Apple iPhone XR – ošklivé káčátko? recenze

Apple iPhone XR – ošklivé káčátko? [recenze]
2018-12-03T10:37:41+02:00
• 3. 12. 2018
15

Letos jsme se opět dočkali na podzim hned tří nových iPhonů. Dva z nich v podstatě zaujaly pozici standardních modelů, menší a větší XS. Jelikož u nich Apple nasadil velmi vysokou cenu, rozhodl se udělat ještě jeden levnější model, který je velikostí mezi těmito dvěma XS. Na model iPhone XS jsme vám recenzi již přinesli, a tak se dnes pojďme podívat na druhý barevný pokus jablečného výrobce s názvem iPhone XR.

Konstrukce

Okamžitě po uchopení nového iPhonu XR mě upoutaly dvě vlastnosti. První jsou velmi široké rámečky kolem displeje, které zkrátka dle mého názoru nejsou hodny telefonu začínající cenou na 21 tisících. Nevypadá to moc hezky, ačkoliv po pár dnech si na to zvyknete. Na druhou stranu, jakmile budete mít vedle sebe jiný telefon, a to i výrazně levnější, vždy uvidíte především tlusté boční rámečky. Tyto boční jsou dokonce tlustší než na iPhonech 8 a starších.

iPhone XR je zkrátka takový baculatý telefon, a to platí i o rozměrech celkově. Druhou vlastností, co mě ihned upoutala, byla vysoká hmotnost a velké rozměry. Ačkoliv má úhlopříčka 6,1 palce, tělo je téměř stejně velké jako v případě iPhonu XS Max s 6,5 palcovým displejem. Hmotnost je také vysoká, a pokud máte dnes iPhone s 4,7 palcovou úhlopříčkou, bude to pro vás razantní rozdíl.

Naposled, když Apple dělal „levný“ a barevný telefon, byl to model iPhone 5c. Letos u iPhone XR zvolil trochu jinou strategii. Novinka totiž oproti 5c nabízí letošní procesor a fotoaparát, a především není z plastu. Použitým materiálem je sklo na zádech, přičemž boky jsou vyrobeny z hliníku.

Zpracování samotného zařízení je vskutku výborné a vše lícuje naprosto perfektně. Pokud přejedete prstem přes rozhraní mezi hliníkovým rámečkem a displejem či zadní sklem, neucítíte vůbec žádný předěl.

Menší konstrukční výtku mám ke spodní straně. Zatímco na iPhonu XS je vlivem proužku antén na každé straně od Lighting konektoru méně dírek a je to tak nesymetrické, u iPhonu XR se nachází jiný problém. Konektor Lighting je níže než ony dírky pro reproduktor a mikrofon. Opět to nevypadá příliš hezky, u Applu jsem byl roky zvyklý, že tyto prvky jsou v jedné rovině.

iPhone XR je dostupný hned v několika barvách – bílá, černá, modrá, žlutá, červená a korálově červená. My jsme testovali poslední zmíněnou, což rozhodně není oranžová, nýbrž spíše lososová. Barvičky jsou sice moc pěkné, osobně ale preferuji černou či bílou, jelikož „obarvit“ si tyto verze můžete kdykoliv barevným krytem.

Voděodolnost v rámci stupně krytí je nižší než u XS, je však stejná jako u loňských modelů. Jedná se o IP67, která slibuje výdrž ve vodě po dobu 30 minut do hloubky jednoho metru. Reproduktory jsou stereo a jejich zvukový výstup je vcelku průměrný. Hlasitostí hrají zhruba jako iPhone 7.

Displej

Internetem hned po představení kolovala kauza nízkého rozlišení displeje iPhonu XR. Upřímně musím říct, že v praxi je displej skvělý. Rozlišení je dostatečné, stále se jedná o Retinu s jemností 321 PPI. Mnohem výraznější jsou již zmíněné široké rámečky kolem displeje a také absence 3D Touch.

Vůbec bych neřekl, jak mi bude tato technologie chybět. Pokud máte dnes telefon bez ní, tak o mnoho nepřijdete. Já osobně jsem však zjistil, že ji vlastně docela dost používám a najednou stejná gesta a prvky na XR nemám. Nejvíce postrádám možnost přitlačit na notifikaci, což se naštěstí v nové verzi iOS 12.1.1 přidá a nahradí dlouhým podržením. Přesto není dlouhé podržení tak rychlé jako zatlačení u 3D Touch.

Na druhou stranu musím uznat, že za pár dní jsem si zvykl na absenci 3D Touch a i na široké rámečky. Ty poté už ani nevnímáte do té chvíle, než vidíte jiný telefon s tenčími rámečky jako třeba právě iPhone X.

Menším mínusem je také pouze LCD panel, který zkrátka nemá černou tak černou jako OLED. U telefonu v cenové kategorii přes dvacet tisíc bych již rád viděl jen OLED technologii. LCD při nízkém jasu nebliká, což jistě citlivější jedinci ocení. Oné blikání není běžně lidským okem vidět, někteří ale tvrdí, že to i přesto více namáhá oči.

Pokud se vám v některých aplikacích bude zdát text trochu neostrý, daná aplikace ještě nebyla uzpůsobena na rozlišení XR a používá přepočítané rozlišení iPhonu X. Všimnout si toho lze tak, že všechny prvky jsou o trošičku větší, než by měly být. Normálně je totiž obraz vskutku ostrý.

Displej jako takový nabízí úhlopříčku 6,1 palce, což dělá z XR opravdu velký telefon. Rozdíl mezi staršími iPhony 6/7/8, nebo dokonce modelem SE je razantní, a pokud preferujete menší zařízení, barevná novinka od Applu není pro vás.

Hardware

Potěšující zprávou je, že uvnitř tepe stejný procesor jako v iPhonu XS, tedy čip Apple A12. Ten v benchmarku dosahuje stejného skóre jako na vyšších modelech. Teoreticky by z důvodu nižšího rozlišení měl nabízet dokonce o něco lepší výkon, Apple ho ale pravděpodobně trošičku omezil a vyrovnal s XS.

Operační paměť nabízí pro iOS zcela dostačující 3 GB. Rozdíl mezi třemi a čtyřmi gigabajty na XS jsem nepozoroval téměř žádný při běžném používání. Úložiště začíná na 64 GB, což je také pro většinu uživatelů v dnešní době cloudových úložišť tak akorát. Netradiční je však cenový rozdíl, kdy za dvojnásobnou paměť připlatíte jen 1,5 tisíce. Obvykle přitom rozdíl činí zhruba tři tisíce.

Specifikace

  • displej: 6,1 palce, 828 x 1792 pixelů, DCI-P3
  • procesor: Apple A12
  • úložiště: 64, 128 nebo 256 GB
  • RAM: 3 GB
  • Foťáky:
    • zadní – 12 MPx, 26 mm, f/1,8
    • přední – 7 MPx, f/2,2
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Lighting, GPS / Glonass / Galileo / QZSS, Bluetooth 5.0
  • Face ID
  • IP67
  • rozměry: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm, 194 gramů
  • baterie: 2942 mAh + bezdrátové nabíjení

FaceID

Technologie FaceID pro odemykání obličejem je integrována bez kompromisů a funguje úplně stejně jako na iPhonu XS. Bohužel tedy stále nefunguje v režimu na šířku, což je velmi otravné. Přitom na tabletech iPad Pro již funguje ve všech orientacích.

Baterie

Výdrž baterie zajišťuje akumulátor s kapacitou 2942 mAh. To je na poměry iPhonu slušné číslo a ve finále s kombinací nižším rozlišením displeje je výdrž opravdu vynikající. Při mém běžném používání jsem se dostával na dva dny, což je opravdu velmi slušné. Jediný menší problém může být, pokud plánujete někam ještě vyrazit druhý den večer. To už budete ždímat poslední procenta baterie. Displej byl přitom aktivní při tomto dvoudenním režimu většinou kolem 6 hodin, co jsem koukal do nastavení.

Při velmi intenzivním používání jsem domů večer dorazil zhruba se 40 procenty. Řekl bych, že se jedná o iPhone s nejdelší výdrží za poslední roky, možná i vůbec. Zkrátka prakticky skoro nikdy se vám nestane, že by se „XRko“ vybilo během jednoho dne.

Nabíjení s dodávaným adaptérem je velmi zdlouhavé a zabere něco přes tři hodiny. To považuji za velký mínus, jelikož konkurence i s mnohem menší cenovkou dodává v balení určitou formu rychlého nabíjení. Pokud chcete rychle dobíjet iPhone XR, připravte si zhruba dva tisíce korun.

Operační systém

Systémem je jak jinak než iOS v nejnovější verzi 12.1. Aktualizace pravděpodobně bude nový iPhone dostávat zhruba pět let, což je velmi solidní hodnota. Ovládání probíhá stejně jako na iPhonu X pomocí gest a je velmi plynulé a po pár dnech si na něj zvyknete.

Systém jako takový se v podstatě nezměnil od minulé verze, pouze přibylo pár drobných funkcí jako třeba Memoji. Ty umožňují vytvořit si vlastní obličej a ten poté animovat pomocí přední kamery.

   

Oproti menšímu iPhonu X s 5,8 palci jsem byl překvapen zjištěním, že XR s 6,1 palci podporuje u většiny aplikací běh v režimu na šířku podobně jako dříve iPhony řady Plus. V mnoha vestavěných aplikacích tak po přetočení vidíte rozložení ve dvou sloupcích.

 

Kompletní nové funkce v iOS 12 můžete zhlédnout na videu níže:

Fotoaparát

Fotoaparát je jeden z důvodů, proč se vyplatí koupit si obecně dražší telefon. Líbí se mi, že zde Apple nepoužil třeba loňský fotočip. iPhone XR má totiž prakticky identický foťák jako XS, jen nemá sekundární kameru s dvojnásobným přiblížením. Tím pádem i pro portrétní režim spoléhá dnes recenzovaný model pouze na hlavní snímač podobně jako Pixely od Googlu.

Samotný obrazový senzor nabízí velikost 1/2,55 palce se světelností f/1,8. Rozlišení zůstalo již pár let stejné, a to 12 MPx. Novinkou je tzv. Smart HDR. Díky tomu má fotoaparát větší dynamický rozsah. HDR jako takové v podstatě již vidíte v hledáčku v reálném čase oproti dřívější telefonům. Trochu škoda je nastavení této funkce. Když totiž vidí oblohu/západ slunce, automaticky nastavuje expozici tak, aby byla v pořádku vidět obloha. Ve výsledku je tak popředí fotografie občas až moc tmavé.

Přesto je ve výsledku HDR ve většině situací velmi dobré. Pochválit musím především celkovou spolehlivost fotoaparátu, nestalo se mi, že bych vyfotil špatný snímek. Foťák je také velmi rychlý včetně ostření. Noční snímky nejsou špatné, ale na Pixel/Huawei to nestačí.

 

 

 

Noční snímky

 

 

Více testovacích snímků včetně videí naleznete zde v galerii

Video zvládá nahrávat nový iPhone maximálně ve 4K při 60 snímcích za sekundu ve formátu H265. Telefony od Applu obecně nahrávají videa ve velmi dobré kvalitě a patří mezi nejlepší videokamery mezi telefony. Potěšující zprávou je stále aktivní optická stabilizace i v tomto maximálním nastavení. Oproti nahrávání ve 4K při 30 fps nebo ve FullHD již však není zkombinovaná se softwarovou, která stabilizaci ještě vylepšuje.

Vyzkoušeli jsme také automatické snížení počtu snímků za sekundu na 24 z 30, pokud máte nedostatek světla. Ve výsledku to opravdu přinese o něco méně tmavší videa.

 
Přední vs. zadní kamera, portrét

Portrétní režim funguje pouze na osoby. Neoficiálně si lze stáhnout aplikaci Halide, která umožňuje tvořit portrétní snímky u všech objektů pomocí Apple algoritmu. Jenže zde detekce objektů funguje velmi špatně a naprosto chápu, že to Apple omezil pouze na osoby. Na lidi rozmazání pozadí funguje vcelku spolehlivě a detekce hran je dobrá.

iPhone XR – zhodnocení

iPhone XR je ve finále dobrý a spolehlivý telefon. Nabízí vynikající výdrž baterie (mezi iPhony bezkonkurenční), naprosto dostačující displej, nejrychlejší procesor na trhu a skvělý fotoaparát. Před jeho koupí se ale musíte smířit s tlustými rámečky a s absencí 3D Touch.

Smířit se budete muset také s velikostí. XR je opravdu masivní a je velká škoda, že Apple letos představil všechny iPhony vskutku velké s  úhlopříčkou od 5,8 palce u XS. Osobně bych byl velmi rád, kdyby do nabídky příští rok přibyl menší “bezrámečkový” model.

Pokud postavíme vedle sebe velmi drahý iPhone XS Max, nový iPhone XR umí v podstatě to samé. Sice nedostanete tak štíhlé rámečky a Max model asi působí trochu elegantněji, ale opravdu to stojí za příplatek 12 tisíc korun? Já si myslím, že ne.

Pokud tedy přijmete určité zmíněné kompromisy, a chcete velký telefon, budete pravděpodobně s iPhonem XR spokojeni. Na druhou stranu na trhu je dnes velká konkurence, a pokud chcete iPhone, výhodnou koupí dnes může být loňský iPhone X. Dostanete sice o ždibec horší foťák a o generaci starší procesor, nicméně získáte tenčí rámečky s OLED displejem a menší tělo. Přitom se dá dnes sehnat za cenu kolem 24 tisíc korun.

Obecně za cenu iPhonu XR, která začíná na 22,5 tisících, lze koupit hromadu jiných top modelů s Androidem jako třeba Note 9 či Galaxy S9+. Zde ale záleží především na vašich preferencích, zda chcete systém iOS, nebo Android.

Klady

  • Výborná výdrž baterie
  • Vysoký výkon
  • Skvělý fotoaparát
  • Kvalitní zpracování

Zápory

  • Velmi široké rámečky kolem displeje
  • Těžký a velký
  • Vysoká cena
  • Velmi pomalé dobíjení s dodávaným adaptérem

Za zapůjčení iPhonu Xs pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Iveta Mrzová

5. 5. 2019, 10:27

Bazarové s roční zárukou? Kde jste to takhle prosím koupil?

Anetka Prášilová

6. 5. 2019, 12:35

Koupila jsem to z Brněnského obchodu macbookarna.cz, díky tomu, že všecha zařízení testují, tak na něj dávají pak roční záruku.

Anetka Prášilová

4. 5. 2019, 17:58

Tak záleží, na co chcete telefon používat, já jsem si ho třeba koupil, protože mám od apple tablet i notebook, vše jsem kupoval bazarové s roční zárukou.

Iveta Mrzová

3. 5. 2019, 12:14

Prosím můžete mi někdo poradit, jestli se vyplatí investovat do applu iPhonu?

Martin Němeček

5. 12. 2018, 16:33

Recenze na XR se kterou se zatim nejvice ztotoznuju. Dlouho jsem rozmyslel nad koupi XR, jako pomerne racionalni volby pro toho kdo chce zustat v iOS. Nakonec jsem koupil lonsky iphone X a to z trosku povrchniho duvodu. Xr proste vypada vedle X / Xs strasne osklive a lacine. 99% casu kdy pouzivate mobil se divate a dotykate na celni stranu (display) a tam XR dost zaostava zkratka ve vsem (rozliseni, 3D touch, podani barev, design) nejen za zbytkem iphonu ale i za android konkurenci.

Jedine co je dobre , je vykon a vydrz.
Nevyhoda je ios , displej a cena. Za tu cenu koupim v androidu vlajkovou lod.

Jaromír Ležák

13. 12. 2018, 18:38

Vlajkovou loď bez nejnovějšího Android systému s dvouletou podporou

Jaroslav Hronek

4. 12. 2018, 10:45

Mirku, vykašli se na ty chytráky, jsou to lidi, kteří budou kecat blbě, ať napíšeš cokoli

Toms Thomasso

3. 12. 2018, 13:08

Dobrý den, pokud chcete dělat nezávislou recenzi tak nejdřív přemýšlejte než něco napíšete.
Pokud se logicky a matematicky podíváte na úhlopříčku x velikosti telefonů x gramáž tak tyto hodnoty rostou přímou úměrností. XS – 5,8″ 144mm a 177g, XR – 6,1″ 151mm a 194g a XS Max – 6,5″ 158mm a 208g.
Nebo mi neříkejte že ten kdo dělá recenze je totální amatér, který si myslí že se bude úhlopříčka zvětšovat, oproti tomu že rozměr a hmotnost telefonu bude stejná nebo dokonce nižší.
Takže závěrem lze dodat že XRko nevybočuje z žádných těchto hodnot.
Nebo když už tvrdíte že XR je „skoro“ stejně velké jako XS Max a nevidíte rozdíl 7mm ve výšce, tak se vlastně dá tvrdit že XS je stejně velké jako XRko když je také rozdíl 7mm a tudíž by se muselo dospět podle Vašeho pohledu že všechny letošní iPhony jsou „skoro“ stejně velké.
Pardon nedalo mi to, ale tohle amatérství v recenzích mě úplně dráždí když v oblasti mobilních telefonů pracuji přes deset let.

Miroslav Růžička

VIP 3. 12. 2018, 13:55

Pěkný den, děkuji za komentář. Já do recenze dávám především mé osobní zkušenosti, a v ruce mi opravdu připadá XR jako velmi masivní zařízení, proto ho přirovnávám k XS Max. Proto jsem napsal, co jsem napsal. Navíc tomu, že má k Max modelu blíž nahrává i podpora landscape v mnoha aplikacích. Hezký den

Miroslav Růžička

VIP 3. 12. 2018, 14:05

PS. Když už budeme porovnávat rozměry, tak prosím všechny a ne jen výšku a hmotnost telefonu. Při pohledu do specifikací totiž je XR a XS Max témeř stejně široké:
XS Max: 77,4 mm
XR: 75,7 mm
XS: 70,9 mm
A to sem měl také na mysli. Především hmotnost by také nemusela být tak vysoká, ta rozhodně nemusí být přímo úmeřná k velikosti zařízení.
V oblasti mobilů jsem také přes 10 let a dráždí mě, když mě někdo nazve “amatérem”.

Toms Thomasso

3. 12. 2018, 18:54

Pardon, ale amatéra jste ze sebe udělal sám.
Pokud jde o recenzi a srovnáváte parametry dle osobní úvahy tak to také uveďte, že se jedná o Váš pocit a ne že to tak je! Poté se nebudete divit že Vás člověk amatérem nazve.
Ohledně hmotnosti se opět vrátím že XRko nevybočuje z této rovnoměrné logiky – navýšení úhlopříčky x gramáž (navýšení 0,3″ je cca. 30g).
Ale pokud máte takové zkušenosti jak říkáte a víte jak snížit hmostnost určitě společnost v Cupertinu (sídlo Apple) rádi uvítají odborníka, který jim názorně ukáže jak hmostnost ovlivnit.
Možná by také chtělo trochu zabrousit do detailu a zjistit váhové rozdíly OLED displej vs. LCD displej, nerez vs. hliník atd. (opět mluvím z pohledu člověka co se tímto živí nejen prodejem, ale i servisem atd.)
Takže pardon že s Vámi vedu diskuzi, ale pokud píšete takto recenze tak udávejte že se jedná o Váš pocit a nikoliv zavádějící informace. Také by to chtělo trochu sebereflexe, pokud se rozhodnete psát veřejné recenze, tak musíte počítat s tím že se najdou i lidé s jiným názorem či pohledem a kritiku umět přijímat.

Miroslav Růžička

VIP 3. 12. 2018, 19:03

Pokud jste si nevšiml, diskuzi s vámi vedu a odpovídám vám, proč jsem to tak napsal. Na svém názoru si trvám, recenze nemá být jen prostý popis specifikací a rozměrů.

Jakub Miakyš

5. 12. 2018, 14:18

@Tons Thomasso:
Apple iPhone Xs – 143.6 x 70.9 x 7.7 = 78,43cm³ (100%)
Display area: 80,7cm² (100%)
Camera bump: 25 x 11 x 1,2mm = 187,88mm³ (100%)
Hmotnosť: 177g (100%)

Google Pixel 3 – 145.6 x 68.2 x 7.9 = 78,45cm³ (100,03%)
Display area: 78,2cm² (~97%)
Camera bump: 9 x 0,4mm = 25.44mm³ (13,5%)
Weight: 148g (~81%)

Podobné je to aj u Max: Ak sa pozrieš na rozmerovo najpríbuznejšie vlajky tak je tažší ako Oneplus 6T (o 25g), Pixel 3XL (o 25g), Galaxy S9+ (o 20g).

Inak povedané: Rovnako velký telefon (rozdiel v objeme je 0,03% je takmer o patinu ľahší)
A áno iPhone XR je široký (pri danej takto širokom displeji najdeš u konkurencii šírku okolo 73mm) A práve šírka je pre ergonomiu a celkový uchop najdôležitejšia a pre ľudí s menšími rukami je čokoľvek nad 70mm už neuchopitelné.
BTW všimni si že rovnako široký displej Pixelu 3 (64mm v oboch prípadoch) , je v tele ktoré je o 3mm užšie…(iPhone vyzerá sice pekne symetricky, ale v porovnaní s tenkými rámčekami Android výrobcov je neuveriteľne tlstý a pôsobí okamžite lacno)

Petr Štěpánek

9. 12. 2018, 23:27

zajímavé, že vás to dráždí jen v recenzi na apple

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat