Nokia 7 Plus – skoro jako Pixel od Googlu recenze

Nokia 7 Plus – skoro jako Pixel od Googlu [recenze]
2018-05-14T15:00:39+02:00
• 14. 5. 2018
4

Značka Nokia v dřívějších dobách vládla mobilnímu trhu, ale následně přišla éra Windows Phone, což znamenalo skoro pohřbení těchto mobilů. Naštěstí se objevila společnost HMD Global, které se daří vrátit tyto smartphony na trh. Mohlo by se zdát, že zde půjde jen o nalákání na název patřící legendě, ale není tomu tak. Mobily Nokia nabízí něco navíc oproti jiným značkám, byť mají stále trochu výše nastavenou cenu než konkurence. To není výjimkou ani u testovaného modelu Nokia 7 Plus.

HEUREKANokia 7 Plus Dual SIM na Heureka.czNokia 7 Plus Dual SIMCena od 3 849 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKANokia 7 Plus Single SIM na Heureka.czNokia 7 Plus Single SIMCena od 3 650 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Hned na první pohled mi Nokia 7 Plus připomněla z přední strany Pixel 2 XL. Nejde tak ani o design, jako spíše o displej. Jak se ale nakonec ukázalo, s Pixelem toho má více společného, než jsem mohl čekat, ale o tom až později.

Designem nezapadne mezi ostatními

Mluvit v dnešní době o unikátním designu u smartphonů, kde přední strana disponuje obrovským displejem, je spíše usměvavé. Kolikrát ani nejde z dálky poznat, o jaký model se vlastně jedná. To ale není případ Nokie 7 Plus. Stejně jako nedávno testovaný model Nokia 6.1, i zde najdeme drobné designové prvky po celém smartphonu.

Firmě HMD Global se zřejmě líbí měděná barva. U Nokie 7 Plus došlo na použití kolem displeje, po obvodu mobilu, kolem foťáků, čtečky otisků prstů i nápisu Nokia na zadní straně. Jedná se sice jen o drobnost, ale o to je tento model líbivější a nezapadne mezi nudnou šedí konkurenčních zařízení.

Kolem displeje je tenký měděný rámeček, jak bylo řečeno, ale jde pocítit na prstu, když přejíždíte třeba palcem z displeje na okraj mobilu. Je trochu ostřejší, což je škoda. Kdyby se firmě podařilo vytvořit plynulejší přechod, rozhodně by to nebylo na škodu.

Po okrajích Nokie 7 Plus je lesklejší pruh, který je jen na několik místech přerušen plastem kvůli anténám. Levá strana ukrývá hybridní slot, kam můžete vložit dvě SIM karty, nebo jen jednu a navíc si rozšířit úložiště o microSD. Pravá strana již má jen dvě tlačítka. Vypínací se nachází blíž k středové části a nad ním je kolébka hlasitosti.

Tlačítka nemají jakékoliv vroubkování, jsou hladká. Neviklají se a mají jistý stisk. Prstem jdou nahmatat bez jakýchkoliv problémů. Hrany jsou mírně zkoseny, takže neřežou. I tak bych asi ocenil, kdyby měla povrchové zvrásnění.

Zadní strana disponuje duálním foťákem, který je značně vystouplý, takže stabilitu při položení na záda nehledejte. Přechod mezi záda „hrbem“ je plynulejší. Pod foťákem se nachází zapuštěná čtečka otisků prstů. U ní si cením kovového proužku měděné barvy, jelikož vytyčuje, kde se čtečka nachází. Díky tomu ji nahmatáte velmi dobře. Ocenil bych možná jen větší zapuštění, aby prst do ní více zapadl. Co se týče její rychlosti, nemám ani jednu výtku, a to se týká i její přesnosti.

Spodní strana již obsahuje běžnou konfiguraci mikrofonu, USB C a hlavního reproduktoru. Druhý mikrofon se nachází u zadního duálního foťáku, třetí je ukryt na přední straně. Co se týče hlavního reproduktoru, je jeho audio výstup dostatečné hlasitý. Na můj vkus mu chybí basy, byť nějaký náznak se najde. Při maximální hlasitosti dokáže rozvibrovat celý mobil. Bohužel jeho umístění není moc praktické, jelikož si jej jednoduše zaslepíte prstem při sledování videí, nebo při držení mobilu na výšku. Pokud byste hledali konektor na sluchátka, tak je osamocen na horní straně zařízení.

Displej dobrý, ale sklo již ne

Na přední straně najdete reproduktor jen pro hovory, vedle kterého se nachází několik senzorů, foťák a stříbrný nápis Nokia. Sice HMD Global nešel bezrámečkovou cestou, ale i tak nejsou nikterak velké. Na 6palcový mobil jsou dostatečné. Jen se asi některým nemusí líbit zakulacení displeje v rozích.

Displej má 6palcovou úhlopříčku s rozlišením Full HD+, což je dostatečná hodnota, s kterou jsem byl spokojen. Respektive jsem neměl výhrady ani k jasnosti nebo podání barev. I na přímém slunci je dostatečně čitelný. Dokonce jsem měl někdy pocit, jako by se jednalo o AMOLED panel, ale ve skutečnosti je to IPS displej.

Jako mínus zde vidím použití skla Corning Gorilla 3, jelikož neodolalo ani během testování – vyskytlo několik mikro rýh. Nenacházel jsem se v prašném prostředí a nosil jsem jej v kapse bez jakýchkoliv předmětů, klíčů nebo mincí. Majitelům bych tedy doporučil nějakou fólii. HMD Global mělo spíše sáhnout po novějším skle.

Příjemné pádlo

Nokia 7 Plus je vyrobena z jednoho kusu hliníku, ale záda tomu moc neodpovídají. Mají totiž specifickou úpravu tvořenou několika nátěry. Výsledek by měl připomínat keramiku, jak tvrdí výrobce. Na omak jsou záda matná a příjemná, jen otisky jsou trochu vidět. Bál jsem se poškození, což se nakonec projevilo u USB C konektoru. Doporučil bych tedy obal.

Až na některé hrany, přechody a vystouplejší prvky se Nokia 7 Plus drží pohodlně. Zapomeňte na ovládání jednou rukou, je to ostatně 6palcový mobil, byť s menšími rámečky kolem displeje. Pro vysunutí notifikační lišty ale nemusíte použít druhou ruku, stačí přejet prstem po čtečce otisků prstů a dojde k jejímu vysunutí.

Nokia 7 Plus působí jako bytelný mobil. Vyšší hmotnost je vykoupená baterií s větší kapacitou.

Výkonu akorát

Nokia 7 Plus je vybavena procesorem Snapdragon 660, který spadá mezi ty nejlepší v rámci série 600 od Qualcommu. Sice s ním neuděláte rekordní výsledek v nějakém benchmarku, ale rozhodně vás nezklame. Dostačuje i na náročnější hry a dokáže si poradit se systémem, i se zpracováním fotek a videí.

K dispozici jsou 4 GB operační paměti, takže přeskakování mezi aplikacemi je plynulé a systém dokáže udržet ty nejpoužívanější v pohotovosti. Pro uživatelská data je vyhrazeno 64GB úložiště, které lze rozšířit o microSD kartu. Ta může být až 256GB.

Konektivita je zde řešena technologiemi jako Bluetooth 5.0 nebo WiFi 802.11 ac, což je rozhodně pozitivní, ale budou zklamáni ti, co potřebují přesnější informace o své poloze. Nedošlo na zkomponování systému Galileo, budete se tedy muset spokojit s A-GPS, Glonass a BbDS. Mírné zklamání někteří mohou pocítit u USB. Sice je zde typ C, ale ve skutečnosti splňuje specifikace USB 2.0. Na rychlý přesun obsahu mezi počítačem a mobilem zapomeňte.

Specifikace

  • displej: 6 palců, Full HD+ (2160 x 1080 pixelů), IPS
  • procesor: Snapdragon 660
  • RAM: 4 GB
  • úložiště: 64 GB + microSD
  • Android 8 Oreo, One
  • Hybrid Dual SIM (nano + nano / microSD)
  • Foťáky:
    • zadní:
      • primární: 12 MPx (f/1.75, 2PD, ZEISS)
      • sekundární: 13 MPx (f/2.6, ZEISS)
    • přední – 16 MPx, f/2.0
  • čtečka otisků prstů
  • rozměry: 158,38 x 75,64 x 7,99 mm
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 5.0, GPS/AGPS+GLONASS+BDS, NFC, USB type-C (USB 2.0), OTG
  • baterie: 3800 mAh + rychlo nabíjení

Velká kapacita baterie

Nokia 7 Plus vybočuje z řady i díky kapacitě baterie. Hodnota je 3800 mAh. Při trochu střídmém používání se dostanete na dva dny, ale pokud patříte k lidem, kteří neustále něco vyřizují na mobilu a doslova si nedají pokoj, budete muset každý den večer nabíjet.

Rozhodně jsem mobil nešetřil, ale i tak jsem se nemusel obávat, že by během dne došla energie. Jen musím podotknout, že nejsem herní nadšenec. Energie bylo dostatek na telefonování, focení, poslouchání hudby, vyřizování komunikace a procházení webu, přičemž i na konci dne zůstávalo kolem 30 % kapacity.

K tak velké baterii je zapotřebí i rychlé nabíjení, což zde nechybí. Za pouhých 30 minut lze nabít na 50 %, ale připravte se na vyšší teplotu mobilu. Doplnění na 100 % již trvá delší dobu. Celkově se dá energie doplnit na maximální kapacitu přibližně za 1,6 hodiny.

Nejen čistý Android

HMD Global sází na program Android One, kam zařadilo většinu svých modelů. Výjimkou není ani Nokia 7 Plus. Zde se jedná skutečně o čistou podobu Androidu a nenajdete zde ani nadbytečné aplikace, což dokazuje snímek obrazovky, který byl pořízen ihned po spuštění.

Výrobce si dovolil implementovat jen jednu svou aplikaci, která se jmenuje Podpora. Nabízí například informaci, jestli má zařízení ještě záruku. Taktéž se zde nachází uživatelská příručka nebo komunikace s podporou. Kromě toho se můžete dozvědět něco málo o stavu smartphonu – baterie, úložiště a tak podobně.

V nastavení Nokie 7 Plus je jen to nejnutnější, ale nechybí drobnosti jako gesto na čtečku otisků prstů nebo dvojité poklepání displeje pro probuzení. Je zde obsažena i funkce ambientního displeje pro zobrazování nových upozornění. Výrobci ji zakomponoval, jelikož zde chybí notifikační dioda.

Ihned po spuštění také Nokia obdržela aktualizaci na Android 8.1 Oreo, což je v tuto chvíli aktuální stabilní verze. Díky tomu, že HMD Global nechalo čistý Android, není se čemu divit, že aktualizace budou chodit rychleji.

Nejen Oreo, ale i Android P

Google již nějakou dobu nabízí možnost otestovat si na smartphonech Pixel vývojářskou verzi chystaného Androuidu. Letos v rámci představení Androidu P jsme se dočkali podstatné novinky – Android P Developer Preview je totiž dostupný i pro Nokii 7 Plus a několik další modelů.

Zde ale nečekejte jednoduchou instalaci jako u Pixelů. Musíte na stránkách Nokie stáhnout beta verzi Androidu P a provést ruční instalaci.

Foťák neurazí, ani nenadchne

Duální foťák je kolikrát hlavním lákadlem nejednoho výrobce. Ani HMD Global není výjimkou. Zde je sekundární foťák vybaven 13MPx senzorem a má světelnost f/2.6, což je vyšší hodnota, ale relativně běžná u funkce dvojnásobného přiblížení. Vzhledem k tomu, že zde chybí optická stabilizace obrazu, bude poměrně zbytečné ho využívat při focení za zhoršených světelných podmínek.

Na fotografiích výše a níže můžete vidět jiné vyvážení a podání barev při focení hlavním foťákem a sekundárním s dvojnásobným přiblížením. Nejznatelnější je rozdíl u tenisového kurtu. Budete tedy muset počítat, že při zoomu budou barvy o něco živější. Možná bych řekl i věrnější, což je vidět u porovnání mračen.

Hlavní foťák má 12MPx a světelnost f/1.75, což je velmi dobrá hodnota na tuto cenovou třídu. Vzhledem k absenci optické stabilizace obrazu jsem měl při focení detailů menší komplikace s rozmazáním (rozostřením). Při dostatečném světlu se ale Nokii podařilo pořídit ostrý snímek.

   

I se zapnutým HDR režimem v automatickém módu jsem nebyl vždy spokojen. Někdy snímky nebyly dostatečné zvýrazněny, jindy se ani neaktivoval. Na ukázkových fotkách můžete vidět menší dynamický rozsah. Celkově jsem byl ale spokojen. I přes možnost focení v pokročilém režimu, stejně jsem fotil v automatickém módu. Výsledné snímky jsou uspokojivé.

Natáčení i ve 4K

Nokia 7 Plus umí natáčet videa ve 4K rozlišení, ale zde zapomeňte na jakoukoliv stabilizaci obrazu. Zde bych doporučil spíše nějaký stativ nebo stabilizátor. Na druhou stranu si cením použití technologie OZO, která umožňuje záznam prostorového zvuku.

V případě natáčení Full HD videa je již k dispozici elektronická stabilizace obrazu, která funguje poměrně dobře, ale otřesům se nevyhnete.

Při natáčení navíc můžete využít i zoom. Přepnutí kamer je sice trochu drastické, ale jedná se o běžný jev.

Bez jakéhokoli nastavení můžete pořídit i zpomalené záběry v rozlišení Full HD. Zde bych očekával aspoň nějaké možnosti. Z nastavení se ani nedozvíte, kolik snímků za sekundu mobil pořizujete. Nokia 7 Plus při tomto natáčení nepořizuje zvuk.

Zajímavostí je, že lze pořizovat i videa ve formátu 18:9 (2:1), ale jen v rozlišení Full HD a HD. Jelikož má mobil tento poměr stran displeje, bude následné sledování pohodlné a s maximálním využití celého displeje.

Překvapení v balení

Dnes se moc často nevidí, aby výrobce dodával k mobilu nějaké příslušenství. U Nokie 7 Plus najdete samozřejmě nabíječku, USB kabel, a dokonce sluchátka. Kvalitou zpracování působí chatrně a asi nevydrží vytrhávání ze zdířky konektoru, ale zvukový výstup je uspokojivý. Asi nebudou spokojeni audiofilové, ale normálnímu uživateli postačí.

Milým překvapením je silikonové pouzdro, které je velmi měkké. Kryje i tlačítka na boku. Otvor pro čtečku otisků prstů je praktický, jelikož díky tomu prst zapadne lépe a čtečka se lépe najde pohmatu.

Nokia 7 Plus aneb levnější Pixel

Pořídit si v dnešní době smartphone série Pixel od Googlu není levná záležitost. Pokud jste chtěli čistý systém Android a mít přístup k Developer Preview verzi nadcházející verze Androidu, neměli jste jinou možnost a museli jste jednoduše investovat vyšší částku. Nyní se poměry mění a nabízí se rovnou Nokia 7 Plus. Čistý Android a možnost testovat Developer Preview bude velkým lákadlem pro začínající vývojáře.

I běžný uživatel bude spokojen, pokud hledá 6palcový mobil s poměrem stran displeje 18:9 (2:1), pevnou konstrukcí a líbivějším designem. I přes větší rozměry se používá velmi dobře, jen se nevyhnete situacím, kdy budete muset použít druhou ruku pro dosažení na některé prvky.

Po fotografické stránce neurazí, a dokonce nabízí možnost natáčení videí s prostorovým zvukem. Sekundární foťák nabízí zoom a lze jej využít i pro efekt rozmazaného pozadí, ale jestli se jedná o klíčovou funkci, pochybuji. Základní snímač nabízí poměrně dobré výsledky, ale absence optické stabilizace obrazu je znát.

Android P – uvolněna veřejná beta verze nejen pro Pixely

Nokia 7 Plus je dobrým zástupcem střední třídy a vybočuje svým designem. Kromě toho není moc mobilů, na kterých byste si mohli otestovat vývojářskou verzi Androidu.

Plusy

  • Android One + Android P Developer Preview
  • Konstrukce
  • Prostorový zvuk u pořizovaných videí
  • Kvalitní displej

Mínusy

  • Absence sterea
  • jen Corning Gorilla 3
  • Absence optické stabilizace obrazu
  • značně vystouplý zadní foťák

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Já jsem si jí koupil a konečně mám od ukončení Nexusů plně vyhovující telefon. Nezaznamenal jsem žádné problémy.

Daniel VARGA

15. 5. 2018, 14:05

Kamarát ju má, výborný mobil, len tá povrchová úprava na mierne zaskočila, lebo pôsobí plastovo… a stabilizácia fungovala aj v 4k, ale nie tak dobre ako u FullHD, lebo predsalen je na tom čipe pri FullHD viac miesta ako pri 4k. :-)

Lukáš Jančík

14. 5. 2018, 15:11

Podle všech testů je Gorilla Glass 3 odolnější vůči škrábancům než Gorilla Glass 5.

Přemysl Vaculík

VIP 14. 5. 2018, 15:14

Bohužel se objevily nějaké mikro škrábance. Nejsou normálně viditelné, ale při náklonu proti světlu ano.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat