Dotekomanie.cz

Samsung Galaxy Watch – když jde o čas [recenze]

Samsung Galaxy Watch

Zdroj: Dotekomanie.cz

Po dvou letech od představení posledních chytrých hodinek od společnosti Samsung jsme se dočkali nástupce. Výrobce však opustil značení Gear S, a tak jsme se dočkali modelu Galaxy Watch. Ačkoliv z dřívějších dob označení Galaxy znamenalo přítomnost Android Wear, u nového modelu se stále setkáváme se systémem Tizen. Co se všechno změnilo od předchozího modelu? Pojďme si nové chytré hodinky rozebrat podrobněji.

Konstrukce

Nejprve je nutné zmínit, že existují dvě verze Galaxy Watch lišící se velikostí. K dispozici je větší 46mm model s displejem o velikosti 1,3 palce a pak menší 42mm velikost s úhlopříčkou 1,2 palce. Nám se do redakce na test dostala menší verze, za což jsem byl osobně velmi rád. Větší model je totiž vcelku masivní a na malé ruce se nehodí.

Jediný další rozdíl mezi těmito velikostmi je v kapacitě baterie, kde logicky větší model má větší baterii – 472 versus 270 mAh. Ačkoliv to zní jako velký rozdíl, v sekci o výdrži si povíme, že i menší model nabízí velmi slušnou výdrž baterie. Celá následující recenze se bude týkat 42mm modelu.

Konstrukcí se nové Galaxy Watch příliš nezměnily od předchozího modelu Gear S3, který jsem měl také šanci testovat. Stále zde nalezneme kovové tělo, kde hlavní ovládací prvek tvoří posuvné kolečko kolem dotykového displeje. Filozofie tohoto ovládání mi přijde skvělá, většinu akcí (jako třeba posouvání textu či pohyb v menu) si totiž díky tomuto kolečku nezakrýváte obrazovku.

Zpracování je na velmi dobré úrovni a v námi testované černé verzi vypadají hodinky vskutku elegantně. Hodnocení vzhledu je sice subjektivní záležitost, ale musím podotknout, že i mému okolí se nové hodinky zamlouvaly. K dispozici je pak také růžová barevná varianta, která naopak zaujme spíše opačné pohlaví.

Potěší také fakt, že oproti klasickým hodinkám nejsou o moc větší. Tloušťka činí 12,7 mm. V balení je dodávaný gumový pásek, který je na ruce příjemný a hodí se i na sport. Pásky lze ale samozřejmě vyměňovat, jedná se o univerzální šířku 20 mm. Pochválit musím též vcelku nízkou hmotnost, jež činí 49 gramů.

Pro někoho může být menším zklamáním použitý materiál na zádech. Zatímco třeba Apple Watch používají na zádech keramiku, zde máme obyčejný plast. Vespod je samozřejmě umístěn senzor tepu. Nabíjení probíhá bezdrátově umístěním do speciálního doku, který je v balení. Za menší mínus považuji fakt, že do tohoto doku dále připojujete microUSB konektor pro jeho napájení. Hodilo by se užití spíše USB-C, který je dnes hojně zastoupen také ve střední třídě telefonů.

Galaxy Watch nabízejí kromě standardní certifikace IP68 zvýšenou odolnost vůči teplotním změnám, vlhkosti a dalším testům v rámci MIL-STD-810G. Voděodolnost je pak dle výrobce zajištěna až do hloubky 50 metrů, takže plavání s hodinkami nebude problém.

Displej

Kruhový displej typu AMOLED je u chytrých hodinek u Samsungu již takový standard. Osobně vždy preferuji hodinky s kruhovým displejem, a tak jeho přítomnost na Galaxy Watch kvituji. Použití zobrazovací panel disponuje rozlišením 360 x 360 obrazových bodů, což při úhlopříčce 1,2 palce zajišťuje dostatečnou jemnost 278 ppi. Nové je krycí sklo s názvem Corning Gorilla Glass DX+, které je určeno speciálně pro chytré hodinky a vyniká vyšší čitelností na přímém slunci a snižuje odrazy světla.

Viditelnost na slunci a při běžném používání je výborná a integrovaná je také automatická regulace jasu. Jelikož se jedná o AMOLED panel, dostupná je také funkce Always-on, tedy neustálé zobrazování hodin. To ve výchozím nastavení aktivní není, jelikož velmi vybíjí baterii, ale o tom až později.

 

Hardware

Potěšením na poli vylepšení oproti předchůdci je nový procesor Exynos 9110. Zatímco čipy od Qualcommu vcelku stagnují a i nový Snapdragon Wear 3100 je vyráběn zastaralým 28nm procesem, procesor v Galaxy Watch používá moderní 10nm proces. Díky tomu je k dispozici vyšší výkon a zároveň nižší spotřeba. Jedná se o dvoujádrový čip na frekvenci 1,15 GHz určený přímo pro hodinky.

Operační paměť dostala do vínku v případě verze bez LTE kapacitu 768 MB, což je v zásadě pro hodinky dostatečná hodnota a systém v praxi běžel naprosto bez problémů. Trochu škoda je menší interní úložiště, které nabízí pouze 4 GB a nelze jej nijak dále rozšířit. Hudby si tak do hodinek tolik nedáte.

LTE verze nabízí větší operační paměť, konkrétně 1,5 GB. Tuto variantu s podporou eSIM bude v Česku prodávat již brzy T-Mobile. Pro propojení s telefonem poslouží starší Bluetooth 4.2, pro sledování polohy pak GPS spolu s GLONASS. Konektivitu doplňuje WiFi a pro platby poslouží NFC skrz Samsung Pay (opět v ČR nedostupné).

Specifikace – Galaxy Watch 42mm

Baterie

Jak jsem již zmiňoval, menší 42mm model nabízí baterii s kapacitou pouze 270 mAh. Navzdory tomu, že to není mnoho, jsem byl pozitivně překvapen výdrží baterie. Při běžném používání bez sportování a s neaktivní always-on displejem jsem se běžně dostával na zhruba tři dny.

Při aktivaci neustálého zobrazení hodin, což se mi mnohem více zamlouvá (hodinky by zkrátka měly neustále zobrazovat čas dle mého názoru), se výdrž razantně zkrátí na jeden den. Jeden den sice není mnoho, na druhou stranu třeba hodinky od Applu dávají běžně také jeden den, a to žádný always-on režim nepodporují.

Nabíjení Galaxy Watch je velmi pomalé. Na sto procent se dostanete za necelé tři hodiny. To považuji v dnešní době za velmi negativní faktor vzhledem k velmi malé kapacitě baterie.

Ovládání a systém

Operačním systémem je Tizen v nové verzi s číslovkou čtyři. Ta přináší jen drobné změny jako třeba inovovanou horní lištu s přístupem k více funkcím. Je škoda, že zde není systém Wear OS od Googlu, na který je přeci jen o něco více aplikací. Tím třeba také přicházíte o možnost platit hodinkami přes Google Pay.

Spárovat lze Galaxy Watch jak s operačním systémem Android, tak i se systémem iOS. Jak Tizen spolupracuje s iPhony si můžete přečíst v minulé recenzi zde. Tentokrát jsme testovali ve spojení s Xperií XZ3 se kterou bylo párování a chod bezproblémový.

  

Na Tizen sice není tolik aplikací, ale potěší vcelku kvalitně zpracovaná aplikace pro Spotify. Místo Google Map musíte použít HERE WeGo mapy. Notifikace z telefonu chodí spolehlivě a potěší možnost na ně reagovat mnoha předpřipravenými reakcemi a nebo vlastním textem. Takto můžete reagovat i třeba na zprávy z Facebook Messengeru nebo WhatsApp. Jelikož ale chybí aplikace, nelze konverzace zahajovat.

  

Sportů a aktivit lze monitorovat opravdu velké množství. Mezi nimi nechybí běh, cyklistika, jóga, plavání, různé možnosti posilování a další. Potěší také automatická detekce cvičení fungující u nejběžnějších sportů. Tato detekce se odstartuje pokud bude sport delší než deset minut. Opravdu jsem tyto záznamy zvlášť při běžné chůzi dostával. Oproti předchozí generaci by také mělo být monitorování tepu spolehlivější díky vylepšenému senzoru.

Při běžném používání vám budou hodinky neustále počítat kroky, vyšlapaná patra, spálené kalorie a měřit spánek. Pro zaznamenávání spánku samozřejmě musíte s hodinkami spát, což je pro mě osobně velmi nepříjemné. Přesto jsem to několikrát zkusil a výsledky byly pravděpodobně přesné. Porovnání s jiným fitness příslušenstvím však nemám.

Jako užitečnou funkci považuji průběžné měření tepe během dne, kde v aplikaci pak vidíte váš průměrný klidový tep. Zjistíte tak, jak na tom přibližně zdravotně jste. Novinkou je měření stresu, které za moc vypovídající nepovažuji. Každopádně pokud zjistí hodinky vysokou úrovni tepu, můžete se uklidnit pomalým dýcháním. Po každé hodině, co ji celou prosedíte, dostanete notifikaci, abyste se šli projít.

Zhodnocení Samsung Galaxy Watch

Novinek oproti Gear S3 není třeba tolik, přesto si evoluci tyto hodinky pod novým názvem Galaxy Watch zasloužily, jelikož uběhly již dva roky od předchůdce. Samsung použil modernější procesor, mírně upravil design, vylepšení prošli fitness funkce a nasadil novější systém Tizen. Tím však v podstatě seznam změn končí.

Je škoda, že nedošlo k použití rychlejšího nabíjení. Výdrž baterie je však velmi slušná, pochválit musím také kvalitní displej nebo filozofii ovládání systému Tizen. Jen škoda, že tento systém stále i po letech nenabízí kvalitní základní aplikace jako konkurence.

Cena 42mm modelu se pohybuje dnes kolem 8 tisíc korun, což není špatná cena. Na druhou stranu model Gear S3, který umí skoro to samé, dnes seženete kolem 6 tisíc korun. Teď už je jen na vás, zda vás novinky Galaxy Watch oslovily a zda vás vůbec systém Tizen zaujal.

Klady

Zápory

Exit mobile version