Zabraňte vypalování navigační lišty u OLED displeje a přizpůsobte si ji dle sebe

Zabraňte vypalování navigační lišty u OLED displeje a přizpůsobte si ji dle sebe
2017-12-09T12:45:13+02:00
• 9. 12. 2017
4

OLED technologie je jedna z nejpokročilejších, co se týče displejů u chytrých zařízení. Nabízí skvělé zobrazovací vlastnosti a saturované barvy, ale bohužel i u takovéto technologie se najdou neduhy. Tím hlavním a nejhorším je vypalování obrazu. Může k tomu dojít při zobrazení statického obrázku po příliš dlouhou dobu. To se týká především navigační lišty na displeji, která je většinu času neměnná, a to může způsobit vypálení ikon ovládání, což lze zpozorovat při využití celého displeje, například u sledování videa.

Samotný Google si je vědom těchto problémů, především u jeho vlastního smartphonu Pixel 2 XL a vydal aktualizace, jež by měly problémy s vypalováním eliminovat. U některých svých aplikací Google zavedl bílou navigační lištu. To ale není v praxi možné využít jako finální řešení, jelikož by se k němu museli uchýlit všichni vývojáři aplikací. Jak lze tedy tento problém alespoň prozatím vyřešit? Díky webu PhoneArena jsme se dozvěděli o aplikaci zvané Navbar Apps.

Za pomocí této aplikace si může každý změnit pozadí své navigační lišty, bez potřeby mít root svého zařízení. Využívá k tomu API pro přístupnost. Pozadí lišty lze měnit všemožnými pokročilými způsoby. Pro lištu existují i doplňky, například zobrazení grafického ekvalizéru právě přehrávané hudby. Pro zaryté fanoušky sociálních sítí je možnost nastavit si na pozadí své oblíbené emoji. Volba je jen na uživateli, možností přizpůsobení navigační lišty je nespočet. Důležité je především to, že díky této aplikaci se prakticky nemusíte obávat problémů s vypalováním obrazu do vašeho OLED displeje ve spodní části.

OLED: Světlá statická barva pozadí

Po stažení aplikace vás přivítá obrazovka, jež vyžádá potřebná povolení pro tuto aplikaci v nastavení usnadnění. To je třeba také z důvodu udržení průhledné lišty u aplikací, které to vyžadují, například u plochy. Udělíte práva a nyní je již na vás, jaký motiv či jednotnou barvu si pro pozadí navigační lišty zvolíte. Z hlediska ochrany displeje před vypalování obrazu je nejlepší světle šedá barva, na které jsou nejlépe vidět bílá navigační tlačítka. Kontrast tedy není velký a vypalování obrazu se skutečně zamezí. Pokud jste vlastníkem smartphonu s klasickým LCD displejem, můžete si vybrat barvu pozadí dle libosti.

Ukázka statické (modré) barvy v aplikaci s vlastním barevným motivem

Dynamická barva pozadí

Pokud nejste fanoušky ustálené barvy pozadí navigační lišty, jistě se ztotožníte s druhou možností, kterou aplikace nabízí. Alternativou pro statickou barvu lišty je dynamická barva pozadí navigační lišty, která se mění v závislosti na právě otevřené aplikaci, podobně jako je tomu u horní stahovací lišty u novějších verzí systému Android. V praxi to znamená, že pokud otevřete aplikaci, přenese se primární barva motivu aplikace na pozadí lišty. Přechod barev pozadí je také doprovázen minimalistickou animací.

Při využití této možnosti je tedy barva aplikace a navigační lišty v podstatě stejná, což vypadá přinejmenším designově dobře. Pokud vás nějaká barva aplikace na pozadí lišty bude vyrušovat, například při čtení, lze ji ručně a jednoduše v aplikaci nastavit výjimku a zvolit pro ni vlastní barvu. Především ale platí pravidlo, že čím méně statický obrázek, tím menší je šance vypálení obrazu u OLED displejů. Tato možnost je tedy pro eliminaci možného vypálení určitého obrazu do displeje nejlepším řešením, jelikož je barva u každé aplikace rozdílná, a tedy nebude nikdy na navigační liště stejný obraz po příliš dlouhou dobu.

Ukázka dynamické barvy měnící se v závislosti na barvě motivu otevřené aplikace

Do té doby, než Google dokáže přijít s jiným řešením, které by zamezilo vypalování displeje, je toto řešení prozatím nejlepší. Google plánuje zavedení automatického skrývání lišty, což je sice dobré řešení, ale někteří uživatelé přeci jen dají přednost stále zobrazené navigační liště. Aplikace Navbar Apps váš displej ochrání před nenávratným poškozením, taktéž vaše navigační lišta může odpovídat vašemu vkusu, ať už jste milovníkem jedné barvy, různých motivů či by měla vaše navigační lišta reflektovat barvu aktuální aplikace. Tato aplikace je v Google Play Store zcela zdarma a máte možnost dobrovolně podpořit vývojáře drobnou částkou. Zkrátka personalizace navigační lišty a ochrana vašeho OLED displeje nebyla nikdy jednodušší.

logo-app Navbar Apps Damian Piwowarski Zdarma ANDROID

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student VŠ s dlouholetou zálibou moderních technologií. Miluju auta, technologie, psaní a hlavně svou přítelkyni.

Komentáře

Jana Maskova

10. 12. 2017, 18:52

Ne, tohle je typická reklama. Nebo snad na změnu navbaru existuje pouze tato jedna aplikace? A pokud si dobře vybavuji, tak když se neudělí oprávnění, tak aplikace prostě nefungují. Nebo to tady máte u této aplikace snad jinak?

Marek Jordan

10. 12. 2017, 20:01

Tip na aplikaci znamená že v článku zmíníme jednu aplikaci a popíšeme její funkci. Samozřejmě že existují další, nikde netvrdíme že aplikace je originální, jedinečná či neexistují další ;)

Jediné oprávnění co je opravdu třeba je to, které umožňuje měnit pozadí navigační lišty. Samozřejmě, pokud toto povolení není uděleno, není možné aplikaci používat. Poté je samozřejmě také nesmysl aplikaci vůbec do zařízení instalovat … ;) Těžko lze něco systémového měnit bez povolení uživatele.

EDIT: Podobná aplikace – https://play.google.com/store/apps/details?id=ace.jun.simplecontrol Stejně jako tato vyžaduje povolení pro fungování.

Jana Maskova

9. 12. 2017, 18:56

Proč děláte reklamu na aplikaci, která chce po uživateli taková oprávnění, která nejsou pro chod potřeba, jako např. nahrávání zvuku z mikrofonu? To jste opravdu tak hloupí? Nebo na tom máte svůj zájem?

Marek Jordan

9. 12. 2017, 20:50

Veškeré oprávnění jsou potřebná k správnému fungování aplikace, nic není navíc. Nahrávání zvuku je potřeba k zobrazení grafického ekvalizéru, je možno neudělit oprávnění a nepoužívat tuto funkci, ostatní funkčnost zůstane zachována.

A toto není reklama ale tip na aplikaci ;) (reklamní články jsou viditelně označeny)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat