Moto G5s Plus – takřka dokonalý telefon ze střední třídy recenze

Moto G5s Plus – takřka dokonalý telefon ze střední třídy [recenze]
2017-11-01T09:58:36+02:00
• 1. 11. 2017
9

V červnu letošního roku jsme měli možnost testovat Moto G5 Plus (recenze zde). A v našem testu neobstál vůbec špatně. O pár měsíců později se nám do testu dostala vylepšená varianta Moto G5s Plus. Telefon, který má být ještě o kus lepší než právě zmiňovaný Moto G5 plus. A již nyní mohu říci, že Motorole se skutečně tento přístroj povedl.

Pojďme se ale podívat na přístroj postupně. K samotnému zařízení obdržíte pouze to nejnutnější – USB kabel, adaptér pro napájení, špendlík pro otevření prostoru pro SIM karty a návody. Na sluchátka v balení nečekejte. Již takto v úvodu musím zmínit první zápor telefonu. Přiložený USB kabel je totiž s micro-USB koncovkou. U Moto G5s Plus tedy nečekejte USB-C. A to je rozhodně v této cenové relaci škoda.

Kovové tělo, kvalitní zpracování

Moto G5s Plus přichází s celokovovým zpracováním. Záda přístroje jsou matná, pouze hrany zařízení jsou lesklé. Jak to u podobně zpracovaných telefonů bývá, i zde nalezneme plastové proužky pro lepší přívod telefonního signálu.

Již po prvním uchopení telefonu máte pocit, že se jedná o bytelné zařízení. A tento pocit jsem si uchoval po dobu celého testování. Nemusíte se obávat jakéhokoliv vrzání či podobných nedostatků. Bytelnost ale rozhodně nenahrazuje komfortnost při používání. Telefon velmi dobře padne do ruky a v žádném případě do rukou neřeže.

Zadní straně telefonu vyčnívá dvojice 13MPx kamer a duální LED blesk. Vše je již tradičně spojeno do vystouplé části, která dominuje zadní části. Vzhledem k tomu, že je tato část umístěna přesně uprostřed zařízení, psaní na položeném telefonu není větším problémem. Pouze při dotyku v horním rohu obrazovky se zařízení naklání. Pod fotoaparáty nalezneme již jen logo Motoroly.

Přední strana není o moc zajímavější. Dominantním prvkem je 5,5palcový Full HD displej. Hustota pixelů činí 401 ppi. Barevné podání je realistické a také výše jasu je dostatečná. Na přímém slunci jsem tak neměl sebemenší potíže.

Nad obrazovkou se nachází 8MPx kamerka, sluchátko pro hovory a LED blesk. Pod displejem pak nacházíme pouze čtečku otisků prstů. Vedle ní nenajdeme žádná senzorová tlačítka. Tato tlačítka však nakonec může nahradit samotná čtečka, o tom více ale později. Co mi však chybělo mnohem více, telefon nedisponuje notifikační LED diodou. Celá přední strana zařízení je chráněna sklem Gorilla Glass 3.

Na levé straně přístroje nacházíme pouze prostor pro dvě nano SIM karty a microSD kartu. I přesto, že šuplík je poměrně velký, jedná se o hybridní slot. Na pravé straně pak nacházíme tlačítka pro ovládání hlasitosti a tlačítko pro zapnutí obrazovky.

Na spodní části přístroje je umístěn micro-USB konektor, reproduktor a mikrofon. Reproduktor je dostatečně hlasitý a na multimédia vám s největší pravděpodobností postačí. Na horní straně si můžeme všimnout již jen 3,5mm jack konektoru pro připojení sluchátek.

 

Výkonu dostatek, ne ale přebytek

Moto G5s Plus přichází oproti Moto G5 Plus s velmi lehce vylepšenou hardwarovou výbavou. Pod kapotou nacházíme procesor Qualcomm Snapdragon 625 doplněný o 4 GB operační paměti. Testovaný model byl dále vybaven 32GB úložištěm. Při prvním spuštění bylo zabráno zhruba 9GB operačním systémem a několika základními aplikacemi.

V aplikaci AnTuTu obdrželo zařízení 64 456 bodů. Výsledkově se tak řadí spíše k slabšímu průměru. To vše má ale jedno důrazné ale. Přístroj se během testování nezadýchal ani při náročnějším používání. Systém fungoval bez jakýchkoliv záseků, aplikace se otevíraly svižně. Při tradičním používání tak rozhodně strádat nebudete.

Specifikace

  • Displej: 5,5 palců, 1920 x 1080
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 625
  • RAM: 4GB
  • Úložiště: 32GB + microSD
  • Fotoaparát:
    • Zadní: dual 13MPx, f/2.0, duální LED blesk
    • Přední: 8Mpx, f/2.0, LED blesk
  • Rozměry: 76,2 x 153,5 x 8,0 mm
  • Konektivita: 4G, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), GPS, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 4.2
  • Operační systém: Android 7.1.1
  • Baterie: 3000 mAh

Výdrž baterie výrazným plusem

Moto G5s Plus je vybaveno 3000mAh baterií. Toto číslo nijak nezaujme, v podobné cenové kategorii nacházíme telefony i s vyšší kapacitou. Motorola si ale velmi pohrála s optimalizací celého zařízení. I z tohoto důvodu se mi během používání nepodařilo vybít telefon během jednoho dne.

Večer jsem vždy měl okolo 50 %. Pro účely testu baterie jsem využil aplikaci AnTuTu Tester. Po provedeném testu jsem byl velmi mile překvapen. Telefon se držel nějakých 9 hodin se zapnutým displejem, dokud jsem ho nemusel připojit k nabíječce. Bez problémů se tak uživatelé mohou těšit na 1 až 2 dny klidného používání.

Mimo to disponuje přístroj technologií TurboPower, která urychluje nabíjení. Celá baterie se nabije zhruba za 1 hodinu a 40 minut. Nabíjecí čas z 0 na 50 % pak činí nějakých 35 minut. V kombinaci s dobrou výdrží na jedno nabití mě obě hodnoty mile překvapily a při používání jsem baterií nebyl vůbec limitován.

Čistý Android s pár vylepšeními

Na přístroji je předinstalovaný operační systém Android ve verzi 7.1.1 (přislíbena je i aktualizace na Android 8.0). Motorola dodává přístroj s minimem změn. Nečekejme tedy žádné grafické úpravy. Po prvním spuštění jsem byl mile překvapen, že telefon disponoval pouze Google aplikacemi doplněnými o pár Moto aplikací. Nejedná se tak o balast, kterého si můžeme všimnout u jiných zařízení.

Po designové stránce je systém téměř totožný s tím, co nalezneme například u telefonů s označením Nexus. Přesto jsem si všimnul, že výrobce jej doplnil o zajímavou vlastnost, kdy se pozadí obrazovky při přechodu mezi jednotlivými plochami mírně rozmaže. Jinak však nehledejme změny. Vytknul bych pouze starší úroveň zabezpečení systému Android. Přístroj jsem testoval v říjnu 2017 a úroveň zabezpečení byla k červnu 2017.

Gesta, gesta, všude samá gesta

V úvodu článku jsem uvedl, že čtečka obrazovky může posloužit jako senzorová tlačítka. Motorola totiž ve své aplikaci Moto umožňuje uživatelům zapnout různá gesta pro jednotlivé činnosti. Čtečku tak pomocí gest můžete využít jako tlačítka pro ovládání telefonu. Výrobce ale uživatele do tohoto používání nenutí.

Sám jsem si ale na tato gesta velmi rychle navykl. A mile mě překvapilo, jak dobře fungují. Obdobné to bylo i s ostatními povely (např. gesto otočení spustí fotoaparát). Motorola skutečně tyto povely natolik dobře odladilo, že jsou použitelné v praxi.

Ukázka prostředí

Fotoaparát s hloubkou

Jak jsem již avizoval, tak na zadní straně se nachází dva 13MPx fotoaparáty s duálním led bleskem. S telefonem je možné pořizovat snímky v kvalitním rozlišení. Kromě toho zvládá pořizovat videa v 4K s 30 FPS, což je na danou cenovou kategorii zajímavá vlastnost.

Kromě toho si s fotoaparátem můžete pohrát při používání hloubkového focení. Přístroj je tak schopen rozpoznat objekt v popředí a rozmazat vše v pozadí. Kromě toho Motorola přidala do zařízení i aplikaci na úpravu takových fotek. U nich si tak můžete pohrát s různými efekty.

Ačkoliv se jedná o zajímavou funkci, rozhodně ještě není bezchybná. Například ne vždy dobře zachytává prameny vlasů. Také mi přišlo, že hranice mezi objektem v popředí a pozadím je mírně rozmazaná. Když si ale dáte záležet, rozhodně pořídíte i pěkné snímky.

Stejně jako u dalších telefonů v podobné cenové kategorii, tak i u Moto G5s Plus dost záleží, v jakých světelných podmínkách snímky pořizujete. V dobrých světelných podmínkách jsem s kvalitou fotografií neměl problém. V horších světelných podmínkách přišel na řadu přibývající šum. I tak se ale na telefon v této třídě nejednalo o něco hrozného.

Aplikace fotoaparátu od Motoroly

Motorola do telefonu předinstalovala vlastní aplikaci fotoaparátu. Ta nabízí kromě základních funkcí také profesionální režim. V něm si tak můžete nastavit celou řadu parametrů.

Kromě již zmíněného hloubkového fotografování můžete s telefonem pořídit panoramata. V nastavení nechybí ani možnost zapnutí HDR nebo volba osvětlení. Přístroj tak dokáže v horších světelných podmínkách alespoň částečně redukovat vznikající šum.

Při focení přední kamerkou pak aplikace nabízí možnost vylepšení obličeje. Nejde o nic jiného než o vyhlazení pleti u snímaných obličejů. Uživatel si u této volby může ručně nastavit intenzitu “retuše”. Funkce funguje podobně jako u jiných telefonů značky Lenovo. Na můj vkus se jedná o zcela nepřirozené úpravy, někomu se tato funkce však může líbit.

Ukázkové fotografie

Finální verdikt

Moto G5s Plus u mě vyvolalo velmi příjemné pocity, které zůstávají i po sepsání této recenze. Hledat zařízení mouchy bylo obtížné, přesto se našly. Vadila mi absence LED diody. Jsem zvyklý, že notifikace kontroluji skrze ní a na její absenci jsem si zvykal delší dobu. Telefonu by také již dnes neuškodila přítomnost USB-C.

Pozitiva ale převládají. Potěšila mě vysoká odladěnost mezi systémem a hardwarem. Ve výsledku jsem se tak dočkal velmi dobré výdrže na baterii a bezproblémového chodu celého přístroje. Moto G5s Plus nepatří mezi herní zařízení, s méně náročnými hrami si ale poradí bez obtíží.

Rovněž mi sedí vzhled telefonu. Ten mi padl velmi dobře do ruky a subjektivně mi připadá i velmi pěkný. Obával jsem se pouze vystouplého fotoaparátu na zadní straně. Ve výsledku se ale nejednalo o žádný problém. Přístroj sice nesplňuje dnešní trendy bezrámečkových telefonů, to mu ale v kombinaci s již zmíněnými fakty dokážu odpustit.

Pokud tedy hledáte spolehlivého pracanta a nechcete cenou přesáhnout 10 000 Kč, myslím, že Moto G5s Plus by měl být jedním z vašich horkých kandidátů.

HEUREKALenovo Moto G5S Plus 4GB/32GB Dual SIM na Heureka.czLenovo Moto G5S Plus...Cena od 6 799 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Podle parametrů je hodně podobný jako Xiaomi mi A1, asi nemáte možnost porovnat fotografie že? Má toto Moto optickou stabilizaci?
Výhoda tohoto je NFC, ale zase za vyšší cenu s poloviční paměti :(

A tady asi není ani infraport :(

Jiří Smrž

2. 11. 2017, 9:13

Dobrý den,
OIS ani infraportem Moto nedisponuje. Při porovnání fotografií Xiaomi mi A1 a Moto g5s Plus si troufám tvrdit, že Moto lehce vede. Především v noci jsem se nesetkal s problémy jako u Xiaomi mi A1 (viz naše recenze). Na druhou stranu, pořád to je střední třída a i u fotoaparátu má Moto své limity.

Peter Košťa

1. 11. 2017, 14:26

Mám tento telefón doma si mesiac (kúpil som ho dcére) a musím povedať že som spokojný. Myslel som si, že led notifikácia bude chýbať, ale nechýba. Vždy keď chytím telefón do ruky, na obrazovke sa zobrazia upozornenia a dokonca na sms a maily v nich viete aj priamo odpovedať. Gestá moto fungujú nádherne a snímač odtlačku funguje okamžite. Dokonca mám pocit, že je rýchlejší ako na mojom galaxy S7. Snímač nahrádza aj dotykové tlačidlá. V nastaveniach si to viete prepnúť a zvyká sa na to veľmi rýchlo (potiahnutím prsta vľavo, v pravo a ťuknutie). Čo telefónu chýba je kompas, no pri použití navigácie s GPS to nevadí. Vystupujúci fotoaparát vôbec neprekáža. Pri položení na rovnú plochu sa opiera o spodnú hranu lemu fotoaparátu, takže sklíčko je v bezpečí. NFC to má.

Jiří Smrž

1. 11. 2017, 16:40

Dobrý den,
máte pravdu. Upozornění typické pro telefony společnosti Motorola se po zvednutí telefonu zobrazí. A rychlých odpovědí si cením také. Přesto notifikační LED dioda má tu výhodu, že o notifikaci vím, aniž bych na telefon musel sahat. Ale podotýkám, že se jedná o názor zcela subjektivní. :)

Celkem pěkný telefon.
Vystouplý foťák zarovná silikonové pouzdro.
Absenci notifikační LED by mohl nahradit přední blesk, appky na to prý existují.
Kolem čtečky je místa dost, škoda, že tam nejsou dotyková tlačítka.
Zajímala by mě ta gesta nahrazující tlačítka.

Jiří Smrž

1. 11. 2017, 16:37

Souhlasím, vystouplý fotoaparát není velký problém a pouzdro to s největší pravděpodobností vyřeší. Určitě LED diodu bude možné nahradit předním bleskem. Na druhou stranu tohle řešení se mi moc nelíbí.

Dotyková tlačítka sice chybí, ale zmiňovaná gesta u čtečky jsou natolik spolehlivá, že by ve výsledku tlačítka asi kazila celkový dojem.

Pekny den, ma testovany kus NFC? A jaky mate dojem ze ctecky otisku prstu? Mokre prsty, rychlost rozpoznani v uhlech apod? Dekuji za odpoved.

Jiří Smrž

1. 11. 2017, 16:34

Dobrý den,
ano, NFC testovaný kus měl. Z čtečky otisků prstů mám dobrý pocit. Rychlost rozpoznání otisků bylo okamžité a spolehlivé. V případě, že máte mokré prsty, spolehlivost čtečky otisků prstů klesá. Dokáže sice prst rozpoznat, ale na první pokus to v mém případě nebylo. I přes to bych ale čtečku vyzdvihnul – především kvůli v recenzi zmíněným gestům, která fungují velmi dobře.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat