Samsung Galaxy Note 9 – první pohled

Samsung Galaxy Note 9 – první pohled
2018-08-11T18:14:54+02:00
• 11. 8. 2018

Po roce se setkáváme s novým přírůstkem do řady Galaxy Note. My jsme se na nový Samsung Galaxy Note 9 měli šanci podívat a tak vám přinášíme první pohled jak ve formě videa, tak v textové podobě níže.

Galaxy Note 9

Designem novinku skoro nepoznáte. Jedná se o typický model této řady, který nabízí oproti modelům Galaxy S méně zaoblené rohy a serióznější design. Ostřejší linie se mi osobně velmi zamlouvají. Note byl vždycky velký telefon a tomu není jinak ani u devítky.

Displej je v porovnání s předchůdcem nepatrně větší, a to i díky o necelé dva milimetry tenčí spodní bradě. Svými parametry se jedná o vynikající zobrazovací panel. Ačkoliv hlavní designové linie jsou stejné, došlo k přemístění čtečky otisků prstů na mnohem vhodnější místo. Díky tomu ji lze lépe nahmatat a už si omylem nezašpiníte fotoaparát. Samotné tělo je trošičku tlustší, což ale vůbec nevadí, jelikož je to daň za větší kapacitu baterie. Ta nabízí 4 000 mAh, což je oproti předchůdci nárůst o 700 mAh. Váží přitom jen o 6 gramů více, a to 201 gramů.

Stylus S Pen na první pohled pouze změnil barvu na líbivou žlutou v případě modrého Note 9. Hlavní změny se totiž udály uvnitř, nově má integrovanou technologii Bluetooth Low Energy. Díky tomu se otevírá celá řada nových možností, jak tento stylus využít. Můžete například pořídit fotografii na dálku stisknutím tlačítka na S Penu. Při dvojím stisknutím zase přepnete na přední fotoaparát.

V aplikaci YouTube můžete stisknutím pozastavit video a dvojklikem přepnout na další video. Při prezentování pak můžete stiskem přepínat snímky. Jistou zajímavostí je, že stylus nemá klasickou baterii ale kondenzátor. Nabije se tak za desítky vteřin. Dosah pak činí až 10 metrů.

Fotoaparát nabízí stejnou technologii jako u S9. Používá tedy duální clonu u hlavního snímače a sekundární slouží jako dvojnásobný zoom. Samsung zapracoval především na softwaru, Note 9 vždy analyzuje snímanou scénu a dle toho upraví barvy, vyvážení bílé, jas či kontrast. Prostředí fotoaparátu vás upozorní, pokud vyfotíte rozmazanou fotku, pokud na fotce někdo mrknul nebo když máte špinavé krycí sklíčko foťáku.

Video lze nahrávat maximálně ve 4K při 60 snímcích za sekundu a zpomalené záběry pak při 960 fps při aktivní autodetekci. V manuálním režimu jsou však tyto slow motion nahrávány frekvencí 480 fps a dvakrát delší dobu. Díky tomu snadněji zachytíte správný okamžik zpomalení.

 

Vysoký výkon zajišťuje procesor Exynos 9810, tedy stejný čip jako v S9. Vylepšené má být ale chlazení, díky čemuž by při dlouhém hraní nemělo docházet ke ztrátě výkonu. A když už jsme u toho hraní, Fortnite si na novince můžete zahrát nejen na displeji telefonu, ale lze jej zrcadlit přes kabel i na monitor. Výhodou je také fakt, že pro práci v prostředí Samsung DeX již nepotřebujete žádnou krabičku, ale stačí vám pouze HDMi redukce pro propojení.

Základní úložiště nabízí rovnou 128 GB, přičemž lze dále rozšířit paměťovými karty microSD. Pokud vám to ale nestačí můžete si koupit 512 GB verzi, do které lze pak vložit microSD kartu o stejné velikosti, čímž se dostanete na úložiště celkem 1 TB. Tato verze má navíc dokonce 8 GB RAM.

 

Systémem je Android 8.1 s nadstavbou od Samsungu. Prostředí jako takové je v podstatě stejné jako u předchozích modelů tohoto výrobce.

Note 9 nepřináší žádné razantní změny, jedná se spíše o vyladěného předchůdce. Předobjednávat můžete již dnes a cena začíná na 26 tisících za 128 GB verzi. Varianta s 512GB úložištěm vyjde na 32 499 korun. K dispozici budou zatím jen dvě barvy a to černá Midnight Black a modrá Ocean Blue. Z našich prvních dojmů telefonu vlastně není ani co vytknout. Na finální verdikt si však počkáme do plnohodnotné recenze.

Pokud máte nějaký dotaz ohledně nového Note 9, nebojte se zeptat v diskuzi níže

Specifikace

  • Rozměry: 161,9 x 76,4 x 8,8 mm; 201 gramů
  • Displej: 6,4″ QHD+ (1440 x 2960 px), 18.5:9, Gorilla Glass 5
  • Procesor: Snapdragon 845/Exynos 9810
  • RAM: 6/8 GB
  • Úložiště: 128/512 GB, microSD až 512GB
  • Fotoaparát
    • Zadní: 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS + 12 MP, f/2.4, 52mm, 1/3.6″, 1µm, AF, OIS, 2x optický zoom
    • Přední: 8 MP, f/1.7, 25mm, 1/3.6″, 1.22µm, AF
  • Baterie: 4000 mAh
  • Operační systém: Android 8.1 Oreo
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX), GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), NFC, USB 3.1 (Type-C)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat