VideoLan (VLC) a Huawei již spolupracují na nápravě vzniklého problému aktualizováno

VideoLan (VLC) a Huawei již spolupracují na nápravě vzniklého problému [aktualizováno]
2018-07-27T07:30:29+02:00
• 27. 7. 2018
19

Aktualizováno 27. 7.

Před dvěma dny se společnost VideoLan rozhodla pro omezení dostupnosti jejich aplikace VLC pro některé smartphony značky Huawei. Důvodem bylo přísné omezování běhu aplikace na pozadí. Nyní se vyjádřil výrobce, že úzce spolupracuje s VideoLan na nalezení optimálního řešení, aby VLC bylo zcela dostupné pro Huawei mobily. Bohužel nemáme k dispozici jakýkoliv časový rámec, kdy by mělo být vše hotovo. I tak se jedná o dobrou zprávu a snad se brzy dočkáme ukončení omezení.

Původní článek 25. 7.

VLC media player je velmi populární přehrávač multimediálních souborů. Jeho historie se datuje do roku 2001 a od 2011 je k dispozici pro Android. Za svou dobu si prošel velkým vývojem a mnozí uživatelé jej používají jako primární přehrávač nejen videí. Nyní zde ale máme smutnou zprávu pro majitele smartphonů značky Huawei. Vývojáři z VideoLAN, kteří stojí za VLC, se rozhodli, že všechny některé mobily Huawei budou na černé listině.

VLC už nepodporuje Huawei mobily

K rozhodnutí došlo na základě úpravy Androidu společností Huawei. Nejenže nadstavba známá jako EMUI nabízí odlišný design, ale také značně upravuje běh samotného systému. Huawei chtěl nalákat na velkou optimalizaci a výdrž na jedno nabití, což se dotklo správy spuštěných aplikací. V podstatě systém ukončí jakoukoliv aplikaci běžící na pozadí, přičemž je jedno, jestli se jedná o výtvor z dílny Huawei nebo jakoukoliv jinou.

Bohužel takto těžká úprava má dopad na fungování přehrávače VLC, když si chcete na pozadí nechat hrát hudbu. Upravený systém Android od Huawei v podstatě znemožňuje toto fungování. Uživatelům se to samozřejmě nelíbí a stěžovali si u tvůrců přehrávače VLC. Bohužel ti s tím nemohou nic dělat, jelikož Huawei nenabízí jakékoliv API, které by jim napomohlo obejít přísně nastavenou správu aplikací běžících na pozadí.

Z tohoto důvodu se vývojáři ve VideoLan rozhodli k razantnímu kroku. V Obchodě Play přidali všechny některé smartphony značky Huawei na černou listinu, což v podstatě znamená, že pokud máte mobil od Huawei, nebudete si moci stáhnout aplikaci VLC Media Player přímo z Obchodu Play. VideoLan dodává, že toto tvrdé řešení zůstane v platnosti do doby, dokud Huawei neumožní normální správu aplikací nebo otevřené řešení skrze API, které bude mít za cíl možnost normálního fungování aplikací na pozadí, pokud si to bude uživatel přát.

Pokud tedy vlastníte Huawei zařízení a chcete si stáhnout VLC Media Player, budete muset sáhnout po alternativních zdrojích, případně po instalačním balíčku APK, například ze serveru APK Mirror.

Aktualizováno: Společnost VideoLan nakonec doplnila informaci, že blokace možnosti instalace se netýká všech smartphonů. Dle ohlasů na internetu nemohou instalovat VLC jen majitelé novějších zařízení. Dále VideoLan uvádí, že postižení majitelé smartphonů mají stále možnost instalace APK balíčku z jejich webu. Tímto se zřejmě chtějí vyhnout negativního hodnocení v Obchodě Play od uživatelů mobilů, kde VLC nefunguje správně z důvodu těžké optimalizace správy aplikací.

logo-app VLC for Android Videolabs Zdarma ANDROID

Zdroje: 9to5google.com, theverge.com, ausdroid.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jaroslav Hronek

26. 7. 2018, 20:10

Dobrý večer pane Vaculíku, nikdy jsem to nainstalované neměl.

Přemysl Vaculík

VIP 26. 7. 2018, 20:14

Jak bylo nakonec společnosti VideoLan upřesněno, nejsou vyloučeny všechny smartphony od Huawei. Článek je již aktualizovaný.

Asi jsem úplně blbej, ale v mám za to, že v mém Huawei P20 Pro je v nastavení možnost určit aplikace, které mohou běžet na pozadí, aniž by je systém vypnul.

Daniel VARGA

25. 7. 2018, 22:34

Toto je dvovod, preco sa vyhybam vsetkym nadstavbam. V cistom androide viem u kazdej aplikacie nactavit, ci sa ma vypinat na pozadi a nastavit aj limit app na pozadi… Svaty Android One

Libor Foltýnek

26. 7. 2018, 5:33

Jo tak jsem fakt zvědavý, jak to uděláte v čistém Androidu P, který zablokuje kde co.

Přemysl Vaculík

VIP 26. 7. 2018, 6:36

Tak čistý Android má normální API, úpravy od Huawei mnohdy nikde nejsou popsány a chybí API.

tak ono by stačilo spíš udělat nějaký návod, aby uživatel udělil aplikaci výjimku, aby mohla běžet na pozadí, což není žádný problém.

Jiří Netopil

25. 7. 2018, 21:27

Ono tady nepůjde jen o muziku. Přehrávač používám na sledování filmů a tam poslední cca týden pozoruji lehce zpomalený chod, byť zvuk jde naprosto v pohodě. Čekám na update a teď tímhle článkem zjišťuji, že si můžu nainstalovat jinou app. :-( (H P20 Lite)

Jiří Bělohlávek

25. 7. 2018, 20:27

No to bych byl pěkně nasr*** svatý Samsungu

Jaroslav Vlček

25. 7. 2018, 20:00

Co to je za blbost? Ostatní aplikace s tím evidentně nemají problém. Používám Spotify na Mate 10 pro a nikdy mi telefon aplikaci neukončil pri poslechu hudby.

Jaroslav Hronek

25. 7. 2018, 19:46

A není to nějaká p.čovina, teď jsem to na Mate 10 nainstaloval a vše ok ✅

Přemysl Vaculík

VIP 25. 7. 2018, 19:47

Už jste to měl jednou nainstalované?

Přemysl Vaculík

VIP 25. 7. 2018, 20:25

Takže podle posledních náznaků to vypadá, že Mate 10 a Mate Pro jsou výjimky, ale je možné, že znemožnění instalace bude následovat.

Vladka Tabakova

25. 7. 2018, 19:25

No to by me teda pekne stvalo, kdyby mi natvrdo system ukoncoval aplikace, pokud mam 8GB operacni pameti, mam ji proto, aby vyuzivala multitasking a ja se bez prodleni dostala k jakekoliv otevrene aplikaci tam, kde jsem skoncila.

Přemysl Vaculík

VIP 25. 7. 2018, 19:44

Souhlas, optimalizace je fajn, ale když se to přehání… Proto nemusím EMUI a MIUI.

Ano a to je přesně ten důvod proč nechodí notifikace aplikací vůbec nebo s velkým zpožděním. K čemu je taková výdrž telefonu pokud nic nefunguje správně? EMUI je prostě totální zlo a humus. Krom addaware a špiclování na tom nic nefunguje správně.

Přemysl Vaculík

VIP 25. 7. 2018, 18:42

Spíš je otázka, jestli dají na černou listinu i Honor smartphony.

Petr Hroník

25. 7. 2018, 19:00

Honor
vlastním a v obchodu play mi normálně Vlc player ukazuje instalovat takže možná honor bude možná v cajku, ale je to divné když mají totožnou nadstavbu..

Přemysl Vaculík

VIP 25. 7. 2018, 19:01

Buď se nejedná o významnou část, nebo se to chystá.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat