Přechod z Androidu na iOS – čekal jsem něco jiného

Přechod z Androidu na iOS – čekal jsem něco jiného
2016-05-09T07:00:51+02:00
• 9. 5. 2016
18

Mým prvním smartphonem byl Sony Ericsson Vivaz se systémem Symbian, následně jsem přesedlal na HTC Touch Pro 2 a nakonec jsem zakotvil u Androidu se Samsungem Galaxy S. Psal se tehdy rok 2010 a od té doby jsem nezměnil systém. Dlouhou dobu mě lákalo vyzkoušet iPhone od Applu, ale vždy se našel důvod, proč si tento smartphone nekoupit.

Přechod z Androidu na iOS

Až nedávno, když jsem se zeptal na svých soukromých profilech na sociálních sítích, se rozhodlo, že mám jít do nového iPhonu 6s Plus. Bohužel nebylo jednoduché sehnat zařízení na dlouhodobý pokus, jestli se dokáži sžít s odlišným systémem. Naštěstí se objevil partner v podobě CZC.cz, který velmi rád poskytl nejvyšší variantu zmíněného smartphonu.

logo_vertikalni_CZC.cz

iPhone 6s Plus 128GB zapůjčil obchod CZC.cz, za účelem testování iOS.

Čas od času jsem napsal příspěvek se svými postřehy do sbírky na Google+. Nyní se ale pokusím rozebrat všechny své postřehy v tomto článku, aspoň ty základní. Pokud vás zajímá, jak funguje Android Wear s iOS, přečtěte si dřívější článek.

První momenty s iOS

Nepřehlédněte: Přechod z Androidu na iOS

Vždy, když používám upravený systém Android, mám problémy se zorientovat, kde co najdu a kde se co schovává. Výrobci totiž mnohdy udělají tak zásadní změny, že přechod z čistého systému na upravený není vždy nejplynulejší.

Podobně tomu bylo i u iOS. Naštěstí mám nějaké zkušenosti s MIUI, což je verze Androidu od Xiaomi, která si propůjčila hodně myšlenek z iOS, takže se velké překvapení nekonalo. Všechny aplikace na plochách, přičemž třídění spočívá jen v umisťování do složek případně na jednotlivé plochy. Uvítal bych, kdyby se ikony na ploše automaticky neřadily ihned nahoru. Prostě si nemůžete dát jednu linii do dolní části a udělat si mezeru s těmi z horní části.

2016-05-08 16.32.18

Celkově se dá na tento systém zvyknout. Nevyhovovaly mi předinstalované aplikace. Bohužel zde není jakýkoliv způsob, jak je skrýt či deaktivovat. Takže jsem je přesunul do jedné složky a odklidil jsem je z dohledu. Nejde o to, že bych je nezkusil, ale například aplikace jako Kompas, Watch, Akcie a podobné nevyužiji.

AppStore

Samozřejmě jsem musel zavítat do obchodu s aplikacemi, abych si doplnil možnosti iPhonu. Naštěstí zde není takový problém jako s Windows 10 Mobile/Windows Phone. Google myslí na majitele iOS zařízení, ale to není žádné překvapení. Našel jsem si Inbox, Youtube, Fotky Google, Android Wear, Kiosek Play, Disk (Google), Hangouts a Chrome. Všechny zmíněné aplikace fungují na jedničku. Také jsem zažil i ten pocit, kdy Google vydá novinku pro svou aplikaci na iOS, přičemž majitelé androidů musí čekat.

Instalace probíhá velmi jednoduše, byť je vyžadováno heslo i při instalaci titulů zdarma. Pokud si nastavíte TouchID (otisk prstu), nejedná se o tak otravný krok. Sice chápu, že je potřeba zabezpečit zařízení před instalováním aplikací neznámou osobou/dítětem/kamarádem, ale k tomu by mohlo postačit jedno ověření v obchodě po určitou dobu.

2016-05-08 16.42.40

Jakmile si zvolíte aplikaci, tak dojde k poměrně rychlému stažení a instalaci. Tento proces se mi zdá o dost rychlejší než na Androidu, aspoň u mnou používaných aplikací.

Obchod Play má čas od času problémy se stahováním, a jak se zdá, tento proces není dokonalý ani v AppStore. Nejednou se mi stalo, že po úspěšném ověření se nestáhla aplikace či hra. Sice bylo vidět, že něco probíhá a že se na ploše vytvořila ikona, ale k ničemu nedošlo. Většinou to skončilo restartováním iPhonu, což pomohlo aspoň k zastavení celého procesu – zpravidla se objevila hláška, že aplikace nemohla být stažena. Avšak při druhém pokusu vše fungovalo dobře.

Vyhledávání aplikací je trochu jiné a člověk se musí více soustředit na zadávání dotazů. Příkladem může být nalezení doprovodných aplikací k Instagramu. Níže můžete vidět první výsledky z obou ekosystémů.

2016-05-08 15.08.50 2016-05-08 13.08.52

Náhledy u aplikací v iOS jsou fajn při výběru vhodné aplikace, ale procházení zabere více času. U Androidu jde o úsporné řešení, ale na druhou stranu se toho moc nedozvíte. Sice v AppStore jsou většinou aplikace jako první, až pak se dostávají na jiné platformy, zde ale najdete více nepotřebných titulů. V případě Instagramu se zde nachází neskutečně velké množství obsahu slibující zvětšení followerů – více než na Androidu.

Aktualizace aplikací

Zde se jedná o poměrně bezproblémovou část a mohu tvrdit, že je lépe vyřešena než na Androidu. Ze seznamu se ihned dozvíte, co nového je k dispozici (pokud to vývojáři dobře vyplní) a kdy aktualizace přišla. Jakmile odkliknete celý proces, pak po dokončení se u ikony aplikace na ploše objeví modrý puntík, který signalizuje novou verzi.

2016-05-08 15.15.07

Tlačítko zpět chybí i nechybí

Jakmile se řekne, že někdo přešel z Androidu na iOS, automaticky následuje dotaz, jestli dotyčnému nechybí systémové tlačítko zpět z Androidu. Ano, i já jsem měl několik podobných dotazů. Popravdě řečeno, nechybělo mi. Jen jsem si musel zvyknout, že není k dispozici hned dole blíže k palci. Vždy se nacházelo v horním levém rohu.

Je zde ještě možnost použití gesta zleva doprava přes obrazovku, ale ne vždy je tato možnost k dispozici. V podstatě jsem tuto věc použil jen u aplikací, v kterých jsem otevíral příspěvky. Bohužel zde není pravidlo, že by to měly mít všechny aplikace, ono by to bylo i dosti nemožné implementovat všude. Na druhou stranu jsem se mohl spolehnout na horní tlačítko zpět.

Avšak jsou zde případy, kdy nenajdete možnost zpět v horní levé části. Jakmile se nacházíte v nastavení aplikace nebo v úpravě filtrů, tak musíte najít jiný způsob, jak se vrátit. Po chvilce hledání jsem objevil, že je zde tlačítko Hotovo (a podobné) v pravém horním rohu. Je to dosti matoucí, ale zvyknout se na to dá.

Notifikace

Po nainstalování prvních aplikací jsem začal dostávat první notifikace, konkrétně z Instagramu. Bohužel se nedostavil pozitivní dojem. Například jsem dostal 6 notifikací, klikl jsem na jednu, v aplikaci jsem prošel vše a pak jsem se vrátil na plochu s aplikacemi. Pak jsem stáhl notifikační lištu a čekalo na mě 5 zpráv z Instagramu. Nejednalo se o nové, jen se nesmazaly. Dost mě to zklamalo, jelikož se takto chovalo několik dalších aplikací, ale nakonec jsem přišel na to, kde je problém.

U aplikace Youtube jsem také dostával notifikace, ale po kliknutí na jednu aplikace zareagovala a ostatní odstranila – běžné chování z Androidu. Tudíž zde není problém v systému, ale u samotných vývojářů, kteří neimplementovali lepší správu notifikací.

2016-05-08 16.44.44

Co se týče nastavení, máte možnost si nechávat zobrazovat upozornění po dnech nebo je nechávat seskupovat po aplikacích. Bohužel jejich mazání nebylo ani v jednom případě dokonalé. Notifikace můžete smazat jen pro konkrétní den nebo pro konkrétní aplikaci. Hromadné vymazání zde není, což je dost nepříjemné, když jen některé mají implementovat pokročilou správu.

Mazání jednotlivých upozornění je na více kliknutí. Nestačí jednoduché tažení prstem, musíte pak ještě potvrdit smazání kliknutím na křížek. Co se týče hromadného mazání, po zvolení této nabídky není možnost akci vrátit pět.

Celkově jsem si zvykl na notifikační centrum a překousl jsem nedoladěnost u některých aplikací. Samozřejmě je zde ještě druhá část lišty, kde se ukrývá prostor pro widgety a události. Ačkoliv jsem si nastavil Google Zprávy a informování o spotřebě dat skrze widget od operátora, tak jsem tuto sekci nepoužíval. Bylo jednodušší si otevřít aplikace přímo, než stahovat lištu a dívat se na malém prostoru, co je nového. Ostatně bych widget hledal přímo na ploše, jak jsem zvyklý na Androidu, ale nejedná se o nic významného. Lze žít i bez těchto doplňků.

3D Touch

Významnou novinkou iOS a iPhonů je 3D Touch. V podstatě se jedná o další úroveň, jak ovládnout systém a dopřát uživatelům bohatší možnosti ovládání. Po větším přitlačení na displej u konkrétní aplikace nebo ikony získáte rychlou nabídku. Bohužel vše záleží na vývojářích, a proto jsem občas mačkal zbytečně, jelikož konkrétní aplikace nepodporovala tuto možnost.

2016-05-08 16.47.31

Zvykl jsem si jen u dvou aplikací, respektive jedné, kterou je konkrétně Swarm. Skrze 3D Touch jsem se rychle dostal k vytvoření „check-inu“. Druhou položkou bylo nastavení, skrze které jsem se dostal k informacím o WiFi.

Pak jsem ještě použil možnost přitlačení na levém okraji, kdy se zobrazil multitasking, ale i bez toho bych se obešel, jelikož je zde dvojité stisknutí tlačítka Domů. Pokud bych si měl vybrat mezi těmito způsoby, vybral bych si 3D Touch, je pohodlnější a má lepší zpětnou vazbu.

Multitasking

S multitaskingem souvisí aplikace, jejich přepínání a také stabilita. Začnu stabilitou. Pokud na Androidu přestane pracovat aplikace, jste o tom informováni hláškou s potvrzením nebo jen obyčejným oznámením. U iOS jsem se nesetkal s ničím podobným, aplikace, pokud začala být nestabilní, se jednoduše ukončila a systém nedal vědět, co se stalo.

Rychlost spouštění aplikací je srovnatelná s Android verzemi, aspoň u těch, co používám na obou systémech. Zde jsem nezaznamenal jakékoliv problémy nebo zdržování. Jen jsem musel na iOS udělat jednu významnější úpravu. Vypnul jsem animace. Sice zůstaly minimální, ale hned jsem měl pocit, že vše jde plynule. Zdálo se mi, že všechno to lítání, přejíždění a animace jen zdržují proces spouštění.

Co se týče připínání, tak jsem neměl ani jeden problém. Systém reaguje velmi rychle stejně jako samy aplikace. Nezaznamenal po celou dobu degradaci výkonu nebo zhoršení používání.

Optimalizace

Doslova bych řekl, že optimalizace a zejména řízení spotřeby jde až za hrob. Mohu pochválit odladěnost systému, zejména pak konzumaci energie. U používaného iPhonu 6s jsem se dostal s používáním mnohdy na dva dny, při náročnější činnosti vydržel jeden den, ale večer bylo dost energie na sledování Youtube.

Po odpojení z nabíječky trvalo i několik hodin, než se ukazatel snížil o jedno procento, když jsem mobil moc nepoužíval. Celkem nezvyk s porovnáním s jinými androidy, u kterých dojde k rychlému poklesu stavu baterie.

2016-05-08 16.34.16

Bohužel se mi zdá, že optimalizace a řízení spotřeby je až příliš agresivní. Například aplikace Dropbox musí být používána, aby docházelo k synchronizaci fotek. Jakmile z ní odejdete, objeví se oznámení, že byl pozastaven celý proces a pro pokračování je potřeba otevřít Dropbox. Na druhou stranu jsem takový problém neměl u Google Fotek, takže v tomto případě je chyba spíše na straně vývojářů, kteří ještě neimplementovali lepší správu.

Na druhou stranu nechápu, proč tato přísná optimalizace není pozastavena v momentu, když je iPhone na nabíječce a připojen k WiFi. Pokud potřebujete zazálohovat fotografie z dovolené a je jich velké množství, používání Dropboxu nebude příliš dokonalé, spíše otravné. Naštěstí jsou zde alternativy.

Nastavení

Tvůrci iOS mají jiný koncept toho, jak přistupovat k ovládání systému. Po konzultaci s vývojáři a lidmi používající iOS delší dobu, jsem se dozvěděl, že základní myšlenka nastavování byla poměrně jednoduchá. Všechny aplikace by měly mít své nastavení v hlavním systémovém. Příkladem může být Fotoaparát. Software funguje na jedničku, jsem s ním velmi spokojen, ale jakmile jsem chtěl nastavit jiné rozlišení či upravit snímkovací sekvenci, tak jsem nešel způsob úpravy v aplikaci.

Vše se totiž skrývalo v systémovém nastavení – Nastavení > Fotky a fotoaparát (úplně dole). Sice krásná myšlenka, že vše najdete v jednom prostoru, ale dosti nepraktická. Přirovnal bych to k následující situaci: „Chcete-li vypnout hlavní světlo v obýváku, musíte jít do sklepa.“

Problémem je zde ale situace, že se tohoto stylu nedrží všechny aplikace. Vývojáři jednoduše implementovali nastavení přímo do aplikací, takže to vytváří menší zmatek.

2016-05-08 16.11.38 2016-05-08 16.12.30

Systémové nastavení vs. Nastavení v aplikaci

Systémové nastavení

Na tuto sekci jsem si nemohl zvyknout ani po několika týdnech. Například informace o aplikaci jsou rozmístěny do několika sekcí. Pokud chcete vědět, jaká verze je v mobilu nebo chcete vymazat data aplikace, musíte jít do sekce Úložiště, která je v Obecném nastavení. Jestliže chcete upravit oznámení, musíte jít do odlišené části věnované notifikacím, přičemž v základní obrazovce je možnost upravování oprávnění. Zde bych spíše uvítal mít vše pod konkrétní aplikací.

Pokud jsem chtěl zjistit, co v mobilu zabírá nejvíce místa, musel jsem jít do sekce Obecné, dohledat Úložiště a pak ještě párkrát kliknout, abych se dostal na seznam. Naštěstí jde zde možnost vyhledávání v Nastavení, což výrazně zjednodušuje orientaci.

Závěr

Možná budou uživatelům iOS zařízení připadat mé postřehy příliš kritické, nebo majitelům Androidů příliš banální, ale má to své opodstatnění. iOS od Applu je stejně dokonalý a nedokonalý jako Android od Googlu. Vše stojí a padá na aplikacích, což v obou případech je vyrovnaný souboj. iOS jde bezproblémově používat i v případě člověka, který několik let byl na Androidu. Ovládání je víceméně podobné, aplikace nabízejí stejný prožitek a systém reaguje velmi dobře.

2016-05-08 16.33.14

Jelikož jsem nemusel řešit problémy s optimalizacemi, nastavováním, provázaností a podobně, tak jsem se mnohdy setkal s problémy spíše kosmetického rázu. Apple nastavil určitá pravidla a jen záleží na vývojářích, jak je implementují. Nejde vinit Apple za to, že například nelze z aplikace Fotky sdílet fotografii přímo do Instagramu, chyba je na straně vývojářů aplikace, kteří prostě nestihli nebo jen neimplementovali potřebnou funkcionalitu.

Pokud by situace vyžadovala, abych používal iOS zařízení, nečinilo by mi to jakýkoliv problém. Systémy jsou v dnešní době srovnatelné, a to nejen po stránce používání, ale také s ohledem na dostupný obsah. Najdou se rozdíly, ale nejsou nikterak markantní. V mém případě nastala jen jedna situace, kdy jsem byl zklamán absencí aplikace. Jedná se o gReader, který není pro iOS. Naštěstí je zde dost alternativ.

Úplně jsem se odhodlal k používání iOS a svůj Nexus 6P jsem odložil bokem. Tento osobní test ve mně zbořil veškeré mýty a napomohl mi pochopit hlavní konkurenční systém pro Android. Musím uznat, že iOS dává smysl a nastavuje celkem zajímavé myšlenky. Jen pro uživatele Androidu budou některé části ne zrovna příjemné na ovládání, u jiných si najde oblibu.

Zbývá mi ještě nějaký čas s iPhonem, takže je možné, že ještě napíši další postřehy do dalšího článku, nebo minimálně do sbírky na Google+.

Pokud vás napadla otázka, jestli zůstanu na iOS, respektive na iPhonu, tak odpověď je záporná. Android mi nabízí větší možnosti a přizpůsobitelnost. Jeho otevřenost mi imponuje.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jaroslav Hronek

19. 8. 2018, 17:04

Webových stránek, jsem skončil u Androidu. Ta svoboda při nastavení je k nezaplacení, ale kolik lidí tolik názorů.

Jaroslav Hronek

19. 8. 2018, 17:01

Strašně dlouho jsem přemýšlel, kam půjdu od WP. Po důkladném přečtení mnoho webových stránek, různých v

Ondra Podolinský

15. 5. 2016, 22:54

Díky za objektivní článek a skvělé postřehy. Je vidět, že telefon prošel důkladným uživatelským testováním. Souhlasím ve všech bodech – štve mě na iOS přesně výše uvedené.
Instalace aplikací zatuhává až posledního půl roku. Resp. pokud stahuju jednu dvě appky, tak vše vpořádku, problém nastává při větším počtu. Systémové nastavení byla původně mnohem jednodušší. Applu jednoznačně chybý kritické Jobsovo oko, které by proškrtalo nadbytečnosti. A to jak softwarové tak produktové.

No já jsem hledal a čekal na podobný článek taky docela dlouho a rozhodně chci za něj autorovi poděkovat. Sám jsem chtěl iOS vyzkoušet ale nebylo kde. V mém okolí Apple nikdo nevlastní a kupovat zajíce v pytli jsem nechtěl.Spousta postřehů co tu bylo vypsáno mi připomíná nástavbu Huawei která nejde v podání Apple s telefonu odstranit a nahrát si jinou. Telefon si vždy upravuji aby mi co nejvíce vyhovoval. Proto radši zůstanu taky u Androidu kde si změním prakticky všechno.

Ondra Podolinský

15. 5. 2016, 23:06

Visuální nádstavby nad systémem mimo mustr povoleny nejsou, s tím je potřeba u iPhonu počítat. Spousta lidí potřebuje telefon tak, aby nemuseli nic nastavovat a používali ho, než že si s ním vyhrají. Na to iOS není. Jak říkal můj bývalý šéf „faš*ism*s s lidskou tváří“.

Pro mě bylo doslova utrpení každý den, kdy byl můj (android) telefon na reklamaci a místo toho jsem používal nakousnuté jablko. Ostatně to nakousnuté říká dost. Spousta zajímavých nápadů absolutně nedotazenych do konce. Stahování přes mobilní data z App Store? Katastrofa. Aplikace nad asi 45MB nestahnete ani kdybyste se postavili na hlavu. Musíte na WiFi. Není jiná možnost. Zase naopak zabezpečení stahování se mi líbí, jen by to chtělo lepší čtečku (iPhone 5s),protože někdy ani třetí pokus nepřečetl správně otisk. Teď mám huawei GX8 a čtečka je asi tak o 2000% lepší. Maximálně jednou denně mi „špatně“ přečte otisk jinak funguje jak má

Libor Foltýnek

9. 5. 2016, 10:17

Dík za zajímavý článek. Obecně, jen delší používání má smysl a odhalí silné a slabé stránky, protože pokud víte, že něco máte jen na chvíli, nemáte dostatečnou motivaci.
Jediná poznámka: několikrát jste zmínil, že něco nefunguje, ale je to problém aplikace. Já to tak neberu. To byste mohl říct třeba o WP, že je chyba autorů aplikací, že neportovali své apliakce. Ale já to vnímám jako celek: na Androidu něco funguje, na iOS nebo někde jinde nefunguje, tak je to pro mě případný problém té dané platformy. Je mně celkem jedno, proč aplikace neexistuje nebo je osekaná oproti verzi pro jiný OS, mě jako uživatele zajímá, co mně platforma dovolí.

Přemysl Vaculík

VIP 9. 5. 2016, 10:50

Tady je jiný problém. Nejde o rozdílnost systému. Jedna aplikace pro iOS funguje bezvadně a využívá možnosti systému, jiná to nemá implementované. Tudíž chyba vývojářů.

Libor Foltýnek

9. 5. 2016, 11:43

Otázkou je, proč to vývojáři na jedné platformě implementují a na jiné ne. Je to těžší? (chyba platformy). Míň uživatelů a tím pádem udělají jen základ a se zbytkem se jim nechce hrát? (tomu bych věřil u WP, ale ne u jabka. A pro mě je to opět problém platformy).

Přemysl Vaculík

VIP 9. 5. 2016, 12:00

Ale já se zde nebavím o dvou platformách. Příkladem může být zmiňovaný Instagram. Absolutně nepracuje s notifikacemi tak jako třeba Youtube. A tím myslím na iOS.

StavebnyStroj

9. 5. 2016, 8:56

Presne. Uzavrety system na iPhone ma vždy vedel fajne vytočiť…preto som znovu na Androide konkretne S6 edge od Samsungu. Vsetko robiť cez nejaky iTunes iCloud a neustale niečo s iDačo. Po roku som to vzdal a vratil sa k Androidu. Majitelia iPhonu toto nikdy nepochopia lebo aj keď mali android tak používali nejaký lacný operátorom za korunu nanúkaný mobil a tam Android bol pre nich nedokonalí, slabý, neodladený preto neustále porovnávajú Android a iOS. Kôli tomu Android má zlé ohlasy. Ale môj názor je že Android je … podotykam moj nazor … sto ludi sto chutí…no je lepší.

Ondra Podolinský

15. 5. 2016, 22:57

Na tom kritizování Androidu z důvodu pořízení levného smartfonu něco bude:)

Petr Hošek

9. 5. 2016, 8:53

A zapomněl jsi připojení přes Bluetooth k jinému zařízení než je ios,recenze dobrá, jen mě utvrdila-ios nezkouset a zustat na androidu, respektive na miui, které nemá konkurenci…

Heslo u titulů zdarma není vyžadováno. Po tuším 3 stažených aplikací zdarma se nabídne možnost nevyžadovat heslo. ;-)

Přemysl Vaculík

VIP 9. 5. 2016, 9:51

Instaloval jsem hodně aplikací najednou, ale nikdy nic podobného nebylo nabídnuto.

Ondra Podolinský

15. 5. 2016, 23:00

Toto se nastavuje v Systémovém nastavení. Je to tam tuším po 15minutách nebo před každým stáhnutím a rovněž zda je potřeba se ptát na otisk i u free appek. Výjimkou je otevření AppStoru po restartu.

Zbynek Stekl

9. 5. 2016, 8:12

S tím obývákem a sklepem si to trefil na hlavičku. Ten systém je díky takovým věcem hodně jednoduchý. Ale na druhou stranu, pokud si s tím člověk chce prohrát tak nemá moc možností.

Tak to je divný :-/

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat