Sony Xperia 10 Plus – dlaha do každé kapsy recenze

Sony Xperia 10 Plus – dlaha do každé kapsy [recenze]
2019-03-28T07:44:31+02:00
• 28. 3. 2019
2

Sony už nezaplavuje trh velkým počtem smartphonů, místo toho se soustřeďuje na jen na pár modelů každý rok, přičemž se nabízí zástupci nízké třídy, střední a pak je zde samozřejmě top modelová. V redakci jsme otestovali zástupce vyšší střední třídy, aspoň soudě podle doporučené maloobchodní ceny. Jestli si Sony Xperia 10 Plus zaslouží takovou částku a se jedná o dobrý smartphone, si zodpovíme v dnešní recenzi.

Dlouhý, velmi dlouhý

Každý mobilní telefon má svůj charakteristický design, nebo nějakou vlastnost, kterou se snaží vybočit z řady. Bohužel některé modely jsou si vzájemně natolik podobné, že si je můžeme poplést už jen podle popisu. Sony Xperia 10 Plus rozhodně vybočuje z řady díky atypickému displeji s poměrem stran 21:9, což se odráží na samotné konstrukci.

Xperia 10 Plus je vysoká 167 milimetrů a šířka činí 73 mm, což z tohoto modelu doslova dělá dlouhána. Některým mobilů se říká „tatranka“, tento model bych nazval „dlahou“ do kapsy. Osobně se mi nestalo, že by se mi mobil nevešel do kapse, ale v některých případech to vypadalo, že jsem si zapomněl kus delšího dřeva, třeba v náprsní kapse. Naštěstí tato velikost nemá vliv na držení v jedné ruce. Celkem rychle jsem si zvykl na protáhlý design.

Trochu ergonomie prosím

Co mi ale trochu překáželo nebo vadilo, bylo rozmístění tlačítek na levé straně zařízení. Kolébka hlasitosti je poměrně nízko, zato vypínací je trochu výš, než bych čekal. Mezi nimi se navíc nachází čtečka otisků prstů. Sony nemohlo zkombinovat čtečku a vypínací tlačítko kvůli patentovým problémům na některých trzích. Čtečka je umístěna asi nejlépe.

Bohužel kolébka hlasitosti není dobře vyřešena. Na můj vkus je až příliš zapuštěna do konstrukce zařízení, takže nalezené a zmáčknutí bylo trochu komplikovanější. Ani po delší době používání jsem si nezvykl na tento prvek.

Na spodní straně se nachází dva otvory evokující prostor pro reproduktory, ale je zde umístěn jen jeden. Také se zde nachází USB C konektor . Konektor na sluchátka je na horní straně společně se sekundárním mikrofonem. Levá strana nabízí jen sloty pro dvě SIM karty a jednu microSD kartu. Zde se nejedná o hybridní slot, takže můžete obsadit všechny možnosti.

Sony si nějak potrpí na nutnosti restartovat zařízení po odklopení krytky těchto slotů. V případě SIM karty, kterou tak často uživatel nevyměňuje, se nejedná o velký problém. Bohužel k restartu dojde i v případě snahy vyměnit microSD kartu. Pokud něco takového uživatel nečiní často, nemělo by to vadit. Naštěstí znovu naběhnutí Xperie 10 Plus netrvá dlouho.

Přední strana disponuje jedním reproduktorem pro hovory, jednou kamerkou a také notifikační diodou. Na zádech najdeme poměrně výrazně vystouplý dvojitý foťák, nad kterým je duální LED světlo pro focení a natáčení. Také se zde nachází NFC anténa. Při placení v obchodech jsem neměl ani jeden problém a vše fungovalo dobře.

Co se týče konstrukce jako takové, nenajdete zde kov nebo sklo na zadní straně. Sony zvolilo plast, který působí celkem dobře a je evidentně dost kvalitní, ale nepůsobí to dobře na smartphone za takovou cenu.

Displej pro dvě aplikace

Jak již bylo řečeno, nabízí se displej s poměrem stran 21:9, který je typu IPS. Má 6,5 palců nabízí se rozlišení 2520 x 1080 pixelů. Nejvíce výhod u tohoto poměru stran na Androidu je spuštění dvou aplikací najednou. V případě vertikálního používání můžete sledovat video, mít spuštěnou aplikaci a k tomu klávesnici. Vše se krásně vleze na celou plochu a přitom nejste ochuzeni o nějaký prvek aplikací.

U sledování videa se jedná o celkem zajímavý poměr. Ačkoliv Sony přislíbilo obsah pro takový displej, tak jeho hledáním ztratíte hodně času. Jednak ještě ani není dostupný a celkově se na Youtube nenachází taková videa v dostatečném počtu. Menší ochutnávku plného využití displeje zažijete prostřednictvím nahraného videa.

Co se týče kvality obrazu, nemohu si stěžovat. Díky možnosti vyladění barev se nabízí slušný panel, byť na přímém slunci by asi zasloužil vyšší světelnost. I tak jsem byl se zobrazovacím panelem relativně spokojen na danou třídu.

Něco tomu chybí

Sony se hodně chlubilo, že Xperia 10 Plus je stvořená pro sledování videí. To by se dalo považovat za pravdivé tvrzení, ale bez sluchátek si nic nevychutnáte. Chybí zde totiž stereo reproduktory, které by podtrhly 21:9 displej. Můžete namítat, že sluchátka jsou lepší než integrované reproduktory, ale stereo zde skutečně chybí, zejména při sledování Youtube. Ne vždy totiž chcete používat sluchátka.

Na druhou stranu Xperia 10 Plus nabízí LDAC převodník pro lepší zvukový prožitek. K plnému využití ale potřebujete kvalitnější sluchátka, která mohou dosahovat poloviny ceny samotného mobilu.

Výkon slušný, ale nepřekvapivý

Ve vyšší střední třídě se běžně objevují procesory jako Snapdragon 660/675 nebo Snapdrazon 710, který patří mezi nejvýkonnější v této kategorii. Sony se ale z nějakého důvodu rozhodlo pro Snapdragon 636 z roku 2017. Sice nabízí poměrně dost výkonu na běžné aplikace, ale zapomeňte na náročný provoz. Zde jednoduše mobil ztrácí a při využívání většího množství aplikací se umí zapotit.

Jakmile jste delší dobu odpojení od internetu a následně jej zapnete, tak všechny příchozí notifikace mohou dát zabrat. Nejednou se mi stalo, že mobil začal s výkonem pokulhávat. Naštěstí se dost věcí kompenzuje operační pamětí o velikosti 4 GB. Po většinu času tedy nebude problém s výkonem. Netuším, jak by se mobil zachoval po delším používání a instalaci mnoha aplikací. Pravděpodobně se zpomalí.

Co se týče zbylých technologií, tak zde najdeme například Bluetooth 5.0 s technologiemi jako A2DP, LE a aptX HD. U WiFi se nabízí 802.11 a/b/g/n/ac s dual-band, bohužel USB je jen ve verzi 2.0, takže na rychlý přenos dat z 64GB úložiště zapomeňte.

Novinku jsem samozřejmě prohnal přes nejrůznější testovací nástroje, ale jak je vidět, ničím neohromí. Můžete si ale udělat představu, jak si povede s konkurencí. Zde mohu jen dodat, že na jiné smartphony střední třídy v této cenové kategorii prostě nemá.

Specifikace

  • displej: 6,5 palců, 2520 x 1080 pixelů, IPS LCD, poměr stran 21:9
  • procesor: Octa-Core procesor Snapdragon 636
  • 4GB RAM
  • úložiště: 64 GB + microSD až 512 GB
  • Android 9.0 (Pie)
  • foťáky:
    • zadní – 12 MPx, f/1.9, EIS
      • 8 MPx, f/2.4, bokeh efekt, zoom
    • přední – 8 MPx
  • čtečka otisků prstů
  • rozměry: 167 × 73 × 8,3 mm, 180 gramů
  • 4G VoLTE, WiFi 802.11 ac (2.4GHz / 5GHz) MIMO, Bluetooth 5.0, GPS/ GLONASS, NFC, USB 3.1 Type-C
  • baterie: 3000 mAh + rychlé nabíjení

Zajímavostí je, že některé bechmarky identifikovaly procesor jako Snapdragon 660, byť oficiální specifikace uvádí Snapdragon 636. Zřejmě je zde několik chybiček v identifikaci.

Baterie malá, ale dobrá

Sony uvádí, že Xperia 10 Plus podporuje rychlé nabíjení, a dokonce standard USB Power Delivery. Ačkoliv mám doma dost nabíječek s podporou nejrůznějších technologií, nikdy jsem na displeji neviděl „rychlé nabíjení“. Vzhledem k tomu, že se energie doplňovala relativně rychle, tak asi podpora je, jen o tom mobil nedá vědět.

Xperia 10 Plus je vskutku velký mobil s obřím displejem, ale nečekejte, že by se takto dala pojmenovat baterie. Nabízí pouze 3000 mAh a asi by se nedaly očekávat dobré výsledky. Naštěstí je Sony výborné v optimalizaci Androidu, takže i tak malá kapacita baterie dodá dost energie na dvoudenní normální provoz. Xperia 10 Plus mě nezklamal ani v náročné dny a ani jednou se mi nestalo, že bych během dne musel hledat zásuvku do doplnění energie.

Dokonce se zde nabízí technologie adaptivního nabíjení, což znamená, že se mobil naučí vaši rutinu a tomu přizpůsobí nabíjecí cykly. U mě se mobil například nabíjel pomalu během noci, přičemž na 100 % se dostal před určitou hodinou, kdy vstávám. Dle Sony se takto prodlužuje dobrý stav akumulátoru a dochází k menšímu opotřebení.

Android 9 Pie s drobnými změnami

Pokud chcete smartphone s čistým Androidem, musíte si zakoupit Pixel od Googlu nebo zvolit některý z modelů rodiny Android One. V opačném případě se musíte spokojit se systémem doplněný o funkce od výrobce. V tom bych neviděl ani tak problém, spíše záporně hodnotím aplikace navíc od jiných společností. Naštěstí při prvním spuštění a nastavení Xperie 10 Plus se nabízí možnost volby. Osobně jsem zrušil instalaci bloatwaru (nepotřebných aplikací). Za to dávám Sony jednoznačně plus.

Android 9 Pie je v případě Xperie 10 Plus doplněný jen o několik úprav, ale ty se točí jen kolem vylepšení uživatelského zážitku. Vzhledem k tomu, že je mobil velmi dlouhý, je prakticky nemožné, abyste při běžném držení dosáhli na notifikační lištu. Proto byla implementována funkce ovládání jednou rukou, která se dá aktivovat dvojitým poklepání na domovské tlačítko. Celý obraz mobil se zmenší a všechny prvky jsou dosažitelné palcem.

Další vymoženost se skrývá v menším doplňku na pravé straně displeje uprostřed. Po dvojitém poklepání se zobrazí nabídka pro rychlejší přístup k některým aplikacím a nastavení. Bohužel doprovázená animace prodlužuje rychlost a někdy jsem zaznamenal zasekávání. Osobně jsem tuto funkci vypnul, jelikož její použitelnost byla nedostačující.

Co se týče systému jako takového, je dobře optimalizovaný a nabízí uspokojivý zážitek. Vzhledem k atypickému displeji by si systém zasloužil nějakou úpravu pro některé aplikace, které se přirozeně neroztáhnou na celou plochu.

Dva foťáky uspokojí

Od střední třídy nikdy nelze očekávat, že nabídne dobré fotografické schopnosti. Ostatně to ani nebývá hlavní vlastnost mobilů v této třídě. Xperia 10 Plus mě ale příjemně překvapila v rychlosti automatického rozpoznávání scény a také rychlosti ostření. To vše za dobrých světelných podmínek. Bohužel v noci již nestačí dodaná výbava a mobil si neporadí ani s fotografií s pouličním osvětlením. V některých momentech dokonce byla výsledná fotografie absolutně černá.

Co se týče funkcí a vlastností navíc, tak můžete pořizovat snímky i ve formátu 21:9, což se výborně hodí na samotný displej, ale pro prohlížení na monitoru nebo televizi se již nejedná o vhodný poměr stran. Dále se zde nabízí dvojnásobný optický zoom prostřednictvím sekundárního snímače. V oblasti videí je zde možnost pořizovat záznam ve 4K rozlišení, případně lze také zvolit i Full HD s 60 snímky za sekundu.

Zhodnocení Sony Xperia 10 Plus

Xperia 10 Plus je rozhodně netradiční mobil s velmi protáhlou konstrukcí a displejem. Pokud si zvyknete na větší čelo a minimální bradu, může se jednat o celkem dobrý pracovní nástroj. Vzhledem k dobré optimalizaci systému novinka vydrží relativně dlouho na jedno nabití, byť je použita jen 3000mAh baterie.

Bohužel celý dojem mi kazila absence stereo reproduktorů. Jediný způsob, jak si vychutnat video na takovém displeji, je použití kvalitnějších sluchátek vzhledem k použití LDAC převodníku. Menším zklamáním je ale použitý procesor, který patří spíše do důchodu, než že by se musel objevovat u mobilu s cenou nad 10 000 Kč.

Foťáky nabízí poměrně slušné výsledky, ale že by se jednalo o zázrak, to se říci nedá. Celkem těžce budu hledat důvody, proč bych měl Xperii 10 Plus doporučit. Jako by byla určena pro ty uživatele, kteří chtějí mít spuštěných více aplikací na jedné obrazovce, ale kolik takových uživatelů je, nechci raději odhadovat.

Pokud by Sony snížilo cenu, a celkem o značnou částku, mohla by se Xperia 10 Plus uchytit. Ostatně asi nebude jiná cesta. Za 10 000 Kč najdete na trhu zajímavější modely, byť ne tak unikátní. Hlavním rivalem zde budou modely od Xiaomi nebo Honoru. Možná se asi nabídnou lepší alternativy v oblasti dvou let starých top modelů. Výkonem rozhodně předčí Xperii 10 Plus.

Plusy

  • výdrž na jedno nabití
  • displej pro dvě aplikace
  • Android 9 Pie

Mínusy

  • jen mono zvuk
  • použití plastu
  • prostor nad displejem
  • cena

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

SticklerStickleru

28. 3. 2019, 8:35

Má telefon stereo reproduktory? :0

SticklerStickleru

28. 3. 2019, 8:35

Aha nemá ach jo :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat