Samsung Galaxy A8 – odlehčená es-osmička recenze

Samsung Galaxy A8 – odlehčená es-osmička [recenze]
2018-03-13T14:59:24+02:00
• 13. 3. 2018
1

Řada Galaxy A má u Samsungu již vcelku tradici, letos se s ní setkáváme již počtvrté. Každý rok právě tyto telefony „dědí“ funkce po top modelech.

Možná i z toho důvodu jsme se dočkali přejmenování a místo modelu Galaxy A5 (2018) tu máme model A8. Letos tomu není jinak a novinka převzala z loňských top modelů především roztáhlý displej. Při pohledu do specifikací nalezneme ale několik kompromisů. Jak na tom tedy je?

Konstrukce

Design nového modelu Galaxy A opouští oproti předchůdci domovské tlačítko na čelní straně po vzoru loňských top modelů Samsungu. Přináší tak displej roztažený až do okrajů v rámci takzvaného bezrámečkového trendu.

Oproti třeba právě Galaxy S8 není na bocích zobrazovací panel roztažený až do úplných okrajů a tím pádem není ani zaoblený. Přesto ho výrobce stále označuje jako „Infinity displej“, což úplně neplatí. Design kvůli tomu sice není tak atraktivní, na druhou stranu je to mnohem praktičtější. Při držení si totiž téměř nikdy nesáhnete na displej omylem.

Co naštěstí A8 vylepšila, je umístění čtečky otisků prstů. Je sice na zádech, ale není nešikovně vedle jako v případě „es-osmičky“. Čtečka se tak nachází hned pod fotoaparátem. Umístění to ale stále není ideální, občas jsem totiž místo čtečky sáhl na foťák a tím si ho upatlal. Jelikož jsou záda ze skla, tak upatlaná budou i ta.

Designem zadní strany je každopádně nová řada Galaxy A8 typický Samsung. Ta přední strana pak snadno splyne s jakýmkoliv jiným telefonem dnešní doby jako třeba LG G6.

Reproduktor je na těle pouze jeden a stejně jako u předchůdce je zvláštně umístěn na pravém boku nad tlačítkem pro uzamčení. Toto umístění není špatné, rozhodně lepší než kdyby byl na zádech. Stereo reproduktory v této třídě požadovat nemůžeme.

 

Na levém boku se nachází pouze dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. Tlačítko pro asistentku Bixby chybí a vůbec mi nechybělo za dobu testování. Naopak tento krok vítám. Jeho absence je z důvodu, že Bixby na řadě Galaxy A nemluví.

Nepotěší vcelku vysoká hmotnost celého zařízení, ta se totiž vyšplhala až na 172 gramů. Galaxy A8 má jinak téměř stejné rozměry jako již zmíněný model S8, který je však lehčí o dvacet gramů. O novince tak v kapse a ruce rozhodně budete vědět. Trochu mě podobu testování iritoval nápis DUOS na zádech telefonu, vůbec se sem nehodí a evokuje mi staré levné samsungy. Tento nápis pak ale naznačuje, že se jedná o dual-SIM telefon, a to dokonce plnohodnotný bez hybridního slotu. Máme zde dva sloty na SIM kartu a jeden další na paměťovou kartu microSD.

Telefon je pak voděodolný díky certifikaci IP68. Ta slibuje možnost telefon ponořit do hloubky 1,5 metru až na 30 minut a odolnost vůči prachu.

Displej

Zobrazovací panel má úhlopříčku 5,6 palce a rozlišení FullHD+. Pokud toto označení rozlišení ještě neznáte, tak se jedná o rozlišení FullHD roztažené na poměr stran 18,5:9. Jedná tedy o 1080 x 2220 obrazových bodů, letos se s tímto rozlišením setkáme pravděpodobně ještě mnohokrát. Displej je u Samsungu jak jinak než Super AMOLED, který se již pravidelně dostává i do jeho střední třídy. Pozorovací úhly jsou skvělé, barvy mírně přepálené, to lze ale regulovat v nastavení.

Jelikož se jedná o AMOLED panel, je k dispozici také Always-On režim. To znamená, že při „zhasnuté“ obrazovce stále uvidíte na displeji hodiny a notifikace. Co přesně uvidíte, si lze navíc definovat v nastavení. Potěší také možnost deaktivovat tuto funkci v nočních hodinách automaticky, jelikož v noci by jinak telefon zbytečně svítil.

Výkon

Hnacím motorem je osmijádrový procesor Exynos 7885 z vlastních dílen Samsungu. Jeho název vám pravděpodobně moc neřekne, kam ho zařadit. Jedná se o střední třídu a výkonem je obdobný procesorům Snapdragon 625-650. Operační paměť dostala do vínku 4 GB, což je dnes již pomalu standard i ve střední třídě. Vnitřní úložiště nabízí 32 GB, přičemž lze dále rozšířit paměťovými karty microSD.

Z oblasti konektivity telefon nic nepostrádá a naopak překvapí například podporou nejnovějšího Bluetooth verze 5.0. Výdrž baterie ničím neohromí. Jeden den a pravděpodobně na lepší hodnotu se člověk nedostane. Kapacita baterie činí slušných 3000 mAh a nabíjení probíhá přes USB-C. Potěší přítomnost Fast Charging neboli rychlého nabíjení. Ačkoliv konektor je nový typu USB-C, přenos do počítače stále zajišťuje USB 2.0.

Specifikace

  • displej: 5,6 palců (1080×2220 pixelů), Full HD+, Super AMOLED
  • procesor: Octa-Core Exynos 7885 (2.2GHz Dual + 1.6GHz Hexa)
  • 4GB RAM
  • úložiště: 32 GB / 64 GB + microSD
  • Android 7.1.1 (Nougat)
  • Dual SIM
  • Foťáky:
    • zadní – 16 MPx, f/1.7
    • přední – 16 MPx + 8 MPx, oba f/1.9
  • čtečka otisků prstů
  • IP68 – odolnost vůči vodě a prachu
  • rozměry: 149,2 × 70,6 × 8,4 mm, 172 gramů
  • 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11ac (2.4/5GHz), Bluetooth v5, NFC, USB Type-C
  • baterie: 3000 mAh + rychlé nabíjení

Systém

Operačním systémem je Android ve verzi 7.1.1. Přijít půl roku od uvedení Androidu 8.0 na trh s novinkou s touto verzí je zklamání. Výrobce aktualizaci slíbil, kdy přesně přijde není jasné. Systém doplňuje klasická nadstavba Samsung Experience UI verze 8.5, která se prakticky neliší od té v Galaxy Note 8. Optimalizace současné verze je ale výborná a během testování jsem nenarazil na sebemenší problém. Systém zkrátka funguje jako po másle a reakce systému jsou skvělé.

   

Fotoaparát

Fotoaparát na zádech Galaxy A8 je jen jeden. To již začíná být letos pomalu málo v porovnání s konkurencí. Myslím, že to ale plně dostačuje. Nalezneme zde 16 MPx snímač se světelností f/1.7, přičemž jeden obrazový bod má velikost 1,12 mikrometru. To jsou tedy vcelku slušné parametry, především světelnost.

Ve finále fotí Galaxy A8 vcelku dobře. Barevné podání je poměrně věrné a fotky většinou ostré. Bohužel ostré nejsou vždycky, jelikož zde není optická stabilizace, a tak nějaký ten mázlý snímek občas vyfotíte.
V noci se projevuje velmi agresivní post-processing. Ačkoliv je na fotkách dostatek světla, podobné barvy splývají a fotka tím ztrácí detaily.

Velmi zklame možnost natáčet videa pouze v maximálním rozlišením FullHD při 30 snímcích za sekundu. Nahrávání 4K nebo ve FullHD při 60 snímcích za sekundu chybí. Stejně tak chybí možnost nahrávat zpomalené záběry. Spoléhat také musíte jen na elektronickou stabilizaci.

 

 

 

 

Další testovací snímky můžete nalézt zde v galerii na Google Photos.

Přední fotoaparát je o něco zajímavější, jelikož jsou zde dva senzory. První nabízí rozlišení 16 MPx se světelností f/1.9 a druhý pak 8 MPx se stejnou světelností. Tyto dva senzory se liší úhlem záběru, ten první zabere 76 stupňů, zatímco ten druhý 85 stupňů. V praxi je tento rozdíl záběru docela zanedbatelný a výrazně širokoúhlý druhý snímač rozhodně není. To by musel mít úhel záběru třeba 120 stupňů. Velmi dobře ale funguje tzv. bokeh efekt, neboli rozmazané pozadí.

 

Zhodnocení – Samsung Galaxy A8

Samsung Galaxy A8 (2018) je skvělý pracant střední třídy. Velmi mne potěšil optimalizovaný systém, který během testování fungoval opravdu plynule a spolehlivě. Jen zamrzí, že to není nejnovější Android. Designem zvlášť v černé barvě je A8 nenápadná a seriózní.

Nehraje si na žádné zaoblené hrany displeje jako třeba Galaxy S8 a tím může mnohé zaujmout. Přitom je ale těžší a masivnější, což může někomu vadit. Na druhou stranu jí v ruce aspoň ucítíte a jen tak vám z ní nevypadne. Voděodolnost a 3,5mm jack si zde své místo také našly a je to jen dobře. Čtečka otisků prstů své místo také má a určitě by mohlo být ještě o trochu lepší než nyní. Mnohé pak jistě zaujme podpora dvou SIM karet a jedné paměťové karty najednou.

Fotoaparát nabízí velmi slušné výsledky, bohužel ve videu značně strádá. Možná je to tak i úmyslně, aby byl jasně vidět rozdíl mezi řadu Galaxy S a Galaxy A. Nová A8 tak nemá optickou stabilizaci a natáčí jen ve FullHD. Přitom v modelové řadě Galaxy A optická stabilizace kdysi byla, v roce 2016.

Nyní se dostáváme k ceně, která se pohybuje kolem 13 tisíc korun. Za to si můžete koupit třeba také předloňský top model Galaxy S7, který svou práci stále odvede velmi dobře a výkon bude velmi podobný. A nebo si trochu připlatíte a už máte plnohodnotnou S8. Pokud chcete ušetřit, kolem 10 tisíc korun lze koupit velmi slušný LG G6 nebo Honor 9. Zkrátka a jednoduše, v dnešní konkurenci to nebude mít A8 vůbec jednoduché, za chvíli navíc dorazí na trh nový Asus Zenfone 5, Nokia 7 Plus a další. A ty budou začínat s cenou ještě níže.

Klady

  • dualSIM bez hybridního slotu
  • voděodolnost
  • slušný přední fotoaparát
  • velmi spolehlivý systém

Zápory

  • vysoká hmotnost
  • neaktuální Android
  • nemá optickou stabilizaci
  • nahrává maximálně v 1080p 30fps
HEUREKASamsung Galaxy A8 2018 A530F Dual SIM na Heureka.czSamsung Galaxy A8 2018...Cena od 4 870 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené) HEUREKASamsung Galaxy A8 2018 A530F Single SIM na Heureka.czSamsung Galaxy A8 2018...Cena od 5 290 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

alois navratil

14. 3. 2018, 14:44

nekam ty zbyle komponenty z vlajkovych lodi musi nacpat… ale jak je v ckanku bud koupim levnejsi tel nebo si priplatim za vlajkovou lod….

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat