Nokia 5.1 – klame tělem i duší? recenze

Nokia 5.1 – klame tělem i duší? [recenze]
2018-08-13T13:00:13+02:00
• 13. 8. 2018

Zdroj: Dotekomanie.cz

4

Nokia 5 byl jeden z prvních telefonů obnovené značky. Finský výrobce HMD Global si letos přichystal nástupce tohoto modelu středního třídy pod názvem Nokia 5.1. Vloni jsme chválili precizní zpracování, a naopak kritizovali nízký výkon a slabší displej. Podařilo se výrobci vychytat mouchy? Jelikož po ruce jsme měli i starší „pětku“, přesně vidíme, co výrobce vylepšil a co ne.

Konstrukce

Novodobá Nokia si zakládá na kvalitním zpracováním u svých Android telefonů. Výjimkou není ani model 5.1, který nabízí prakticky stejnou konstrukci jako předchůdce. Hliníkové unibody tělo je velmi kvalitní a telefon skvěle padne do ruky. Na první dojem by ani člověk neřekl, že se jedná o telefon jen za pět tisíc.

Na přední straně došlo ke zvětšení a zakulacení displeje, který nyní nabízí moderní poměr stran 18:9. Kvůli tomu se čtečka otisků prstů přesunula na záda pod fotoaparát. Nahmatat ji lze velmi dobře a jedná se o spolehlivou čtečku.

 

Celkově jsou rozměry prakticky identické jako u loňské pětky. Přesto je displej o 0,3 palce větší s úhlopříčkou 5,5 palce. Čelní sklo je navíc velmi líbivě zaoblené.

Na pravém boku se nacházejí tlačítka pro regulaci hlasitosti a hned pod ní pak tlačítko pro vypnutí. Levý bok okupují dva sloty, přičemž nejednoho uživatele potěší, že zde nemáme žádný hybridní slot. Můžete tak používat dvě SIM karty najednou a stále mít vloženou paměťovou kartu.

Menší výtku ke konstrukci přeci jen mám. Na svrchní straně zařízení, kde je přechod mezi hliníkovým tělem a krycím sklem čelní strany byla nepatrně větší mezera než na ostatních stranách. Kvůli tomu se tam ukládala nečistota. Je však otázkou, zda to není výrobní vada našeho testovaného kusu.

Displej

Displej je nejen větší, ale především nabízí konečně vyšší rozlišení. Zatímco vloni jsme si museli vystačit pouze s HD (1280 x 720), Nokia 5.1 již nabízí FullHD. Konkrétně se jedná o rozlišení  2160 x 1080, tedy FullHD roztažené na poměr stran 18:9. Jedná se pak o IPS panel s dobrými pozorovacími úhly.

Viditelnost na slunci je dostačující a displej lze bez problému přečíst. Maximální jas je sice slušný, za to naopak minimální jas je vcelku vysoký a to není ve tmě příjemné. Jistou zajímavostí je, že loňská Nokia 5 nabízela mnohem nižší minimální jas při přímém porovnání.

 

Notifikační LED diodu tu nemáme ani letos, osobně ji ale tolik nepostrádám. Always-On zobrazení tu také nemáme, zato je zde integrována funkce s názvem ambientní displej. Ta vždy po příchodu nějaké notifikace rozsvítí displej v úsporném zobrazení na černém pozadí.

Hardware

Vloni jsme kritizovali slabší procesor, kterým byl Snapdragon 430. Výrobce se bohužel nepoučil a do nové Nokie nasadil opět nepříliš výkonný procesor. Uvnitř tepe tentokrát čip od MediaTeku, a to konkrétně Helio P18 alias MT6755S. Jedná se o taktovaný více než dva roky starý procesor MT6750 vyráběný zastaralým 28nm procesem. To je při pohledu na top modely, které nabízí již 10nm čipy a pomalu se chystají na 7nm dost ostudné.

Při porovnání výkonu v benchmarku s loňskou Nokií 5 pozorujeme mírný nárůst výkonu. Žádný razantní posun to ale není a je to škoda. Pomalejší načítání aplikací či občasné zaváhání je při používání znát. Při pohyby v prostředí je však vše plynulé. AnTuTu Benchmark se navíc telefonu nepodařilo z neznámého důvodu ani dokončit.

Úložiště nabízí 16 GB, což v podstatě není mnoho, jelikož systém zabere polovinu. Po nainstalování všech aplikací, co používám, a stažení hudby o velikosti 3 GB mě telefon překvapil hláškou, že úložiště je plné. Použít paměťovou kartu microSD je tak nutnost. Operační paměť nabízí 2 GB, což je pro základní práci dostatečné. Dle mého názoru by ale větší kapacita přišla vhod.

Specifikace Nokia 5.1

  • displej: 5,5 palce (2160 x 1080 pixelů), 2.5D, Corning Gorilla Glass 3
  • procesor: MediaTek Helio P18, osmijádrový, Cortex A53
  • 2 GB RAM
  • úložiště: 16 GB + microSD (až 256 GB)
  • Android 8 Oreo OS
  • Dual SIM
  • Foťáky:
    • zadní – 16 MPx, LED, f/2.0, PDAF
    • přední – 8 MPx, f/2.0
  • 3,5mm audio jack, FM Radio
  • rozměry: 151,1 x 70,7 x 8,2 mm
  • 4G VoLTE, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
  • baterie: 2970 mAh

Konektivita

Pro propojení s počítačem a nabíjení je k dispozici starý konektor microUSB. Je škoda, že i zde výrobce použil staré technologie, světu dnes již vládne moderní USB-C. Na druhou stranu starší konektor má v domácnostech stále více lidí, a tak nebudete muset obměňovat své kabely. Za použití microUSB možná může i starší procesor, který jednoduše USB-C nepodporuje.

Baterie

Výdrž zajišťuje akumulátor o velikosti 2970 mAh, což je vcelku slušná kapacita. Během testování jsem se dostával na výdrž okolo jednoho dne, při náročnějším využití jsem měl občas vybitý telefon již v podvečer. Záleží však na vašem používání, myslím si, že i na dva dny nenáročného používání se lze dostat.

Software

Operačním systémem je Android ve verzi 8.0. Telefon spadá do programu Android One, což slibuje rychlé aktualizace a bezpečnostní záplaty. Do dnešního dne ale telefon nedostal Android 8.1 a poslední bezpečnostní záplata je z června. Minimálně ta červencová by měla být již k dispozici, když tu máme srpen. Přesto výrobce slíbil aktualizace na Android 9 Pie, kdy ale dorazí není známo.

  

Velmi mě potěšilo minimum zbytečných aplikací po prvním spuštění. V podstatě jedinou doinstalovanou aplikací od Nokie je Podpora, kde naleznete uživatelskou příručku, chat s podporou a další užitečné informace.

První dny jsem narazil na problém, kdy mi notifikace chodily s velkým zpožděním, nebo vůbec. Pokud narazíte na tento problém, má jednoduché řešení. Stačí v nastavení – baterie vypnout funkci Pohotovostní inteligentní řízení spotřeby a pak vám budou chodit notifikace tak, jak mají.

  

Fotoaparát

Fotoaparát nabízí rozlišení 16 MPx bez stabilizace a duální dvoubarevný LED blesk. Snímat můžete také panorama nebo v manuální režimu. Příliš mnoho možnosti ale vestavěná aplikace nenabízí.

Nokia 5.1 nemá v podstatě na svoji cenu vůbec špatný fotoaparát, snímky nabízí dostatečnou ostrost a vcelku věrné barevné podání. Jak už to u modelů střední třídy bývá, snímač nemá příliš velký dynamický rozsah. To se běžně u telefonů řeší funkcí HDR.

Ta je dostupná i zde a fotky opravdu značně vylepší, jenže funguje velmi pomalu. Pokud je totiž aktivní, trvá telefonu zhruba 3 sekundy, než snímek vyfotí. Abych to lépe popsal – kliknete na spoušť a už si myslíte, že je fotka vyfocená. Proto pohnete s telefonem a teprve v tu chvíli se HDR fotka vyfotí.

Právě z tohoto důvodu asi výrobce odstranil i funkci Automatického HDR, které loňská Nokia 5 měla. Druhý zásadní velký problém fotoaparátu novinky je pomalé ostření. Mnohokrát i ve dne jsem zkrátka vyfotil absolutně nezaostřenou fotku. V noci je tento problém ještě více znatelný a na zaostření čekáte třeba 5 sekund. Níže jsem vybral ostré snímky, všechny pak naleznete na galerii v odkazu zde.

 

 

 

 

Více testovacích snímků naleznete zde v galerii

Nahrávání videa probíhá maximálně v rozlišení FullHD při 30 snímcích za sekundu. Jakákoliv stabilizace videa chybí. Výsledná kvalita je špatná, video je velmi roztřepané a ukládání do formátu 3GP tomu také škodí.

Zhodnocení

Nová Nokia 5.1 ve mne zanechala rozpačité dojmy. Na jednu stranu se jedná o kvalitně zpracovaný telefon v hlinikovém unibody těle, který příjemně padne do ruky. Displej nabízí moderní poměr stran a potěší také čistý Android, který je navíc v programu Android One. Jen trochu škoda, že nemá ani verzi 8.1 a ani červencovou bezpečnostní záplatu.

Na druhou stranu v krásném těle je schovaný pomalý starý procesor a starší konektor microUSB. Fotoaparát podává na svoji třídu vcelku slušné snímky, jenže bohužel velmi špatně ostří a pořizování HDR fotek je dlouhé. Věřím ale, že aspoň dva poslední problémy by mohla vylepšit softwarová aktualizace. Výkonu ale telefon nikdy více mít nebude.

 

Nová pětková Nokia tak v podstatě opravila v porovnání s předchůdcem jen displej, který už stojí za to. Prodej začíná v těchto dnech za cenu 5 tisíc korun. Pro nenáročné uživatele toužící po čistém Androidu s kvalitním zpracováním to nebude špatná volba. Pokud ale s mobilem fotíte, hrajete hry nebo třeba dost používáte sociální sítě, najdete na trhu lepší volbu. Dobrou alternativou může být třeba Nokia 6.1 z vlastní stáje, která je jen o 1,5 tisíce dražší.

Klady

  • precizní pracování
  • povedený displej
  • líbivý design

Zápory

  • velmi pomalé ostření a HDR při focení
  • pomalý starý procesor
  • starý konektor microUSB

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Miguel Berserker

3. 1. 2019, 22:21

hoši hoši. smrdí tady zaujatá recenze a komentáře, které jsou zatíženy křivdami z mládí, kdy si slušně vybavený telefon nemohl dovolit.
GFYS

Napsat o Nokii 5 ze ma pomalejsi procesor, to chce hodne velky kule. Ten telefon je tak pomalej pri odemykani, pri nacitani internetu pomalej pri vsem….. Navic kazdej druhej update ten telefon totalne dodrbe(prestane napriklad vyzvanet, nejde ztlumit, displej se samovolne rozsvedcuje). Od nokie ruce pryc.

Miroslav Růžička

VIP 16. 8. 2018, 18:05

Však píšeme, že vloni jsme kritizovali nízký výkon a slabší procesor u Nokie 5 a letos je jasně psáno pomalý starý procesor u novinky. Každopádně Nokii 5 máme po ruce a zas taková katastrofa nám to nepřijde, zkuste provést hard-reset (předtím samozřejmě zálohovat data), postupnými aktualizacemi se telefon může zaneřádit.

Nikdy v minulosti jsem telefon Nokia neměl, protože mi ta značka nepasovala. Taky to dopadlo jak víme. Nyní jsem se nechal zlákat a koupil Nokia 6 i když je zde pětka. Ale je to v podstatě stejné. Byl jsem okouzlen krásou telefonu v barvě Cooper a celkovým dojmem telefonu.. Navíc oreo už v základu a příslib P. Supéééér. Bohužel to je ale vše.. Telefon má starý procesor, ram je 3 gb a to dnes nestačí. Telefon je pomalý 🐢 a krom toho že pěkně vypadá, je naprosto k ničemu. Pokud chce člověk jen volat a sms, ok. Jinak je to žalostné. A slibovaný rychlý update Android? Na podzim, jako každý jiný. Vrátím se tedy zase k jiným značkám a pokud bude Nokia vyrábět zase něco podobného jako teď. Zřejmě dopadne jako již dříve. Nokii jsem neměl a tohle je poslední. Never more Nokia. Ale nechápu proč někdo vyrobí tak krásný telefon a pohřbí to takovým způsobem…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat