Suunto Spartan Sport – cesta z pekla až domů recenze

Suunto Spartan Sport – cesta z pekla až domů [recenze]
2017-12-24T09:05:50+02:00
• 24. 12. 2017
5

Konec roku je tady a vánoční horečka vrcholí. Dárky zpravidla rozdávám po celý rok a jeden takový jsem si nadělil sám sobě na začátku tohoto roku pořízením sportovních hodinek Suunto Spartan Sport. Mimochodem krátce na to jsem napsal preview. Nyní se vracím téměř po ročním náročném testování, kdy hodinky cestovaly po celém světě, a mám ke zveřejnění spoustu praktických zkušeností, o které se chci v tom článku se čtenáři Dotekománie velmi rád podělit.

Suunto je finská společnost se sídlem ve Vantaa spadající do koncernu Amer Sports, kam spadají další slavné outdoorové značky Salomon a třeba Mavic. Historie společnosti sahá na počátek 20. století, kdy se soustředila na výrobu kompasů a příslušenství do divočiny. Slavná reputace této značky se nezapře a neustále vyrábí nejlepší kompasy na světě. Zároveň do sortimentu v posledních letech zařadila hodinky, které jsou mimochodem vystavené v Muzeu počítačového institutu v San Francisku, jež jsem měl možnost navštívit.

Legendární model Vector je minulostí. Nyní nejvyšší kategorii tvoří kompletně nová řada Spartan s vysokou odolností a mnoha funkcemi. Byly navrženy úplně od začátku, takže jejich uvedením na trh v rané fázi udělalo pěknou rýhu na pověsti značky, což potom sama uznala. Pokud si prohlídnete nabídku, můžete být lehce zmatení z různých verzí. Suunto totiž chrlí inovované modely jeden za druhým.

Měl jsem v plánu si pořídit chytré hodinky s Android Wear, jenže peripetie Google s aktualizacemi a nejistotou vývoje tohoto systému, včetně tragické výdrže mě donutila rozhlédnout se do kategorie sportovních hodinek, o kterých jsem původně ani moc nepřemýšlel. Popravdě cenová kategorie je také o řád výše. Jenže shodou náhod jsem na veletrhu cyklistiky narazil na české zastoupení společnosti, kde měli hodinky k vyzkoušení.

Byl to také jeden z prvních stánků výstavy, kam jsem se vydal, protože se nacházel na začátku haly. Dostal jsem onoho brouka do hlavy, který hlodal celou dobu, až jsem se vrátil a hodinky si pořídil. Spartan Sport je druhý nejvyšší model této společnosti a pak zbývá Spartan Ultra, ovšem rozdíly nejsou zásadní a rozebíral jsem je v předchozím článku, kde jsem také zmínil, že je nesundáte z ruky, a opravdu je tomu tak?

Skutečně je nosím každodenně, také již během spánku a brzy vám řeknu proč. Z ruky je sundávám pouze v případě nabíjení nebo opláchnutí. Spolupráce se sportovci se nedá zapřít, protože přes větší rozměry skvělé padnou a netlačí. Řemínek je příjemný na dotek a zároveň pružný, tudíž neškrtí a dobře drží na ruce bez klouzání.

Vydržel plavání a potápění ve slané vodě bez známek opotřebení. Na bocích je trojice tlačítek pro veškeré ovládání, přestože má displej dotykové ovládání. S tím může být problém ve vodě nebo dešti a pro tyto případy se dá uzamknout.

Doteková plocha a reakci jsou celkem nejisté, přičemž některá gesta je třeba opakovat. Kolem displeje je ochranná kovová luneta tlumící nárazy. Displej je z minerálního skla a doteď se mi jej nepodařilo poškrábat nebo poničit. Kolikrát jsem udeřil o kus skály nebo zkoušel jemný písek z pouště.

 

Hardware je chráněn v těle polyamidu vyztuženého skelnými vlákny s certifikací odolnosti do hloubky 100 metrů. Na spodní straně se nachází kolejnice nabíjení nebo v případě verze Wrist HR ještě senzor tepové frekvence. Já používám buďto hrudní pás, který je všeobecně přesnější nebo senzor ve sluchátkách, ale spárovat lze ostatní senzory jako kadence.

Protokol ANT není podporován vůbec. Nabíjení je rychlé, nicméně konektor je unikátní a občas jej zapomenu, což je prekérní situace, když hodinkám nezbývá moc energie. Kdyby měly standardizované USB, tak jsem mnohem klidnější. Design je decentní, díky čemuž neurazí jak sportovce, tak manažera v kanceláři, který po skončení pracovní doby sedne na svůj bike, aby vyjel na traily za město.

Od začátku jsem obdržel tři aktualizace systému, které hodinky značně vylepšily. Kromě optimalizace a oprav různých chyb přibylo v posledním “Outdoor” updatu několik užitečných vlastností. Přidány byly nové ciferníky, kde se nyní zobrazuje západ a východ Slunce, čímž se můžete lépe rozhodovat.

Na základě toho lze taktéž nastavit budík nebo vytvořit si vlastní schéma buzení. A konečně v neposlední řadě to je sledování spánku, které nevím, jakým způsobem funguje, ale skutečně odpovídá skutečnosti. Po ukončení sportu se zhodnotí celkový čas na zotavení základě poskytnutých dat, protože každý sportovec by měl myslet na regeneraci.

Další nevyhnutelnou funkcí sportovních hodinek je navigace. Marně byste hledali mapové podklady, protože zdejší význam je především v kompasu a zobrazení trasy na prázdném pozadí. Přesto postačí pro zorientováni nebo návrat stejnou cestou. Podporovány jsou navigační systémy GPS a Glonass, které se okamžitě fixují, a přesnost je standardní, ale záleží na definovaném profilu. Čím přesněji chcete měřit, tím rychleji klesá výdrž baterie.

  

Systém sám o sobě je rychlý a přehledný. Kromě zobrazení různých statistik, čísel a tras umožňuje navigaci v terénu. Všechno nutné tady najdete, včetně možnosti nastavení podsvícení a barevného schématu černá nebo inverzní bílá. Displej je navíc ze speciálního světlo odrážejícího materiálu, takže čím více světla na něj dopadá, tím je čitelnější. Jenže v naprosté tmě zase neuvidíte nic, dokud jej neaktivujete. Každopádně jsem nenašel sebemenší problém.

Nejsou to chytré hodinky v pravém slova smyslu a primární určení je logicky především sport. Přesto dokážou zobrazovat notifikace z mobilního telefonu nebo hovory. Nelze však provádět žádné akce a po uplynutí určité doby informace zmizí navždy a musíte stejně vzít do rukou telefon.

Není to zásadní omezení, ale přeci jen by poslední notifikace mohly zůstat v podobě ikonky. V aplikaci na mobilním telefonu si lze nastavit upozornění pro jednotlivé aplikace a vypnout ty, které nejsou nutné. V případě Google Music například aktuálně přehrávaná skladba.

Výdrž na jedno nabití mi postačí na týden používání a denně sportuji v průměru hodinu. Hodně se odvíjí od typu vykonávané aktivity a připojených zařízení. Pokud máte zapnuté trackování na nejvyšší přesnost a hrudní pás, tak sotva vydrží den při tůře v horách. Ovšem nastavení je opravdu komplexní a při správném uvažování lze s klidem počítat výdrž na dny.

Takže pro tento případ je lepší hrudní pás vynechat, GPS zapnout na nižší přesnost a třeba přidat vypínání displeje. Rázem máte silně prodlouženou výdrž. Nejpřesnější GPS využijete pouze v rychlých sportech jako běh nebo kolo.

Stejně tak si pro jednotlivé aktivity můžete nastavit rozvržení parametrů na displeji a to vše přes webovou službu Movescount, kde se hodinky konfigurují. K dispozici je bezmála přes 80 různých typů sportovních aktivit.

V této aplikaci se ukládá váš profil a aktivity. Kromě sledování vaší kondice můžete plánovat cvičení, tréninky nebo najít trenéra. Případně můžete čerpat inspiraci výkony celé komunity Suunto uživatelů a zkusit jednu z výzev na teplotní mapě. Ta je celkem zajímavá a můžete zjistit, kde ostatní provozují sport nejčastěji. Samotné detaily jednotlivých aktivit jsou propracované a detailní. Přesto Movescount používám pouze jako konektor, jelikož primárně používám službu Sports Tracker, ale nechybí napojení třeba na Stravu.

Synchronizace mezi službami je okamžitá, jakmile je synchronizace z hodinek do Movescount dokončena. Sports Tracker totiž zapadá do Amer Sports, takže spolupráce se nabízí, ale spíše nechápu větší provázanost a proč Suunto nepoužívá ST jako hlavní platformu. Amer Sports jsem chtěl navštívit přímo v Helsinkách, ale přišel jsem těsně po zavírací době. Podobně jsem dopadl v případě sídla Suunto, které jsem jenom minul. Mimochodem Sports Tracker má pobočku hned ve vedlejší budově.

 

Závěr se blíží a je třeba zhodnotit tyto sparťanské hodinky. Zmiňoval jsem několikrát, že sportovní využití si najdou a mají skutečný potenciál, hlavně poslední Spartan Sport Wrist HR Baro verze. Ty jsou vylepšeny o zabudovaný měřič srdečního tepu a barometr, který upozorní na náhlý pokles tlaku s možnou bouří.

Systém je konstantně vylepšovaný, ale některé funkce stále postrádám. Třeba mi vrtá hlavou, proč krokoměr měří celodenní aktivitu, ale nezměří počet kroků při zapnutém měření běhu či chůze. Proč nelze po ukončení aktivity a synchronizace započít ihned jiné měření. Proč notifikace zmizí a nezůstane žádná ikonka o přečtení? Jsou to detaily, na kterých ovšem záleží. Podněty na vylepšení jsem zaslal přímo Suunto, ale nějakou brzkou implementaci nečekám.

Společnost si všechno od začátku vyvíjí sama, což zahrnuje také výrobu, takže o Číně nemůže být žádná řeč. Očekáváte-li od hodinek více, tak budete zklamáni, protože s Android Wear je nelze srovnávat.

Odolné Spartan Sport s dlouhou výdrží jsou určené do divočiny a extrémních podmínek. Absolvoval jsem s nimi necelých 300 sportovních aktivit od závodů na kole, po běh, plavání, posilování, konče v horách nebo toulání se v národních parcích Ameriky.

Na nejteplejším místě planety, kde se taví boty na rozžhaveném písku, nebo do rodného severského a chladného Finska. Procestovaly na mé ruce půlku světa, aby se podívaly zpátky domů a staly se mou součástí.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Václav Král

31. 5. 2018, 12:34

Lukas Vaculik – jak dlouho ti vydrzi na jedno nabiti, pokud to moc netrapis s GPS?

Stanislav Jirak

3. 1. 2018, 12:39

Doporučuji přečíst komentáře k aplikace Movescount na Google Play. Průměrná známka 2,3 z 5 napoví, že možná Suunto umí hardware, ale softwarově jsou na tom hodně spatně. A hodinky za cca 13 000 Kč, které nejsou spárovat apod.? O ničem. Jo a recenze na hodinky může vypadat i jinak, než tato směs PR a popis pocitů: https://www.dcrainmaker.com/2017/05/suunto-spartan-sport-wrist-hr-review.html

Jaromír Lojkásek

29. 12. 2017, 17:45

Teď má Suunto na tyto Spartany Sport slevu 50% !

Robert Gradek

24. 12. 2017, 23:38

Doporučuji pročíst fóra na run4iq (Facebook), oboje mají své pro a proti.

Martin Čaniga

24. 12. 2017, 21:06

diky za zajimavy clanek… pomalu mi dosluhuji Garmin fenix 3 HR a chtel jsem rovnou kupovat Garmin 5X…. treba trochu usetrim a koupim tyto.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat