Bezpečnostní aktualizace – jen 3 výrobci nabízí nadstandardní služby

Bezpečnostní aktualizace – jen 3 výrobci nabízí nadstandardní služby
2018-03-05T07:29:13+02:00
• 5. 3. 2018
5

Zabezpečení – jedno z nejčastěji skloňovaných slov v oblasti mobilních zařízení. Analytici ze společnosti SecurityLab se zaměřili právě na něj a zkoumali v této oblasti všechny významné výrobce mobilních telefonů. Porovnání se tak dočkaly nejvýznamnější společnosti z prostředí s operačním systémem Android, ale také Apple s jeho iOS.

SecurityLab se zaměřila na celkem 4 odlišné faktory. Nejprve se zabývala dobou, kdy uživatel obdrží bezpečnostní aktualizaci od doby zveřejnění nějaké hrozby či nedostatku. Následně došlo k výpočtu doby, kdy se taková aktualizace dostane ke všem uživatelům zařízení. Třetí kategorie se zaměřuje na to, zda jsou aktualizace závislé na výrobci telefonu. Poslední kritérium se zaměřovalo na to, jak dlouho uživatelé od výrobce obdrží bezpečnostní aktualizaci.

Tato kritéria byla ještě zkoumána více do detailu, například došlo k porovnání prvního zařízení od výrobce oproti jeho ostatním zařízením. Asi není překvapením, že všechny výrobce Android zařízení výrazně předčila americká společnost Apple. Ta na chyby v systému iOS dokáže reagovat v řádech dnů a i doba podpory jednotlivých zařízení je znamenitá – až 5 let.

Poměrně dobře si vedla i zařízení s Windows Phone – konkrétně zařízení Lumia. Přesto však je vhodné podotknout, že Microsoft se svým mobilním operačním systémem již dnes na trhu prakticky nefiguruje. Mnohem rozmanitější situace je v uvedených kategoriích v oblasti telefonů s operačním systémem Android.

Vzhledem k velké roztříštěnosti trhu se v uvedených kategoriích umístily s poměrně dobrým hodnocením pouze dvě společnosti – Google a Essential Phone. Pro zařízení s operačním systémem Android mají právě tyto dvě společnosti rychlé bezpečnostní aktualizace nebo podporu zařízení. Nicméně obě společnosti jsou závislé na aktualizacích svých dodavatelů.

Ve výsledku nedostal lichotivá čísla ani populární jihokorejský výrobce Samsung. Ostatně výsledky jednotlivých výrobců si můžete prohlédnout na obrázku výše. Právě bezpečnost je jedna z klíčových výhod Applu, který má ve svém portfoliu jen malé množství zařízení.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

takže průzkum naprosto o ničem. konkrétně Xiaomi by jim v tom udělalo pekny binec. aktualizace pro klidně 5 let staré telefony, týdenní aktualizace a podobně. to nemá nikdo jiný na androidu…

Adam Kruťa

8. 3. 2018, 14:28

Vím, že ve zdroji to není, ale bezpečnostní záplaty (nemluvě o aktualizacích) chodí velmi brzy i na Xiaomi ????

Richard Fabián

5. 3. 2018, 9:46

A proto si raději koupím cihlu, je levnější a nepotřebuje aktualizace

Petr Štěpánek

5. 3. 2018, 10:19

Tak hlavně že se dovoláš. :d

Richard Fabián

5. 3. 2018, 10:21

Má dosah cca 25 metrů, to stačí

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat