45

S tímto problémem jsem se nesetkal, takže bohužel.

Fanda Hájek

16. 5. 2019, 6:56

Při platbách Vám terminál nerozpoznal kartu kvůli nastavení bezpečnostních prvků v tel. Od výroby je tam nastavená Peněženka SIM. Ta je pro platby na fakturu paušálu (M-Peněženka atd.). Pokud chcete používat Google Pay, je potřeba přepnout na HCE a pojede to.

Přemysl Vaculík

VIP 16. 5. 2019, 7:00

Aha, děkuji za informaci. Ptal jsem se i v servisu odborníků a nikdy se s tím nesetkali. Teď už nemám mobil u sebe, ale třeba tato informace pomůže jiným. Díky.

Martin Kurka

15. 5. 2019, 23:20

Já myslím, že by se autor měl vrátit na základní školu konkrétně do hodin mateřského jazyka. Tolik pravopisných chyb a špatně složených vět…

Mě přijde, že to psal debil, kterej tomu moc nerozumí… Je to nejvýkonnější mobil a ty napíšeš dostatečně rychlý? Dostatečně? 😂 😂 😂 To snad ne.. Většina mobilu v téhle cenové kategorii se pohybují v antutu pod 200k a tenhle vymackl 370k+ natáčení videa je top1 a jako foťák je top5!? A ostatní mobily s certifikací IP vodeodolnosti a tak stojí dvojnásobek a dokonce trojnásobek viz iPhone.. A ta čtečka v displeji je mimochodem nejrychlejší ze všech těch vlajkovych lodí a že je pro tebe důležitá vodeodolbost… Tak až se budeš nakládat do vany, tak jednou ti do ní spadnout může.. Hold psaní pod vodou v té vaně dělat nebudeš a budeš se věnovat relaxu.. Místo psaní takových debilnich článků s IQ 5

Přemysl Vaculík

VIP 15. 5. 2019, 19:33

Děkuji za zpětnou vazbu, ale:
1) výsledek v benchmarku je irelevantní
2) voděodolnost – déšť a vězte, že se to hodí, mnozí potvrdí
3) hodnocení foťáku je dosti subjektivní
4) srovnejte si video s a bez OIS
5) standardní čtečka je rychlejší

Já ti nevím, hodně si protirecis… Irelevantní, subjektivní.. Antutu a dxmark jsou prostě stránky, které vytváří žebříček, podle kterého se ostatní řídí.. A nevěřím že se s mobilem při dešti něco stane, nebo že lidi stojí v chcanci a píšou jednu zprávu za druhou.. A k té čtečce.. Funguje bezvadně.. Viz video z huramobilu.. Asi sis špatně přidal prst a pořádně si ho neprohazoval při přidávání.. Jinak to nechápu.. A za toho debila se omlouvám..mam blbý den.. Ale prostě nemůžeš napsat takovej titulek a pak psát o něm jako průměrným mobilu.. Je to telefon kterej strčí ostatní do kapsy za poloviční cenu..

Přemysl Vaculík

VIP 15. 5. 2019, 20:15

Čísla v syntetických testech jsou sice pěkný ukazatel, ale nic nevypovídají o kvalitách či preferencích. Již jsem zažil mobily s mega výsledkem, ale používaní bylo utrpení. O Mi 9 mluvím jako o top modelu, ne jako o střední třídě.

Petr Hošek

15. 5. 2019, 16:01

Mám a je super…

Přemysl Vaculík

VIP 15. 5. 2019, 16:17

Voděodolnost by se hodila, ale stereo je pro mě klíčové.

Karel Čapka

VIP 16. 5. 2019, 15:59

K čemu potřebuješ stereo? Skoro nikdy nepoužívám reproduktor na telefonu …

Přemysl Vaculík

VIP 16. 5. 2019, 20:58

A já na videa, sluchátka moc nemusím.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat