Fototest: iPhone Xs Max vs. Mate 20 Pro

Fototest: iPhone Xs Max vs. Mate 20 Pro
2018-11-26T07:49:29+02:00
• 26. 11. 2018
2

Dnes se podíváme na zoubek fotoaparátům v nejlepším iPhonu a v nejlepším telefonu od Huawei. Porovnáme si ve fototestu schopnosti iPhonu Xs Max a Huawei Mate 20 Pro. Jedná se v obou případech o výborné telefony a v testu DxOMark získal iPhone Xs Max 105 bodů. Huawei Mate 20 Pro zatím nebyl otestován, jeho předchůdce má však 109 bodů. Body v tomto testu ale nejsou všechno.

Apple iPhone Xs – kde jsou novinky? (recenze)

Huawei Mate 20 Pro – má všechno, bude to stačit? (recenze)

Primární fotoaparát

Test byl prováděn v plně automatické režimu na výchozí nastavené rozlišení. V případě Huawei je tak foceno do 10 MPx a mistr umělé inteligence je vypnutý (toto je výchozí nastavení). Ostření a expozice není nijak nastavována. Výsledné snímky jsou focené a porovnávané ve formátu JPG. Všechny fotky jsou foceny z ruky bez použití stativu.

Sekundární fotoaparát

Samozřejmě je nutné zmínit při porovnání specifikací, že Huawei nabízí ještě třetí ultraširokoúhlý snímač. Ten ale do testu dnes nezahrneme, jelikož ho iPhone nemá. Jeho přítomnost je však velkým plusem pro Mate.

Den

Pojďme se podívat na první testované prostředí – den včetně protisvětla. Zde se ukáže schopnost HDR. Hned první snímek níže přímo vyžaduje HDR a oba telefony ho použily. iPhone Xs Max ho dokáže dokonce zobrazovat v reálném čase, zatímco Huawei ne. Barvy jsou na telefonu od Applu o trochu živější a řekl bych, že reálnější.

iPhone Xs Max (vlevo) x Huawei Mate 20 Pro (vpravo)

 

Fotka na Mate 20 Pro je více doostřena a je na ní odstraněno více šumu. To má však za následek mírnou ztrátu detailu. Na výřezu (100 %) níže si všimněte směrovek vlevo nahoře a SPZ na autobusu. Jsou lépe čitelné na fotce z iPhonu. Na dalších fotkách ve dne pozorujeme podobné výsledky nejen při focení proti světlu.

 

 

 

 

Zoom

Srovnávat snímače s rozdílným ohniskem není snadné. Zvolili jsme tentokrát na obou telefonech trojnásobné přiblížení. Zatímco na Huawei je plně optické, na iPhonu je optické jen dvojnásobné a dále se jedná o digitální přiblížení. Zcela logicky tak nabízí Huawei ostřejší snímek s více detaily. Výsledek na iPhonu ale není zase tak špatný, Na druhé scéně níže má o něco více prosvětlené budovy.

iPhone Xs Max (vlevo) x Huawei Mate 20 Pro (vpravo)

 

 

 

Interiér

Při focení v interiéru nastavil iPhone reálnější vyvážení bílé a především je jeho HDR o fous lepší. Díky tomu lze přečíst obsah směrové cedule. Na druhou stranu Mate 20 Pro má na fotce o dost méně šumu.

 

Makro

Zde jsou výsledky téměř identické a příliš rozdílů nelze pozorovat.

 

 

 

Noc

Největší rozdíly obou telefonů se projevily v noci. Opět vidíme v případě Mate 20 Pro lepší redukci šumu, na iPhonu je šumu rozhodně více. Huawei má fotky opět také více doostřené a je na nich nepatrně více světla.

iPhone Xs Max (vlevo) x Huawei Mate 20 Pro (vpravo)

 

 

Na výřezu výše je pěkně vidět ostřejší obraz a více detailů na snímku vpravo – Huawei. Níže potom opět vidíme, že Huawei dokáže do fotky dodat více světla.

 

Noční režim

Specialitou Mate 20 Pro je noční režim, ve kterém lze dosáhnout ještě lepších výsledků než na automatický režim výše. Fotky tak dostanou více barev a světla, avšak detaily se trochu více rozpijí. Jelikož iPhone Xs Max žádný noční režim nemá, je použit normální režim. Je foceno bez stativu, přičemž Huawei dosahuje se stativem ještě lepších výsledků.

 

 

 

Portrét

Zde bych se zcela jistě přiklonil na stranu iPhonu. Jeho snímek má lepší barvy s povedenějším HDR. Pro portréty iPhone využívá sekundárního fotoaparátu, zatímco Huawei používá hlavní bez přiblížení. Detekce a oddělení osoby od pozadí je v obou případech výborná. Menším mínusem pro Huawei je také fakt, že neumí rozmazat pozadí u objektů, ale jen u lidí.

 

Zhodnocení

Finální verdikt necháme na vás. Každý telefon fotí trochu jinak. Telefon od Applu preferuje více detailů na úkor většího šumu, zatímco Huawei Mate 20 Pro šum agresivněji potlačuje a fotky více doostřuje. Oba telefony ale fotí výborně a je jen na vás, zda preferujete lepší noční fotky (Huawei) nebo třeba lepší portrétní fotografie (iPhone). Huawei navíc zcela vyniká svými třemi fotoaparáty, se kterými si opravdu vyhrajete. U iPhonu bych pak zase pochválil o trochu lepší HDR.

HEUREKAHuawei Mate 20 Pro 6GB/128GB Dual SIM na Heureka.czHuawei Mate 20 Pro...Cena od 12 490 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKAApple iPhone XS Max 64GB na Heureka.czApple iPhone XS Max 64GBCena od 17 000 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKAApple iPhone XS Max 256GB na Heureka.czApple iPhone XS Max 256GBCena od 11 990 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKAApple iPhone XS Max 512GB na Heureka.czApple iPhone XS Max 512GBCena od 15 251 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Karel Zýbalst

26. 11. 2018, 8:07

Tak za tu cenu mám velmi kvalitní kapesní foťák s optickou stabilizaci, zoomem a dobrý mobil. Jinak noční scénu musí mýt huawei lepší, má větší čip. Když vyhladí sw porazí v pohodě jablko

Matěj Vondráček

27. 11. 2018, 10:54

*mít

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat