Sony Xperia XZ1 Compact: velký král v malém těle recenze

Sony Xperia XZ1 Compact: velký král v malém těle [recenze]
2017-11-20T07:40:07+02:00
• 20. 11. 2017
13

Pokud jde o velikosti smartphonů, větší není nutně lepší. Své o tom jistě ví společnost Sony, která je jednou z mála společností, která stále představuje malé a kompaktní smartphony. Xperia XZ1 Compact je vůbec tím nejnovějším přírůstkem, tedy alespoň co se řady Compact týká.

Na rozdíl od loňského roku jsme se zde dočkali nabušeného hardwaru, a to ve velmi malém konstrukčním formátu. Displej činí 4,6 palců, a i přesto zde najdete Snapdragon 835, výkonný fotoaparát či vysokou výdrž baterie na jedno nabití. Ovšem bude to stačit?

Sony Xperia XZ1 Compact: design

Stejně jako model XZ1, tak i model Xperia XZ1 Compact od společnosti Sony získal v porovnání se svým předchůdcem velkou pozornost. Zatímco se drží klasického konceptu Sony – velké rámečky v horní a dolní části -, jeho okraje byly lehce zaobleny, díky čemuž uživatel získá lepší pocit z používání.

Ve srovnání s plnohodnotným XZ1 můžete očekávat lehké kompromisy, které vznikly kvůli jeho kompaktnímu tvaru. Ovšem i zde se dočkáte čtvercových okrajů a ostrých rohů, přesně tak, jak jsme u Sony zvyklí. Přestože je XZ1 Compact velmi kompaktní zařízení, překvapila mě jeho samotná tloušťka, jež činí 9,3 mm. Výrobce zde nahradil také hliníkové tělo za tkaný plastový materiál.

Přestože je konstrukce plastová, telefon se v rukou drží velmi dobře – a vůbec nevypadá tak levně, jak tomu v podobných případech bývá. Stříbrný model, který jsme recenzovali, naštěstí nezachycuje žádné otisky prstů a mikro-škrábance už vůbec ne. Je tomu dáno právě konstrukčním materiálem. Pokud stříbrná není váš šálek kávy, můžete si vybrat z dalších barevných variant, a to z černé, modré a růžové.

V současné době neexistuje mnoho konkurenčních telefonů, které lze pohodlně používat jednou rukou. Vedle ostatních moderních telefonů vypadá kompaktní model XZ1 Compact velmi roztomile. Já osobně mám malé ruce, tudíž jsem se nesetkal s žádnými problémy s horní a dolní částí obrazovky. Bohužel celkový pocit z používání mi kazí nepohodlně ostré rohy a okraje.

Všechna tlačítka najdete na pravé straně zařízení. K dispozici je také hlasitý reproduktor. Pro jeho ovládání poslouží samozřejmě dvě tlačítka. Ta by však mohla být o trochu větší, protože jejich používání je poměrně nešikovné. Ihned pod tlačítkem sloužící k regulování hlasitosti se nachází tzv. Power button.

Tímto tlačítkem samozřejmě vypínáte a zapínáte displej zařízení. Mimo jiné je v tomto tlačítku ukryta čtečka otisků prstů, která je nejen velmi rychlá, ale také spolehlivá. Problém s identifikací dochází ve chvíli, kdy máte upatlané či mokré prsty. Umístění čtečky je také dobré, vzhledem ke konstrukci telefonu. I přesto ale dávám přednost čtečkám nacházejícím se na přední straně telefonu; mám díky tomu možnost zařízení rychle odemknout, bez ohledu na to, jak jsem telefon položil.

Pod samotným skenerem se pak nachází malé tlačítko pro rychlé spuštění fotoaparátu. Není to zrovna největší tlačítko spouště, které jsem kdy viděl. Při stisku jsem jej téměř vůbec necítil. Tlačítko funguje jako zkratka pro aplikaci Fotoaparát, což může být v určitých situacích užitečné.

Na levé straně se pak nachází prostor pro nanoSIM a microSD karty. SD kartu jistě využijete, neboť výrobce zde implementoval pouze 32 GB úložného prostoru. Velkou radost vám udělá horní strana telefonu, neboť se zde nachází 3,5 mm jack konektor pro připojení drátových sluchátek. Na druhém konci pak najdete port USB-C pro nabíjení. Velmi mě překvapilo, že zde výrobce nenasadil podporu pro bezdrátové nabíjení. Telefon je pak vybaven certifikací IP68.

Sony Xperia XZ1 Compact: Displej

Model XZ1 Compact se drží svého klasického 4,6palcového displeje, celková velikost zařízení zůstává taktéž ponechána. Displej by mohl být ale o něco větší, kdyby společnost Sony neimplementovala velké rámečky, a to především v horní a spodní části displeje. Chápu, že se jedná o designový prvek, kterého se Sony drží již několik let. Bohužel ale zařízení pak vypadá, jako kdyby bylo vydáno před dvěma lety.

Nicméně displej nabízí rozlišení HD, tedy 720p, což není vůbec žádný problém, protože menší konstrukční velikost nemá negativní vliv na hustotu pixelů. Přestože ikony na úvodní obrazovce nejsou tak ostré, jak bych si přál, nemám to výrobci vůbec za zlé.

Mým hlavním problémem byl návrat z většího displeje na menší. Jistě tento pocit znáte – delší dobu používáte telefony o velikosti 5 palců a najednou se musíte vrátit o minimálně jeden palec níže. Není to nic příjemného, nevýhody pocítíte především při psaní na klávesnici. Sranda ale začíná ve chvíli, kdy se rozhodne psát při chůzi. Nemáte žádnou šanci uspět. Vše je ale pouze o zvyku.

Celková kvalita obrazu je v maximálním pořádku. Sony zde totiž použilo klasický IPS panel, přičemž získáte lepší pozorovací úhly. Dokonce i podání barev není vůbec špatné – černá je černá, bílá je bílá. Nepotýkal jsem se ani s problémy jasu.

Stejně jako u většího bratříčka XZ1 jsou i zde implementovány možnosti barevného gamutu – Standard, Professional a Super-živé. Professional používá barevný prostor sRGB. Tyto možnosti využijete hlavně pro zlepšení barev displeje.

Sony Xperia XZ1 Compact: software

Stejně jako jeho větší bratříček, tak i XZ1 Compact patří mezi první telefony, na kterém běží nejnovější operační systém od Googlu, tedy Android ve verzi 8.0 Oreo. To mě osobně velmi mile překvapilo.

Nový systém samozřejmě přináší i nové doplňky, včetně „upozorňovacích bodů“ na ploše, které vám umožní snadněji zjistit, zda jste vynechali nějaké oznámení. Nicméně, nejnovější verze Androidu je samozřejmě obohacena klasickou nadstavbou od společnosti Sony. To ale nemám firmě vůbec za zlé, protože i tak uživatelské prostředí působí velmi přátelsky a přehledně.

Na celkové optimalizaci budou muset ale vývojáři zapracovat. Systém není vybaven ani klasickými funkcemi, které můžeme najít u konkurenčních modelů. Nejvíce mi zde chyběla možnost dvojitého poklepání po displeji, přičemž by se zobrazovací panel ihned rozsvítil. Elegantním způsobem je vyřešená například i zamykací obrazovka, která se od původního designu razantně liší.

Sony operační systém vybavilo hned několika aplikacemi. Naštěstí se jich zde nenachází tolik, jako tomu bylo kdysi. Po prvním spuštění zde narazíte na – Volání, Zprávy, Galerie, Počasí, Hudební přehrávač, Movie Creator sloužící pro úpravu videí, Náčrt (pro kreslení) a v neposlední řadě velmi oblíbený Efekt VR.

Sony Xperia XZ1 Compact: výkonný hardware

Srdcem celého telefonu je procesor Snapdragon 835. O dočasně spuštěné aplikace a soubory se pak postará operační paměť s kapacitou 4 GB. Ve finále máte k dispozici 2,2 GB, a to ihned po prvním spuštění. Kapacita paměti RAM si však dokáže s plynulostí a celkovým chodem systému poradit. V rukou budete mít zařízení, které disponuje bezproblémovým systémem, ovšem i tak se setkáte s některými chybami. Alespoň jednou za den jsem se setkal s aplikací, která se zbláznila a bezhlavě se zasekla. A nemuselo se nutně jednat o aplikaci třetích stran, například naposledy jsem se setkal s „brutálním“ zásekem oznamovacího centra a aplikace Messenger. V tu chvíli nešlo s telefonem nic dělat.

XZ1 Compact disponuje stejně výkonným procesorem, jako dnešní TOP modely, včetně Google Pixel 2, Samsung Galaxy Note 8 a LG V30. To jsou samozřejmě ale smartphony s mnohem větším displejem a rozlišením. Výkonnostně vás XZ1 Compact nijak nepřekvapí, je na tom totiž stejně jako jeho větší bratr XZ1. Námi testovaný model dosáhl působivého skóre, a to 6554 (multi-core) a 1882 (single-core) v aplikaci Geekbench 4. Netřeba dodávat, že v kombinaci s malým displejem a nižším rozlišením bude výkonu vždycky dost. Přechod mezi aplikacemi je velmi rychlý a bezproblémový – radost používat.

U her, které jsou náročné především na grafický výkon, jsem taktéž nezaznamenal žádný problém. Například Dead Trigger 3 si zahrajete s velkou pohodou.

Kompletní specifikace telefonu

  • Paměť a úložiště: 4 GB paměti RAM; 32GB vnitřní paměti UFS; Podpora karet microSDXC (až do 256 GB)
  • Možnosti karet SIM: Jedna karta SIM; Nano SIM
  • Operační systém: Google Android 8.0 Oreo
  • Procesor (CPU): Mobilní platforma Qualcomm Snapdragon 835
  • Baterie: 2700 mAh; Smart Stamina 3.0; Adaptivní nabíjení Qnovo; Péče o baterii; Režim STAMINA; Qualcomm Quick Charge 3.0; Napájení přes USB
  • Odolnost: Voděodolný (IP65/68); Sklo Corning Gorilla Glass 5
  • Hmotnost: 143 g
  • Rozměry: 65 × 129 × 9,3 mm
  • Displej: 4,6″ displej HD; Displej TRILUMINOS pro mobilní zařízení; X-Reality pro mobilní zařízení; Dynamic Contrast Enhancer; 138 % sRGB
  • Hlavní fotoaparát: Fotoaparát Motion Eye 19 MP; 1/2,3″ snímač s vrstvou paměti Exmor RS™ pro mobilní zařízení; Rozteč pixelů 1,22 μm; Oceňovaný 25mm širokoúhlý objektiv Sony G Lens F2,0; Obrazový procesor BIONZ™ pro mobilní zařízení; Super zpomalené video 960 sn./s; Prediktivní snímání (pohyb/úsměv); Shlukové snímání s autofokusem; Digitální zoom 8×; HDR fotografie; Rychlé spuštění a expozice za 0.6 s; Fotografování při slabém osvětlení: ISO 12800; Video při slabém osvětlení: ISO 4000; Prediktivní hybridní automatické ostření; Závěrka s prevencí zkreslení; Technologie trojitého snímání obrazu; SteadyShot™ s inteligentním aktivním režimem (stabilizace podle 5 os)3; 4K video
  • Přední fotoaparát: 8 MP; Obrazový snímač Exmor R™ 1/4″ pro mobilní zařízení; Superširokoúhlý fotoaparát 18 mm, úhel záběru 120° (nastavitelný); Fotografování při slabém osvětlení: ISO 3200; Video při slabém osvětlení: ISO 1600; SteadyShot™ s inteligentním aktivním režimem (pětiosá stabilizace)
  • Sítě: GSM GPRS/EDGE (2G); UMTS HSPA+ (3G); LTE (4G) Cat15 s rychlostmi stahování až 800 Mb/s4
  • Možnosti připojení: A-GNSS (GPS + GLONASS); WiFi Miracast; Bezdrátová technologie Bluetooth® 5.0; DLNA Certified®; Google Cast; NFC; USB Type-C™
  • Snímač otisků prstů: Rychlé a bezpečné odemknutí
  • Zvuk: Hi-Res Audio (LPCM, FLAC, ALAC, DSD); DSEE HX™; LDAC; Digitální potlačení hluku; Clear Audio+; Stereofonní reproduktory s technologií S-Force Front Surround; Stereofonní nahrávání; HD zvuk Qualcomm® aptX™6; Automatická optimalizace sluchátek; Technologie virtuálních sluchátek
  • Zábava: PS4 Remote Play
  • Aplikace: 3D Creator; Hudba; Album; Video; Movie Creator; Spotify; Efekt AR; What’s New; Xperia Lounge
  • Hlavní příslušenství: Stylový kryt se stojánkem SCSG60; Stereofonní náhlavní souprava SBH24; Stereofonní náhlavní souprava STH32

Sony Xperia XZ1 Compact: fotoaparát

Z fotoaparátu jsem opravdu nadšený. Čip na zadní straně telefonu disponuje 19 megapixely, přisvětlovací LED diodou a dokáže nahrávat i video s rozlišením HD při 120 FPS. Potěší vás samozřejmě také jedna z nejlepších elektronických stabilizací, již využijete například u videa ve Full HD s 30 FPS.

Samotný fotoaparát je pak vybaven světelnostní f / 2.0 či fázovým ostřením. Pochvalu si zaslouží i samotná aplikace fotoaparátu, která je pro uživatele velmi lehce ovladatelná. Fotoaparát vcelku věrné barvy, dobrý dynamický rozsah a samotné snímky jsou ostré. Inu, posuďte sami.

Sony Xperia XZ1 Compact: baterie

Kapacita akumulátoru činí 2 700 mAh, což je na dnešní poměry dostatečný údaj. Na trhu samozřejmě najdeme i lépe vybavené smartphony, a to dokonce ve stejné cenové kategorii. Díky velmi dobré optimalizaci systému, není spotřeba energie téměř vůbec znát. V průběhu dne jsem se nikdy nesetkal s problémem v podobě vybité baterie.

Při běžném používání jsem se dostal i na dvoudenní výdrž. Ovšem při prohlížení videí, poslouchání hudby a vyšším používání aplikací se z dvoudenního telefonu stává jednodenní zařízení. K nabíjení pak poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USB-A a druhý klasický USB-C (součást balení).

Měli byste si telefon koupit?

Suma sumárum se jedná o dobré zařízení, které vás zaujme nejen svou výdrží na jedno nabití, ale také třeba displejem či konstrukčním zpracováním. Telefon na internetu najdete od 13 000 Kč, což je dle mého názoru přijatelná cena, vzhledem ke schopnostem zařízení.

Pokud jste člověk, který hledá malý, zato výkonný telefon, Sony Xperia XZ1 Compact je přímo pro vás. Na trhu de facto mnoho konkurentů v tomto segmentu nenajdete. Sony se naštěstí rozhodlo implementovat nejvýkonnější hardware, a to bez ohledu na to, že se jedná o kompaktní telefon. Upřímně si myslím, že tento model je přímým konkurentem iPhonu SE. Zda je dobrým konkurentem, to ponechám už na vás.

Klady

  • Příjemný a kvalitní materiál
  • Displej bez postranních rámečků
  • Nasazení nové technologie USB-C
  • Ponechání zastaralého 3,5 mm jack konektoru
  • Výdrž baterie
  • Rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů
  • Certifikace IP68

Zápory

  • Designové zpracování
  • Pomalé nabíjení
  • Horní a dolní rámeček
  • Optimalizace systému – pády aplikací, neočekávané záseky

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

moje postrehy:
tak používam tento mobil hneď ako prišiel na trh. ja som s ním veľmi spokojný, ako s každým compactom od sony. aby som to zhrnul od začiatku podľa článku: rámiky horný a dolný mi vyhovuje, je začo mobil chytiť, rohy mi tiež mierne vadia, materiál telefónu super, pád z 2 metrov na zámkovú dlažbu na roh a bok a telefón bez poškodenia. reproduktory sú dva, teda stereo (ak si to recenzent nevšimol). na čítačku odtlačkov si môžem načítať 5 ktorýchkoľvek prstov, takže telefón si môžem odomknúť v akejkoľvek polohe. tlačítko na spúšťanie fotoaparátu je okrem toho i dvojpolohová spúšť na fotenie. okrem jacku a usb-c sú na hornej a dolnej strane dva mikrofóny. displej je výborný. systém je parádne optimalizovaný, šlape ako hodinky, nič nepadá, teraz naň už prichádza tretia aktualizácia bezpečnostných záplat aj so softvérovou opravou skreslenia foťáku. bordelu je tam podľa mňa dosť, ale dá sa aspoň zakázať, keď už nie odstrániť, keďže na mobil ešte nie je root. baterka mne v pohode vydrží 3 dni, dobije sa z 0 na 100 za 2 hodiny klasicky, načo ju trápiť rýchlym alebo bezdrôtovým nabíjaním, keď každému vydrží minimálne deň.
a recenzenta by som sa chcel opýtať, prečo považuje IP 68 za zápor, iné top mobily majú vyššiu? ;-)

Zdeněk Koutský

VIP 22. 11. 2017, 9:29

Dobrý den,

děkuji za Vaše postřehy. Z větší části s Vámi souhlasím. Co se týká IP68, tam jsem udělal chybu a napsal jsem to jako zápor, za což se omlouvám. Chybu jsem již opravil.

Tak že zase jeden tuctový předražený šmejd…

Zdeněk Koutský

VIP 22. 11. 2017, 9:30

Rozhodně nesouhlasím

Zakousnu CZ

1. 2. 2018, 10:40

Rozhodně souhlasím

nabijeni ma rychle, podporuje quick charge 3.0, nicmene dodavana nabijecka je pomala (1.5A), takze pro ty, co chteji rychle nabijeni, musi dokoupit nabijecku.

optimalizace / pady / zaseky – pouzivam vic nez 6 tydnu a s timto jsem se VUBEC nesetkal. Asi jsem mel stesti na stabilni aplikace nebo recenzent naopak?

Zdeněk Koutský

VIP 22. 11. 2017, 9:32

Ano, přesně tak to s nabíječkou je :-)

co se týká optimalizace – jak jste na tom byl například s Facebookem, Instagramem či Twitterem? Zmíněné aplikace padaly nejvíce

Takže malý model oproti velkému umí jenom 120fps? To jsem si říkal že bych si to koupil už jenom kvůli tomu, že to je něco co jiný telefony nemají.

umi 960 fps, recenzent nedaval pozor. Kupovat to ale jen kvuli tomuto dobre zvazte. Zpomaleny zaznam je v realne casove delce 0.2s, tzn nahravate normalne video a nekdy v te dobe to zmacknete… a taky pocitejte s tim, ze to chce fakt dobre svetlo aby bylo neco videt, tzn pouziti predevsim venku.

Zdeněk Koutský

VIP 22. 11. 2017, 9:32

Děkuji mnohokrát za doplnění! :-)

Ja mam tiez Sony, presedlal som z inych typov. Tento je spolahlivy. Ziaden mi nevydrzal tak dlho (Samsung mal fialovy pas cez cely display ; Apple problemy s baterkou a preblikoval display), pri reklamacii som sa dozvedel ze som na vine ja. Peniaze chcu ale zodpovednost ziadnu. Preto mam Sony

Karel Zybal

20. 11. 2017, 8:14

no raději OnePlus 5T. Nevěřím , že ta baterie vydrží dlouho a pak nadávat , že je dlouho na nabíječce . Mel jsem dost modelů od Sony nebyly špatné, ale v oblasti nabíjení nějak zaostali. U Oné plus stačí půl hodiny a mám jej dostatečně nabitý na celý den mohu nerušeně pracovat .

Zdeněk Mička

20. 11. 2017, 14:31

Tak v tomhle případě Sony zrovna nezaostává,disponuje Quick charge 3.0,takže v oblasti nabíjení určitě nezaostal. Bohužel dodávaná nabíječka quick charge nepodporuje,je potřeba přikoupit novou. Ale i tak dokáže za hodinu nabít z nuly na cca 75%,což by mělo v klidu stačit na celodenní použití.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat