Notch aneb výřez v displeji, který nechci komentář

Notch aneb výřez v displeji, který nechci [komentář]
2018-03-29T08:44:50+02:00
• 29. 3. 2018
8

Každý rok se dočkáme u mobilních telefonů nějakého trendu, který se rozšíří mezi všechny výrobce. Menší firmy mají mnohdy zajímavé nápady a snaží se něčím odlišit, aby upoutaly zákazníky na neotřelé řešení. Často se stává, že takový nápad není přijat a zapadne v propadlišti dějin. Jindy s něčím podobným přijde společnost Apple, což pro mnohé výrobce znamená, že nastal čas implementovat další novinku.

Netřeba chodit daleko. Už jen samotná čtečka otisků prstů se objevila u mobilů dříve, než s tím přišel Apple, ale až po jeho nasazení se nechaly ostatní firmy inspirovat a dnes se již jedná o standard. Něco podobného se děje v současnosti, respektive se schopností odemykání zařízení pomocí obličeje. Samotný Android má tuto funkcionalitu již dávno, ale opět až po zavedení Applem se ostatní výrobci rozhoupali a začali odemykání obličejem vyvíjet a implementovat.

Začalo to nenápadně

Prvním mobilem s výřezem v displeji je Essential Phone. V jeho případě se šlo cestou minimalismu. Samotné nakousnutí displeje je co nejmenší a uchovává v sobě maximum – kameru, reproduktor a senzory. Konkurence na to nijak nereagovala a nikdo se nesnažil kopírovat mladičkou firmu založenou otcem Androidu. Následně ale přišel Apple se svým iPhonem X, kde je výřez podstatně větší.

Celkem rozumím řešení od Applu. Chtěl přijít s něčím novým a také potřeboval někam umístit pořádnou dávku senzorů. Do jisté míry beru iPhone X jako evoluční zařízení a kompromis současně. Zatím nemáme k dispozici technologie, abychom mohli umístit vše pod displej. Výrobci si sice pohrávají se čtečkami otisků prstů, ale k dokonalosti ještě něco chybí. Až se to podaří vyřešit, tak zde bude další problém, třeba co s přední kamerou.

Obě zmíněné společnosti chápu. Essential nabídl neotřelé řešení v minimalistickém podání, Apple chtěl maximum pro displej a zároveň někam umístit všechny senzory. Otázkou ale je, jestli vůbec zákazníci chtěli atypický displej s tím, že budou mít zobrazovací panel na většině plochy přední strany.

Není to dle mého gusta

Když se ohlédnu po mobilech, které jsem ať už jen vlastnil nebo testoval, tak jsem si stěžoval na příliš velký prostor nad i pod displejem jen u jedné značky – Sony. U jiných mobilů, zejména u současných, kde dochází k minimalizaci rámečků kolem displeje, si neříkám, že by to chtělo ještě něco tenčího. Nebo že by bylo pěkné mít zobrazovací panel od okraje k okraji. Nějaký ten rám se vždy hodí.

Navíc se mi líbí symetrie displeje – jedná se o obdélník. Že má navíc můj aktuální model zakulacené rohy, není pro mě tak moc podstatné, ale všechny strany jsou rovné a nic nenarušuje linii. Když sleduji video nebo pracuji s jakoukoliv aplikací, nikde nechybí ani kousek displeje a mám jej celý pro sebe.

Již jsem měl příležitost vyzkoušet mobil s výřezem v displeji. Upřímně mohu říci, že mě to nějakým způsobem štvalo. Nedokázal jsem specifikovat co konkrétně, ale nakonec jsem na to došel u jednoho videa na Youtube. Sami se na něj podívejte a napište mi, jestli jste se u něj cítili dobře nebo ne.

Snad mi nyní rozumíte. Výřez v displeji narušuje celkovou symetrii z mé perspektivy. Pakliže se takzvaný „notch“ (anglické označení pro výřez) stane nedílnou součástí budoucích mobilů, budu muset používat softwarové řešení, které zakryje toto narušení designu.

Notch tu nebude navždy

Do jisté míry se výřez postupně vytratí, jakmile budou dostupné technologie, které umístí většinu věcí pod displej. Xiaomi ukázalo u Mi Mix, že lze zakomponovat reproduktor a senzory pod displej. Nyní se objevují čtečky otisků prstů přímo v displeji, což je dobrý posun, ale zbývá nám zde kamera. Někteří výrobci ji umístí do spodní části mobilů, příkladem může být opět Xiaomi, jiní se snaží přijít na alternativu.

výřez v displeji

Myslím si, že v budoucnu zvládnou výrobci umístit i kameru pod displej, ale na to si budeme muset počkat. Zde bych viděl možnost využití průhledných OLED displejů, s čímž koketuje například Samsung, ale je to jen hudba budoucnosti. Než výrobci vyřeší problém, kam vše schovat, budeme si muset zvyknout na „notch“, nebo doufat, že ne všechny společnosti půjdou touto cestou.

Obrázek od yugatech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Viktor Čistý

30. 3. 2018, 2:23

Prvním mobilem s vý(h)řezem byl Sharp, stejně jako v případě 3stranně bezrámečkového designu, jenž následně proslavilo Xiaomi.

Přemysl Vaculík

VIP 30. 3. 2018, 5:36

Který Sharp měl výřez?

Martin Novák

31. 3. 2018, 7:48

První byla Motorola Motofone F3

Přemysl Vaculík

VIP 31. 3. 2018, 8:35

Ok, to beru, ale zde myslím u smartphonů ;)

Marek Dostal

29. 3. 2018, 14:53

Je to paskvil. V podani apple to chapu, povedlo se jim umistit radius zakriveni rohu do stejneho mista jako radius zakriveni tela telefonu. Ze vsech stran je tedy stejny okraj a pak notch resi problem umisteni senzoru. Ale nechapu to reseni u android telefonu, kde dole zustava brada. Tam to fakt je totalni hloupost a impotence designeru. A jako uplny vrchol.je treba Sharp, ktery kobinuje notch s kulatymi rohy nahore. Asi kdybych musel volit iphone, tak nez x ve stavajici podobe, tak radeji dole stejny notch a v nem umistena ctecka otisku prstu (:

Ján Valkovič

29. 3. 2018, 21:14

Brada je vraj kvôli zapojeniu displeja na dosku, Apple má vo vnútri zahnutý displej a preto iPhone X nemusí mať bradu, ale je to drahé riešenie, takže výrobcovia to riešia bradou.
A vyzerá to tak, že výrez je na tom podobne ako zrušenie jacku. Nikto na to nemal dosť odvahy, tak výrobcovia čakali na Apple :)

Přemysl Vaculík

VIP 29. 3. 2018, 23:32

Zrušení jacka je logické, nasazení výřezu zbytečné.

Tomáš Holec

29. 3. 2018, 13:30

Naprosto souhlasím. Mám LG V30 a po stránce ergonomie a minimálních rámečků nelze nic vytknout. Nevím pro LG dospělo u LG G7 k výřezu…
Mám na liště tolik ikon, že bych to musel sw vypnout, pokud jde…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat